20 травня, 2024

Творчиня «золотого віку Грузії»

3 грудня 2018
Поширити в Telegram
2655
Олександра Козлова

Культурна діячка, активістка та копірайтерка. Студентка, досліджує вплив медіа на громадську думку.

Творчиня «золотого віку Грузії»

Саме із її ім’ям пов’язують початок «золотого віку Грузії». Дівчинку було короновано у віці 12-ти років через нестабільну ситуацію в країні. Правила вона разом із своїм батьком – Георгієм III. Повноцінне правління цариці розпочалося, коли їй було 24 роки. Виходила заміж двічі – першого чоловіка Юрія Боголюбського було відправлено у заслання через пияцтво, а другий (Давид Сослані) на протязі багатьох років був вірним порадником цариці та її найкращим другом ще з дитинства.

Вважається, що за часів свого правління Тамара змогла зробити більше, аніж будь-який правитель Грузії до неї – адже саме їй належить створення повноцінної армії, реорганізація системи шкільної освіти, поширення християнства та грамотності. Значне розширення території країни – також її заслуга.

Після вигнання Юрія Богословського колишній чоловік цариці знаходить собі прихильників та розпочинає справжню боротьбу за повернення престолу. Він навіть встигає коронувати себе та організувати повстання, але його «правління» тривало недовго – досить швидко Тамара придушила заколот.

З ім’ям цариці досить часто пов’язують моторошні історії про те, що начебто правителька жорстоко вбивала своїх коханців та викидала їх тіла у річку Терек. Насправді ж, цей міф був давно спростований істориками – у багатьох легендах дійсно згадується ім’я Тамари, яка була дружиною іншого грузинського царя та народилась набагато пізніше нашої героїні.

Після смерті славнозвісну правительку було канонізовано. В Грузії існує легенда про те, що зараз велика цариця спить і повернеться у складні часи для того, щоб захистити свій народ.

3 грудня 2018
Поширити в Telegram
2655
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Прийняла українську ідентичність та не зреклася її
«Душа українського шістдесятництва».
Очільниця ЗУНР
«Незламна жінка з палким серцем українським серцем».
Особисте і політичне
«Визволителька визволителя».