29 березня, 2024

Види соціальних виплат, на які ви маєте право, та порядок їх отримання під час карантину

8 червня 2020
Поширити в Telegram
4769
Катерина Шуневич

Юристка Асоціації жінок-юристок України «ЮрФем». Аспірантка кафедри кримінального процесу та криміналістики юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка.

Проєкт «Онлайн-марафон #СпитайЮристкуЮрФем» реалізовує Асоціація жінок-юристок України «ЮрФем» за підтримки Українського жіночого фонду.

Порядок звернення у справі отримання соціальних виплат завжди був надзвичайно бюрократизованим і часто незрозумілим для людей, котрі потребували цієї соціальної допомоги. Тому в період карантину держава дещо спростила процес і встановила інший режим роботи органів соціального захисту, державних центрів зайнятости, які ухвалюють рішення про надання допомоги.

Під час карантину по отримання соціальної допомоги можна звернутися не лише безпосередньо, прийшовши в соціальну службу, а й онлайн. Також документи для отримання соціальних виплат можна подавати через спеціальні бокси, встановлені на вході в приміщення відповідних органів, або надсилати електронною поштою. Ці заходи запроваджено для того, щоб запобігти поширенню захворюваности.

Продовження соціальних виплат, оформлених раніше

Актуальним під час карантину стало питання перепризначення (продовження) соціальних виплат, які було оформлено раніше і які виплачувалися до періоду пандемії.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», встановлено правило автоматичного перепризначення соціальних виплат, які особа отримувала до настання карантину.

Наприклад, якщо малозабезпечена сім’я отримувала допомогу до початку карантину і термін такої виплати закінчився під час карантину, умовно — 11 травня, такі виплати автоматично перепризначатимуться з цієї дати — 11 травня — без подання жодних документів. Однак після карантину треба буде подати всі документи.

Види соціальних виплат, які можна оформити у зв’язку з карантином

Важливо, що соціальні виплати, можливість отримання які передбачено на час карантину, здійснюватимуться протягом усього карантину та ще протягом 30 днів після скасування карантину.

1. Порядок отримання допомоги по безробіттю

У період карантину багато людей, зокрема жінок, утратили роботу і мають право отримувати допомогу по безробіттю.

Відповідно до відкритих даних Державного центру зайнятости про кількість зареєстрованих безробітних станом на кінець квітня 2020 року, загальна кількість безробітних становить 457 005 осіб, із них 261 058 жінок. Загалом 380 880 осіб отримують допомогу по безробіттю. Для порівняння: на кінець березня 2020 року загальна кількість безробітних становила 349 424 осіб, із них 191 881 жінка; загалом 302 940 осіб отримували допомогу по безробіттю. Такі дані свідчать про те, що кількість людей, які втратили роботу й отримали статус безробітного/ної в період карантину, різко зросла.

Людина, яка шукає роботу в період карантину, може звернутися до центру зайнятости, щоб отримати матеріальну допомогу від держави у зв’язку з безробіттям. Для цього потрібно подати лише дві заяви до вибраного особою центру зайнятости або через електронну пошту центру зайнятости (електронні пошти всіх центрів зайнятости є на сайті Державного центру зайнятости), або в скриньку для кореспонденції, яка стоїть при вході в центр зайнятости.

Як саме спростився порядок отримання допомоги по безробіттю?

  • При зверненні до центру зайнятости потрібно подати лише дві заяви: про надання статусу безробітного та про призначення допомоги з безробіття (до карантину треба було подавати і такі документи, як паспорт громадянина України, ідентифікаційний код, документи про освіту, трудову книжку або цивільно-правовий договір та ін.).
  • На період карантину надання виплати допомоги по безробіттю відбувається в перший день після подання заяв (до карантину така виплата призначалася на 8-й день після подання особою необхідних документів). Наприклад, якщо документи подали 20 травня, то виплата по безробіттю призначається з 21 травня.
  • Для отримання допомоги по безробіттю не потрібно відвідувати телефоном
  • По закінченні карантину треба протягом 10 днів відвідати центр зайнятости і надати оригінали документів (паспорт громадянина України, ідентифікаційний код, документи про освіту, трудову книжку або цивільно-правовий договір та ін.).
  • Мінімальний розмір виплати з безробіття, яку можна отримати в період карантину, становить 1 000 (одну тисячу) грн. Максимальний розмір такої виплати не може перевищувати чотири місячні прожиткові мінімуми. Сьогодні ця сума становить 8408 грн. Кінцева сума залежить від страхового стажу, заробітної плати та причини звільнення.
  • Важливо, що навіть у разі звільнення з останнього місця роботи в період карантину за власним бажанням зберігається право отримувати виплати з безробіття з першого дня в статусі безробітної/го.

2. Порядок отримання допомоги по частковому безробіттю особами, яких не було звільнено, але які не працюють і не отримують заробітну плату через карантин

Ще один вид соціальних виплат, які держава запропонувала у зв’язку з карантином, — соціальні виплати по частковому безробіттю. Такі виплати можуть отримати особи, які офіційно не втратили роботу, але фактично не працюють і не отримують заробітну плату.

Якщо особи офіційно працевлаштовані у фізичних осіб-підприємців (ФОП) або на малих і середніх приватних підприємствах, які тимчасово зупинили роботу, є право на допомогу по частковому безробіттю. Така допомога надається на період, коли компанія зупинила роботу або скоротила свою діяльність і відповідно зупинився дохід працівників, а також протягом 30 календарних днів по завершенні карантину.

Щоб отримати цю допомогу, саме роботодавець, а не працівник, звертається протягом 30 днів до центру зайнятости для отримання коштів, необхідних для здійснення виплат працівникам і працівницям, час роботи яких було скорочено та які не отримали свою заробітну плату.

Роботодавець повинен подати в центр зайнятости заяву в довільній формі на отримання соціальної допомоги, копію наказу із зазначенням дати початку зупинення чи скорочення діяльности, інформацію про працівників, у яких виникло право на обумовлену допомогу, а також довідку про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за останні шість місяців. Роботодавець укладає відповідний договір із центром зайнятости після ухвалення рішення про надання допомоги.

3. Порядок отримання виплати допомоги на дітей фізичним особам-підприємцям

У період карантину найбільше економічно постраждали особи, які самі займаються підприємницькою діяльністю (ФОП). Для їх фінансової підтримки існує ще один вид соціальних виплат. Фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування (єдиний податок) і належать до першої й другої груп платників єдиного податку та сплатили єдиний внесок на загальнообов’язкове державне страхування за 2019 рік, можуть отримати допомогу на дітей.

Мати чи батько, які є ФОП, має право отримати таку соціальну виплату на кожну дитину до досягнення нею 10-річного віку в розмірі прожиткового мінімуму, який встановлено для дітей залежно від віку станом на 1 січня 2020 року і виплачується щомісяця на повний місяць.

Для цього слід звернутися в управління соціального захисту за зареєстрованим місцем проживання або місцем проживання фізичної особи-підприємця з відповідною заявою, свідоцтвом про народження дитини, паспортом громадянина України, ідентифікаційним кодом, довідкою з Пенсійного фонду про те, що особа є платником ЄСВ.

* * *

Якщо ви втратили роботу, дохід або ваш матеріальний статус погіршився в результаті пандемії коронавірусу, вам гарантовано вид соціальної допомоги, описаний вище. Звертайтеся до державних органів влади для отримання такої соціальної допомоги, щоб покращити своє фінансове становище.

Список використаних джерел:

  1. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» // https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/540-20
  2. Постанова Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» № 211 від 11.03.2020 // https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/211-2020-%D0%BF
  3. Постанова Кабінету Міністрів України «Порядок виплати допомоги на дітей фізичним особам — підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої та другої групи платників єдиного податку» № 329 від 22.04.2020 // https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/329-2020-%D0%BF
  4. Постанова Кабінету Міністрів України «Про реалізацію експериментального проекту щодо реєстрації, перереєстрації безробітних та призначення виплати допомоги по безробіттю в електронній формі» № 307 від 24.042020 // https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/307-2020-%D0%BF
  5. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» № 306 від 22.042020 // https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-poryadku-nadannya-ta-povernennya-koshtiv-spryamovanih-306220420
8 червня 2020
Поширити в Telegram
4769
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Трудові права жінок у часи пандемії COVID-19: законодавчі гарантії і фактична ситуація в Україні
Пандемія коронавірусу й карантинні обмеження, запроваджені на території України, суттєво вплинули на фінансове становище і професійну зайнятість жінок: численні звільнення, неможливість роботодавця забезпечити працівниць зарплатнею й належними умовами праці, закриття ФОПів, діяльність яких було пов’язано зі сферами торгівлі і обслуговування, перевантаження домашньою працею під час дистанційної роботи. То як вплинула пандемія на трудові права жінок в Україні?
Як пандемія вплинула на наші сімейні права
Пандемія вплинула на всі аспекти життя, зокрема й на сімейне право. Чи обмежило це можливості жінки розірвати шлюб? Як вплинув карантин на виконання батьками обов’язку сплачувати аліменти на утримання дитини? Чи мали жінки можливість стягнути аліменти під час дії карантинних обмежень? Чи зросла кількість випадків домашнього насильства і як реагують на них органи влади?
Чи є в пандемії гендерний аспект? Результати дослідження
Безпрецедентна пандемія, що не має аналогів у новітній історії, охопила цілий світ навесні 2020 року. Вплив пандемії залежав від економічної спроможности країн, швидкости реагування і медичних заходів. Очевидно, що, як і будь-який інший суспільний процес, пандемія має гендерний аспект.