16 квітня, 2024

Конференція «Гендер, війни та революції»

5 травня 2017
Поширити в Telegram
4568

Конференція «Гендер, війни та революції»

АНОНС КОНФЕРЕНЦІЇ  «Гендер, війни та революції»

Організатори конференції:

  • Громадська організація «Жінки у війні» (Париж)

  • Громадська організація «Центр «Розвиток демократії» (Київ)

  • Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського(Одеса)

  • Громадська організація «Інститут гендерних програм» (Київ)

  • Київський офіс Інституту Кеннана

  • Андерграундпаб

Дата проведення: 6-7-8 жовтня 2017 року – Одеса, Україна

Після Сараєво в 2014 році, Бейрута в 2015 році та Єревана в 2016 році наступна щорічна міжнародна конференція проводитиметься в Одесі восени 2017 року. Під час конференції розглядатимуться різні аспекти соціальних і політичних перетворень гендерних відносин, особливо в житті жінок, внаслідок століття війн, революцій і відбудови миру, в яких жіноцтво відігравало виняткову роль як у якості воїтельок, так і в якості миротворок – із значними соціальними наслідками.

Ми вирішили провести нашу наступну конференцію в Україні, країні, яка історично кидала виклик як нав’язуванню радянської влади, так і її спадщині.

Два роки тому «Центр «Розвиток демократії» спільно з Istituto Affari Internazionali (Італія) проводив міжнародний семінар перспективних досліджень НАТО «Роль жінок і гендерної політики у врегулюванні збройного конфлікту в Україні. Впровадження Резолюції Ради безпеки ООН №1325 «Жінки. Мир. Безпека. І пов’язаних Резолюцій»», в рамках якого запрошені фахівці НАТО та українські військові та громадські діячки розглядали міжнародні миротворчі інструменти та залученість жінок до забезпечення миру і безпеки.

У рамках цієї конференції ми зосередимося на пов’язаному із революціями, війною і збройними конфліктами досвіді жінок усього світу і тому, як на них вплинули зміни у часі, які здобутки та перемоги отримали вони протягом століття (Радянський Союз, Східноєвропейський блок, Китай, Афганістан, Куба та інші).

Ми шукатимемо подібності і відмінності в участі жінок та впливі цієї участі на суспільство в історичному контексті в якості членкинь європейських рухів опору і націоналістичних повстанських рухів у всьому Східному блоці і Азії, а також після падіння СРСР: Помаранчева революція та Євромайдан (Україна), Революція троянд (Грузія), Джинсова (василькова) революція (Білорусь), Революція тюльпанів (Киргизстан) і абхазькі революції, аж до сьогоднішнього дня.

Розглянемо ролі жінок у революційних марксистських воєнізованих рухах у некомуністичних країнах, таких як «Вільні жінки» (Mujeres Libres) в Іспанії в 1930-ті роки, антинацистські повстання, Робітнича партія Курдистану, непальські, кашмірські, африканські, шрі-ланкійські і південноамериканські рухи (FARC, Sendero Luminoso та ін.), аж до сьогоднішнього мексиканського «Чіапас» і курдської «Рожави».

У всіх цих бурхливих обставинах ми спробуємо оцінити досягнення і втрати жінок в особистих і колективних правах та можливостях, їх вплив на гендерні відносини.

Ми обговорюватимемо місце жінок і сексуальних меншин у гіпермаскулінних військових структурах, будь то регулярні війська, збройні, бойові чи терористичні організації. Чи є збільшення кількості жінок в армії у воєнний чи мирний час революційною зміною?

У рамках цих напрямів можна дослідити досягнення в області гендерної рівності відносно конвенцій міжнародних організацій, таких як ООН, ЄС (Резолюція 1325, КЛВФДЖ та інші), НАТО, ОБСЄ. Наскільки ефективно вони сприяли змінам в законодавстві, державній службі, популярній і місцевій культурах ? Чи впливовіші вони за інші ідеології, зокрема, релігії, особливо в контексті глобалізації?

Особлива увага приділятиметься зусиллям жінок в області миротворчості на місцевому та міжнародному рівнях.

Перший день конференції присвячуватиметься темі «Жінки у часи миру, війни та протестів в Україні (1917 – 2017 роки)». Уроки і проблеми (правова підтримка і захист, лідерство, воєнні злочини, реформи, ветеранки, внутрішньо переміщені особи, волонтерський рух, корупція, міжнародна підтримка).

Другий день - висвітлюватиме теми «Гендерні питання та права жінок у перспективі світових революцій, війн та миру (1917 – 1991 роки)» та «Гендерні питання та права жінок у посткомуністичних революціях, збройних конфліктах та побудові миру (з 1991 року понині).

Третій день - обговорюватиме тему «Ризики і перспективи для гендерної політики і прав жінок у часи миру, революцій та війн».

Ми очікуємо:

- визначити прав жінок у революціях, повстаннях, бунтах, збройних конфліктах і миротворчості протягом минулого століття і розглянути наслідки в життях жінок з точки зору законодавства, прав, державного управління (на національному та місцевому рівні), репродуктивного здоров'я та сексуального насильства;

- оцінити рівень втрат та розчарувань після революцій, повстань та збройних конфліктів;

- дослідити відмінності і подібності в заявлених сферах, радше навколо тем і методологій, аніж географічних регіонів;

- зібрати разом вчених, політикинь, активісток та феміністок-письменниць і мисткинь, які працюють над цими темами;

- оцінити вплив жінок у збройних конфліктах та після них в офіційній і неофіційній культурі, шкільних підручниках, літературі та засобах масової інформації;

- створити платформу для ветеранок, волонтерок та миротворок України для обміну досвідом, проблемами і викликами;

- встановити зв'язки між ветеранками, волонтерками, науковими колами та громадськими організаціями, щоб закласти основу для взаємодії ветеранок і сприяти миротворчості.

Конференція представлятиме собою серію послідовних секцій, панелей, круглих столів, виставок, творчих та музичних вечорів, які проходитимуть переважно в бібліотеці Південноукраїнського національного педагогічного університету та інших закладах культури в Одесі.

Хто може подати заявку:

- Учені, зокрема викладачки й аспірантки;

- ветеранки, жінки-військові, волонтерки та членкині військових організацій;

- активістки, які спеціалізуються на гендерних питаннях;

- миротворки;

- державні службовки;

- художниці і письменниці.

Форми та умови участі наступні:

Очна:

  • доповідь на конференції (анонс доповіді: не більше 300 слів. Будь ласка, включіть в них свою біографію не більше ніж на 50 слів, вкажіть ваше ім’я, місце роботи (за наявності) та назву доповіді);

  • доповідь та публікація тез конференції (анонс доповіді: не більше 300 слів. Будь ласка, включіть в них свою біографію не більше ніж на 50 слів, вкажіть ваше ім’я, місце роботи (за наявності), назву доповіді та тези конференції для друку об’ємом до трьох сторінок);

  • Кращі статті відбиратимуться для публікації в журналі Київського офісу Інституту Кеннана “Агора” у січні 2018 року.

Заочна:

  • публікація тез конференції (тези конференції обсягом до трьох сторінок (14 шрифт, 1,5 інтервал). Будь ласка, включіть в них свою біографію не більше ніж на 50 слів, вкажіть ваше ім’я, місце роботи (за наявності);

  • публікація у науковому журналі Politicus (журнал індексується в міжнародній наукометричній базі даних Google Scholar, а також включений до міжнародної наукометричної бази Index Copernicus International (Республіка Польща) (умови публікації статті в журналі за посиланням: http://politicus.od.ua/)

Просимо надсилати ваші матеріали на адресу: sveta-rost@ukr.net з приміткою «для конференції «Гендер. Війни та революції»

Доповіді, тези та статті можна надсилати українською, англійською, французькою, або російською мовами до 1 липня 2017 року

В рядку «Тема» Вашого електронного листа вкажіть Ваше ім'я, день та форм участі у конференції. Наприклад: Ivanova_day1_ochna AБО Ivanova_day1_zaochna

Всі надіслані матеріали проходитимуть етап рецензування.

Ви отримаєте відповідь від нас до 15 липня.

Надсилайте пропозиції та всі запитання за адресою: info@womeninwar.org

До складу редакційної комісії входять вчені з:

Єльський університет (США)

Паризький університет 8 (Франція)

Хагазький університет (Ліван)

Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського (Одеса, Україна)

Національна академія державного управління при Президентові України (Київ, Україна).

З повагою,

Д-р Керол Манн, директорка організації «Women in War» (Париж)

Елла Ламах, голова ГО «Центр розвитку демократії» (Київ)

Марія Дмитрієва, «Центр розвитку демократії» (Київ)

Марія Берлінська, голова ГО «Інститут гендерних програм» (Київ)

5 травня 2017
Поширити в Telegram
4568
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою