27 квітня, 2024

«Вибір лікаря». Фрагмент із книжки «Матера вам не наймичка, або Чому діти це — прекрасно...» Каті Бльостки

26 жовтня 2023
Поширити в Telegram
682

Придбати книгу можна на сайті видавництва «Віхола». 

Попереду знайомство з лікарем. Поставитися до цього треба серйозно й відповідально, адже бачитися вам доведеться регулярно. Крім професіоналізму в галузі, що нижче пояса (професіоналізм для тебе мусить бути основним критерієм вибору гінеколога, бо це серйозна справа, а не коники з гімна ліпить), лікар має вміти зробити так, щоб ти відчувала себе безпечно, комфортно й не соромилася ставити їй/йому навіть найдурніші питання, яких, як свідчить загальна практика, у вагітних більше, ніж бліх у старому кожусі. 

Жінка при надії повинна бути почутою, а всі її тривоги вислухані та максимально заспокоєні. Ну і що, що після того як ти вийдеш з кабінету, лікар і медсестра, накручуючи палець біля скроні, заливатимуться ігристим сміхом від твого запитання «А чи правда, що якщо займатися сексом на останніх місяцях вагітності, то у дитинки буде вм’ятина на лобику?». Пам’ятай, що ти переживатимеш цей прекрасний стан лише декілька разів у житті (а можливо, лише раз). Вони ж його переживають по десять разів на день разом зі своїми пацієнтками. Одне приходить про секс питає, інше цікавиться, чи дитинка через нігті мами дихає в утробі, третє признається, що через вікно в хату лізе, щоб легше розродитися, тож як тут не сміятися? Запитуй, перепитуй, занотовуй і не вздумай стидуватися. 

А ще лікар має бути на позитиві. Це один з найважливіших моментів. Буває ж так: приходиш на прийом, не встигнеш сказати «Здрастє», а лікарка тобі вивалює про вранішню сварку з чоловіком, про проблеми сина в школі, про язву сусідки, про погоду — гімно, про те, що ріпак не вродив, про всесвітню змову масонів… І ти виходиш з кабінету не лише з вагітним пузом, а й з бєрємєнной головою, забувши, чого ти першопочатково туди прийшла і де тут двері. 

Вагітність — період, у який хочеться уваги, турботи й розуміння більше, ніж зазвичай. Якщо ваш лікар не може вам цього дати, то час міняти лікаря за першої змоги. Не треба боятися, треба діяти. Це так само, як із токсичними стосунками — головне вчасно збрить, і буде тобі щастя. «Ні обіцянок, ні пробачень», як співає класик.

Я, наприклад, маю знайому, яка мусила змінити лікаря за місяць до пологів, і на це була вкрай важлива причина. Питаю: «Аню, що сталося? Чим тобі не вгодив цей лікар? Про нього ж стільки хороших відгуків». А вона мені: «Катю, прийшла я на останній прийом. Нічого не прєдвєщало біди. Він перевірив аналізи, поміряв животика, спитав, чи п’ю вітамінки. На фоні в кабінеті грає радіо, створюючи приємну, спокійну атмосферу. Тут чую мелодію моєї улюбленої пісні Стінга “Desert Rose”. Я тільки почала під столом ногою вистукувати знайомий ритм і тихесенько підспівувати “лелей-леле”, як той лікар мовить до медсестри: “Олечка, а що це в нас грає якась дурня? Перемикни, будь ласка, радіостанцію”. І тут перемикнуло мене. Я зрозуміла, що не можу народжувать дитину в руки людині, яка вважає, що Стінг — це дурня. От не можу — і все! Це проти всіх моїх моральних та етичних принципів. Це ж чого від такого лікаря можна чекати? Може, він ще Арету Франклін попсою назве? Може, я буду народжувати, а він у родзалі Машу Распутіну врубає? І шо? І всьо! Отак ходиш, ходиш до людини… Щоразу оголяєш перед ним свою… хм… душу. А виявляється, ти його зовсім не знаєш». 

Можна було б сказати їй, що така реакція — це просто вагітний заскок і музичні смаки гінеколога їй аж до самої спини, але ця ситуація була настільки значущою для Ані в той важливий у її житті період, що я просто вирішила її підтримати в бажанні знайти лікаря, з яким буде комфортно по всіх фронтах, включно з музичними вподобаннями. 

Як часто довколишні люди, безцеремонно насміхаючись, поспішають знецінити такі важливі для вагітної жінки дрібниці? Cпираючи все на шторм гормонів і супервразливий емоційний стан, вони поспішають вставить своє коронне «Ой, шо ти оце собі знов придумала?». Ти хоч усрись, але від цієї фразочки так звані дрібниці не стають менш значущими та хвилюючими для вагітної, правда? Аня, до речі, народила свою доцю під хіти легендарного гурту «Queen» лише за дві години. Її новий гінеколог сказав, що голос Фредді Меркурі завжди так позитивно на шийку матки впливає. Знайшла кришечка кастрюльку, і другу дитину Аня також планує народжувати в нього.

26 жовтня 2023
Поширити в Telegram
682
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою