27 квітня, 2024

Робити добрі справи, застосовуючи гендерний підхід: фонд «Запорука» запрошує на безоплатний онлайн курс

23 листопада 2023
Поширити в Telegram
694

Повномасштабна війна амбівалентно змінила ситуацію гендерної рівності в Україні. За даними Global Gender Gap Report 2023, міжнародного індексу, який вимірює динаміку гендерної рівності, Україна цього року посіла 66-те місце зі 146, піднявшись з минулорічного 81 місця, та випередила деякі європейські країни – Угорщину, Грецію, Румунію тощо. Попри повномасштабну війну, в Україні завдяки активній залученості громадянського суспільства, впроваджуються ініціативи, що сприяють подоланню гендерної нерівності. Але водночас з’являються й нові виклики. Чимало з них пов’язані зі збільшенням випадків гендерно-обумовленого насильства або, наприклад, з погіршенням доступу у вразливих категорій до економічних та соціальних можливостей. Згідно з даними «Плану гуманітарного реагування», через війну близько 17,6 мільйона людей потребують гуманітарної допомоги та підтримки, більшість з яких – жінки та діти. Саме тому зараз важливо у гуманітарній роботі враховувати гендер – це дозволяє ефективніше допомагати вразливим верствам населення, розуміючи їхні потреби. 

Благодійний фонд «Запорука», який має багаторічний досвід турботи про родини, ініціював створення курсу «Гендерний підхід в управлінні проєктами», аби інші громадські організації, волонтерські та активістські спільноти, мали усі необхідні інструменти для ефективного впровадження своїх соціальних ініціатив. Навчання на курсі – безоплатне. Розпочати й завершити його можна у будь-який зручний час до 31 грудня 2023 року.

Для цього достатньо зареєструватися за посиланням: zaporuka-learning.online.

Курс створено у співпраці українських та міжнародних громадських організацій в межах проєкту «Ми на це здатні» за технічної підтримки ООН Жінки в Україні та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF). WPHF – це гнучкий і швидкий інструмент фінансування, який підтримує якісні заходи, спрямовані на підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використовування ключових можливостей миробудівництва. Висловлені у курсі погляди та вміст не є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об'єднаних Націй.

«Війна спричинила гуманітарну кризу в Україні. Зараз громадянське суспільство виконує дуже важливу роботу, аби допомогти українцям гідно вистояти та подолати всі виклики. Нерідко у громадському секторі люди «гасять пожежі», адже державного ресурсу далеко не завжди вистачає, щоб відповісти на критичну ситуацію. Тим більше зараз, під час війни. Але при цьому ми, благодійний фонд «Запорука», бачимо велику цінність у тому, щоб впроваджувати системні рішення з довготривалим ефектом. Більшість з наших проєктів орієнтовані на зміну стану речей. Саме тому ми зробили цей курс і тішимось, що він буде допоміжним не тільки для проєктних команд у громадському секторі, а й для українських родин, які переживають складні часи. У першу чергу, ми робимо це заради них»,

– говорить засновниця й президентка фонду «Запорука» Наталія Оніпко.   

Програму курсу розробляли експертка з протидії гендерно обумовленому насильству Мартіна Фонтана та керівниця експертного ресурсу «Гендер в деталях» Тамара Злобіна. 

Зараз на платформі zaporuka-learning.online доступні перші 3 вебінари, усього в межах курсу передбачено 9 вебінарів, кожен з яких поглиблює знання та розширює бачення, що таке гендер та чому його важливо враховувати при розробці та реалізації проєктів. По завершенню курсу учасники та учасниці отримають електронний сертифікат.

Курс «Гендерний підхід в управлінні проєктами» розрахований насамперед на представників і представниць громадянського суспільства, команди благодійних фондів, волонтерських і активістських організацій. Однак програма буде також цікавою та корисною для соціально відповідального бізнесу, державних органів та усіх, хто прагне реалізовувати ініціативи, спрямовані на взаємодію з різними групами населення та подолання гендерної нерівності.

«Мета курсу – допомогти використовувати гендерний підхід на всіх етапах проєктного циклу, від аналізу контексту і формулювання ідеї проєкту, до його успішної реалізації й завершення. На цьому курсі ми поговоримо – в деталях – про те, що таке гендер і якими бувають гендерні ризики. Під час вебінарів розглянемо, з яких етапів складається проєктний цикл, і вивчимо практичні гендерні інструменти, які слід застосовувати на кожному етапі проєктного циклу»,

– говорить у вступі до курсу гендерна експертка Тамара Злобіна.

Довідка

«Запорука» – благодійний фонд з багаторічним досвідом у сфері охорони здоров’я, заснований у 2008 році. Ми допомагаємо долати життєві виклики, аби українці відчували власну цінність та гідність під час лікування та у скрутні часи, керуючись трьома цінностями: людяність, чесність, ефективність. 

Офіційний сайт фонду: zaporuka.org.ua

23 листопада 2023
Поширити в Telegram
694
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою