2 травня, 2024

Марина Сушко

7 квітня 2024
Поширити в Telegram
110

Чому вирішили займатися зерновиробництвом?

Причин було декілька. По-перше, це цікаво. Керувати власним бізнесом не теж саме, що працювати у великій корпорації, де я була раніше. Тут є простір для ініціативи. Проте й ризиків вистачає, і ризикувати доводиться вже власними фінансами і репутацією. Тож - не нудно!

По-друге, бізнес започаткувала мама, тож в перспективі — це спадок. Бізнес прибутковий, а отже вартий, щоб ним займатися. По-третє, на певному етапі існування цього бізнесу, потрібно було приймати стратегічне рішення. Якщо бізнес продовжувати, то на фоні застарілої матеріально-технічної бази, потрібні серйозні інвестиції в її модернізацію. Наша жіноча рада прийняла рішення інвестувати і продовжувати.

2014 рік. Початок війни з росією. Кадієвка, тодішній Стаханів (Луганська область), де я працювала, окупується. Це було поштовхом щось змінити в своєму житті. Повернутись додому і спробувати щось нове. Тепер я фермерка, бізнес-вумен, як і мріяла в дитинстві.

Що змінилося після повномасштабного вторгнення?

Взагалі-то, все і почалося саме із вторгнення. Хоч і не повномасштабного. А з лютого 2022 року стало важче. Важче вирощувати, важче реалізовувати, важче-важче…

Особливо, коли фронт зовсім поруч. Але з’явилися додаткові можливості. Світ не без добрих людей. Допомога надходить. Без неї було б дуже сутужно, але тримаємось.

Який стан справ зараз і яку підтримку ви отримали від Бізнес Мережі Сільських Жінок?

Особлива дяка нашій Бізнес Мережі Сільських Жінок. Мережа стала тією точкою опори, без якої господарству було б дуже і дуже нелегко.

Мережа підтримала нас в отриманні міжнародних грантів і, на диво, ми під час війни змогли навіть дещо модернізувати свою технічну базу. В 2022 році організували зберігання паливно-мастильних матеріалів безпосередньо у себе в бригаді, що дозволило зекономити на їх придбанні за рахунок гуртових закупівельних цін та зекономити час на поїздки до найближчої заправки.

А в цьому, 2024 році, ми взагалі маємо надію вийти на новий рівень. За допомогою Мережі ми придбали систему точного землеробства, а це вже зовсім інша історія. Тут і економія ресурсів, і економія часу, висока якість робіт, а отже прибавка врожаю. Про це ми довго мріяли, але наважились тільки зараз, під час війни. Ось це і є додаткові можливості, про які я говорила раніше. Воістину, все, що нас не вбиває, робить нас сильнішими.

Для чого мережуєтеся?

Уявімо собі мереживо. Це багато-багато якихось, ну, скажімо, центрів, поєднаних між собою різноманітними зв’язками. Відчуваєте, які можливості у цього «мережива»? По-перше, багато-багато центрів. По-друге, центрів, об’єднаних різноманітними зв’язками. Скільки тут гармонії, краси, сили! Які можливості для розвитку! В Мережі відбувається спілкування, обмін ідеями, підтримка, коли це конче потрібно. В Мережі можуть народжуватися нові центри, за своїми зв’язками. Це можуть бути якісь нові бізнес-проєкти, громадські ініціативи. І Мережа живе далі, зростає, кріпне! На користь всім, і членкиням Мережі, і громадам, де вони проживають.

Ось так я бачу цілі Мережі!

Чи є відмінність бути жінкою-підприємицею у зерновому секторі, порівняно з чоловіками? Також, зерновий бізнес традиційно вважаються чоловічою справою. Яке ставлення Ви, як жінка, зустрічаєте при веденні справ?

Відмінність є, звичайно. Особливо для такого невеличкого бізнесу, який ми маємо. До речі, у моєму господарстві керують тільки жінки… Наші масштаби не дозволяють мати вузьких спеціалістів, тож маємо управлятися всіма процесами самі. Але ж тут техніка, безліч різноманітних машин, механізмів… Традиційно для нашого суспільства це — царина чоловіків, які не хочуть погоджуватися з тим, що жінка з ними нарівні приймає рішення, бо розуміється на цьому. І хоч наймані працівники-чоловіки змушені отримувати вказівки від керівниці, але відчувається внутрішній спротив. І так в усьому. Агрономія, електрика, техніка безпеки, механіка… Але ми сильні, і ми розвиваємо свій бізнес!

Яку пораду дасте молодим дівчатам у зерновому секторі?

Спочатку виникає думка: «А може не треба? Нащо воно Вам? Ну є ж жіночніші бізнеси». Але!

По-перше, це цікаво! По-друге, це ваше: земля, рослини чи тварини. По-третє, може ви хочете випробувати себе? І фінальний аргумент, це один із найприбутковіших бізнесів в Україні. А якщо Ви ще й членкиня Бізнес Мережі Сільських Жінок, то Вам і карти в руки. Допоможемо! Обов’язково!

7 квітня 2024
Поширити в Telegram
110
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою