19 квітня, 2024

Спорт

Спорт і менструація: навіщо говорити про «ці дні»
Менструація впливає на функціонування жіночого організму, а отже, на результативність у спорті. Чи є в цьому проблема? Якщо більше спортсменок/-ів і тренерок/-ів приділятимуть увагу сексуальній освіті, якщо науковий світ активніше гризтиме питання впливу менструального циклу на організм людини та якщо про все це ми говоритимемо частіше, відкритіше й без використання шифрів, від цього виграють і спорт, і жінки, і всі, хто має менструацію і не хоче бачити в ній загрозу для успіху.
Жіночі шахи: чи відповідає реальність серіалу «Ферзевий гамбіт»?
Ферзевий гамбіт (the Queenʼs Gambit) — це назва шахового дебюту, що вважається одним з найскладніших прийомів. Саме ним володіє головна героїня однойменного серіалу — Бет Гармон. Геніальна шахістка намагається стати гравцем номер один серед чоловіків. Але чому це дається їй так важко? Де правда у сюжеті серіалу, а де вигадка? Які перешкоди і обмеження впливають на жінок у шахах? Серіал «Ферзевий гамбіт» встановив рекорд Netflix. За 28 днів його подивилися більше 62 млн підписників, так швидко таку кількість переглядів не набирала ще жодна стрічка. 
Жіночий футбол на чоловічому полі: ініціативи ФК «Шахтар»
З наступного сезону кожен професійний футбольний клуб Прем’єр-ліги й Першої ліги України, щоб отримати ліцензію, зобов’язаний розвивати жіночу команду. ФК «Шахтар» спрацював на випередження — уже кілька років у цьому клубі займаються розвитком жіночого футболу. Наскільки процеси в Україні відповідають світовим тенденціям?
Хто їм заважає? Перешкоди для жінок у спорті та сміливиці, які їх долають
Чому жіночий футбол оплачується гірше, ніж чоловічий? Як так сталося, що жіночий бокс потрапив до програми олімпійських змагань лише 2012 року? Чому в списку найбагатших спортовців лише дві жінки й обидві тенісистки? І це ще не найгірші приклади: у давньогрецьких олімпійських іграх жінки не могли ні брати участь, ні дивитися на них — цілих 1200 років! Про системні перешкоди для жінок у спорті — як подолані, так і досі актуальні — у дослідженні спортивної журналістки Катерини Макаревської.
Домагання у спорті: як справа Ларрі Нассара зрушила лавину з тисяч свідчень та вироків
Домагання в спорті тривали десятиліттями. Спортсменки, спортсмени і їхні батьки повідомляли про це десятиліттями. Їхні свідчення наштовхувалися на кругову поруку. Розслідування у справі домагань Ларрі Нассара, головного лікаря збірної США зі спортивної гімнастики, почали тільки 2015 року. Проти нього посвідчили більше ніж 500 (!) жертв. Ця справа зрушила лавину і прорвала завісу мовчання: за останні роки у світі відсторонено й засуджено тисячі тренерів, які коїли насильство.
Перша Барбі-українка — фехтувальниця
У березні 2020 року світ побачила перша Барбі, зроблена на честь українки — фехтувальниці Ольги Харлан. Останнім часом всесвітньовідомий бренд змінює підхід до своїх ляльок, намагаючись відповідати орієнтації суспільства на розмаїтість та інклюзивність. Та чи готові діти сприймати нові рольові моделі? Про історію «української» Барбі і спортивні досягнення її прототипа — читайте в статті.
Конструювання маскулінності в інституті спорту (на прикладі українських футболістів)
У статті подано результати теоретичного та емпіричного дослідження, мета якого полягала у з’ясуванні ознак конструювання маскулінності в українських чоловіків, які залучені до напівпрофесійного командного спорту (на прикладі футболу). Виділено та охарактеризовано три групи чинників, що впливають на конструювання маскулінності в інституті спорту.