3 травня, 2024

#експертний_коментар про декриміналізацію п0рHографії від правозахисн_иць

15 вересня 2023
Поширити в Telegram
103

У Верховній раді підготували законопроєкт про декриміналізацію порH0графії. Ми вже коментували, що оцінка законопроекту залежить від того, що саме він легалізує. Якщо законопроект усуває можливості переслідувати жінок, це добре. Якщо створює передумови для розвитку індустрії п0рно в Україні – погано. Детальніше тут:

https://bit.ly/3QROlnY

Також ми попросили оцінити законопроєкт правозахисниць. І ось такі відповіді отримали:

– Тамара Злобіна, керівниця “Гендер в Деталях”

 

Жорстка негативна позиція щодо порH0 як завжди і тільки способу експлуатації жінок властива радикальному фемінізму.

Ліберальний і квір фемінізм більш секс позитивні і допускають можливість добровільної роботи такого формату.

В українському контексті начебто мотивацією до створення законопроекту стали абсурдні справи, коли жінок засуджували і штрафували за нюдси, приватне відео, розіслане знайомим, індивідуальну роботу через сайти чи вебкам формат тощо. Особливо недолуго звучали заяви про вилучення знарядь правопорушення – тобто сekс-іграшок і смартфонів.

На фоні системних вад правоохоронної системи, масової корупції і викликів війни ці справи справді обурюють як безглузде марнування ресурсів і імітація корисної діяльності. Переслідування жінок за роботу такого типу слід припинити.

Однак є різниця між індивідуальними жінками, які підзаробляють на онліфанс, і порH0індустрією.

Остання є однією з наймасштабніших соціальних проблем людства. Кількість насилля в індустрії порH0 справді величезна – і щодо актор_ок, і щодо поширення образів жорсткого сексу.

ПорH0 починають дивитись з дуже юного віку, воно створює нереалістичні очікування щодо власного тіла хлопців і дівчат, спотворене уявлення про секс і абсолютно абсурдні уявлення про жіноче сексуальне задоволення.

Якщо цей законопроєкт прикривається інтересами жінок, а насправді легалізує індустрію і дозволить масово виробляти порH0 в Україні – це дуже і дуже погано.

Це створить можливість для індустрії заробити великі гроші у бідній країні, яка страждає від війни і має зростання рівня безробіття, а в загрожених регіонах люди виживають в надскладних умовах. На це накласти величезні ризики сексуальної експлуатації і насилля?

Враховуючи слабкості і вади правоохоронної системи, можна прогнозувати, що права актор_ок не будуть дотримуватися. Більше того, значний відсоток жінок може виконувати таку роботу від безвиході або під примусом.

Гендер в деталях не має юридичного відділу, ми консалтинг і медіа. Тому ми закликаємо юрист_ок, і, особливо, народних депутатів і депутаток дуже уважно вчитатися в цей законопроект, і якщо він створює можливості для діяльності порH0 як індустрії – не підтримувати його.

– Олена Шевченко, правозахисниця, засновниця «Марш жінок»

«Вважаю, що наше основне завдання – захистити жінок. Цей законопроєкт не відміняє відповідальність за саму п0рнографію, як таку. Він змінює статті, за якими переслідують найвразливіших жінок. Законопроєкт хороший, адже він допоможе зменшити корупційні схеми та хабарі, які змушені платити жінки, аби не потрапити за грати за підставними звинуваченнями».

– Катерина Вітер, юристка, екс-поліцейська, правозахисниця

«Вважаю, що Законопроєкт про декриміналізацію порнографії має доволі позитивні перспективи для українського правосуддя. Перш за все відповідні зміни дозволять обмежити необґрунтовану дискрецію у використанні ст. 301, 302 та встановити кримінальну відповідальність за розповсюдження та збут порнографії без згоди залученої особи. Це у свою чергу посилить відповідальність за так звану порнопомсту.

Також пропонується дати чітке визначення термінології для уникнення широких трактувань закону правоохоронними органами. Зокрема, Законопроєкт передбачає визначення дефініцій: «п0рнографія» та «екстремальна п0рнографія». Таке правове регулювання прогнозує зменшення витрачених ресурсів правоохоронними органами (зокрема, поліції) на переслідування осіб за суспільно безпечні діяння.

Оскільки, за чинною статтею 301 ККУ наразі криміналізовані фактично будь-які діяння, пов’язані з п0рнографією, то під обвинувачення можуть підпадати і пересилка нюдсів волонтерками та волонтерами за донат на ЗСУ. Прогнози також передбачають покращення ефективності боротьби з розповсюдженням порн0графії без згоди особи, яка у ній зображена, а також захист осіб притягнення до кримінальної відповідальності за діяння, що не містять суспільної небезпеки».

– Олег Максим'як, консультант з питань прав людини та гендерної політики

Українське законодавство щодо порн0 найконсервативніше і найжорсткіше у Європі та давно потребує змін. Вивчивши даний законопроєкт, поспілкувавшись з юристами та юристками, очільниками й очільницями деяких жіночих та ЛГБТІК+ ГО, я зробив висновок, що цей законопроєкт принесе позитивні зміни більшості громадян та не несе в собі великих небезпек.

Багато з нас, наші близькі та друзі навіть не задумуються, що вони порушують закон знімаючи свій секс з партнером чи партнеркою на камеру чи надсилаючи свої нюдси друзям, аж до поки до них не прийде кіберполіція, а суд не винесе вирок. Це треба припинити, і саме про це законопроєкт.

Щодо побоювань щодо масового виробництва порн0 в Україні – в мене їх не має, бо законопроєкт не забирає відповідальності за сутенерство(303 ККУ), торгівлю людьми(149 ККУ) та зайняття проституцією(181-1 КУпАП). А це означає, що як тільки порн0студія захоче зняти комерційне порн0, вони отримають покарання по 303-й та 149-й, а актори й акторки по 181-1-й.

– Оксана Покальчук, правозахисниця

«Врегулювання питання п0рнографії здійняло в українському суспільстві емоційні хвилі, при чому у різних груп людей ці хвилі буквально протилежні. І не дивно, адже тема порн0графії, секс послуг — це складне і багатогранне питання, яке часто торкається особистого травматичного досвіду, або може виглядати як спрощення, уникнення відповідальності за насильство, використання чи обман.

Більшість людей які вокалізують свою позицію, опираються на досвід тих чи інших країн, але як на мене в цьому і є одна з проблем. Ми не знаємо реальну ситуацію в Україні довкола п0рнографії, адже в Україні немає жодних нових, незалежних досліджень на тему пов’язану з порн0графією. Тобто, йдеться про те що для того щоби приймати рішення перш за все потрібно дослідити ситуацію що є саме у нас і саме зараз, а потім вирішувати яким чином врегульовувати проблеми, які будуть виявлені.

Автори законопроєкту наголошують на тому що перш за все вони хочуть зменшити кількість «годівниць» – справ які відкривають правоохоронці і в межах цих кримінальних справ переслідують (переважно жінок) які займаються виготовленням п0рнографії в індивідуальному порядку через різні онлайн платформи. І це хороша ідея. І справді, якщо жінка індивідуально приймає рішення заробляти гроші через виготовлення фото або відео матеріалів які включають себе оголені елементи тіла, включаючи статеві органи, така діяльність не має переслідуватись у кримінальному порядку.

Декриміналізація індивідуального виготовлення порн0графічної продукції – це хороший крок для зменшення корупції в правоохоронних органах, а також крок на зустріч захисту прав секс-робітників та секс-робітниць.

Проте, ми маємо пам’ятати що організоване, «студійне» виготовлення п0рнографії це також величезний бізнес, побудований на обмані, знущаннях, використанні і приниженні (переважно жінок) і втягуванні дітей.

Таким чином, коли ми хочемо урегулювати питання п0рнографії в Україні – перш за все ми маємо зробити все можливе для того, щоби були проведені в достатній кількості потрібні незалежні дослідження, які би виявили реальний стан речей і вирішували не лише одиночну, поверхневу проблему, а виявили би вкорінені, системні і невидимі динаміки пригноблення, які існують в цій сфері. І лише після виявлення реальних проблем – потрібна розробка і впровадження якісних законодавчих змін.

Що дуже важливо, будь яка така законодавча ініціатива має відбуватись виключно разом з організаціями людей які надають секс послуги, без їхньої участі ми ніколи не зможемо розробити законопроєкт, який справді захищатиме права тих, хто в індивідуальному порядку займається виготовленням п0рнографії, а не слугуватиме лише політичним цілям тієї чи іншої політичної сили».

15 вересня 2023
Поширити в Telegram
103
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою