29 березня, 2024

Результати місячника створення статей про жінок у Вікіпедії «Пані в червоному»

23 грудня 2017
Поширити в Telegram
3348

Результати місячника створення статей про жінок у Вікіпедії «Пані в червоному»

Назва «Пані у червоному» обрана за аналогією із відповідним проектом в англомовній Вікіпедії, адже, як відомо, червоним кольором у Вікіпедії виділено посилання на ті статті, яких ще не існує — тож ці жінки ще у «червоному», і а спільними зусиллями необхідно переодягнути їх у «синій».

Людмила Сломінська, одна з ініціаторок місячника, редакторка Вікіпедії з січня 2017 року, вважає: «Часто доводиться чути, що жінки зробили дуже мало визначних досягнень і вкладу у розвиток людства у порівнянні із чоловіками. Тому важливо писати статті про успішних жінок, щоб зробити їхні досягнення видимими».
Мотив «представництва» є суттєвим — чим більше жінок зможуть дізнатися більше про видатні досягнення інших жінок, тим більше це буде мотивувати їх до звільнення від гендерних стереотипів і підвищувати представництво жінок в суспільному житті загалом.

Учасників і учасниць заохочували поширювати інформацію про місячник у соцмережах та повідомляти про свою участь разом з тегами #паніучервоному й #womeninred.

Окрім матеріалу про видатних персоналій у найрізноманітніших сферах, також було додано інформацію про учасниць-жінок у відкритих чемпіонатах з тенісу у США, Франції, Австралії, чемпіонати світу з футболу серед жінок, чемпіонати Європи з футболу серед жінок, жіночі збірні Данії, Норвегії, Японії, США, Англії, Італії з футболу тощо. 

Адміністраторка розділу Вікіпедії українською мовою Наталія Тимків повідомила, що загалом протягом місяця було створено 442 нових статей про жінок, ще 42 статей поліпшено. У проекті взяли участь 53 учасники(-ці).

Найативніший учасник Олександр Тагаєв створив 73 статті, користувачка Olga Loboda створила 55 статей, учасник з ніком Lexusuns створив 34 статі. 22 учасників та учасниць поповнили ресурси української Вікіпедії, написавши по одній статті.

Серед редагувальників найактивнішу участь  продемонстрували користувачі Олександр Тагаєв та Максим Огородник.

15 найактивніших учасників місячника отримають сувеніри з логотипом Вікіпедії від «Вікімедіа Україна». Редактори/ки, які доведуть статтю (нову чи наявну) до статусу доброї або вибраної отримають футболку або термокухлик з логотипом Вікіпедії. Результати будуть оголошені наприкінці грудня. 

"Пані в червоному" - це важливий проект, який заявив про себе, як про інструмент оприявнення різноманітного вкладу жінок у розвиток наук, культури та інших сфер життя, який виходить далеко за межі поширених стереотипів та “традиційних” ролей. 

23 грудня 2017
Поширити в Telegram
3348
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою