19 травня, 2024

Перспективна депутатка

1 грудня 2019
Поширити в Telegram
1798
Марія Карпець

Студентка-культурологиня НаУ "Острозька академія". Цікавиться філософією, гендерною рівністю, масовою культурою, фотографією та романами-антиутопіями.

Перспективна депутатка

Оксана Юринець народилась в селі Коти, що на Львівщині. Вищу освіту здобула в Львівському політехнічному інституті, де отримала диплом за спеціальністю «економіка та менеджмент». Її всерйоз зацікавила університетська освіта, тому жінка продовжила навчатись на магістратурі. А згодом отримала ступінь кандидатки наук. Оксана і досі займається науковими дослідженнями, основною темою яких є конкурентоспроможність стратегій підприємництва. Свою професійну діяльність жінка почала у Львівській політехніці, спочатку асистенткою кафедри, потім очільницею ради молодих вчених інституту економіки та менеджменту. Оксана Юринець себе реалізувала і в підприємництві, займаючись виготовленням і реалізацією будівельних матеріалів. За це у 2007 р. її було визнано кращою роботодавицею серед фізичних осіб приватних підприємців-жінок. В політиці Оксана з 2010 р., спочатку була депутаткою Львівської обласної ради, а згодом депутаткою Верховної Ради України VII та VIII скликання. Крім того, вона є Головою підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції.

В даний час моя робота це мій обов’язок. В зв’язку з тим, що зайнялась політичною діяльністю, змінився спосіб життя. Але це вже не кілька місяців, це вже кілька роківii,

— розповідає Оксана Юринець.

Попри відносно короткий час в політиці жінка встигла зробити низку важливих кроків. Спершу, вона почала боротись за збільшення жіноцтва в українській політиці через тренінги і консультації, які відбувались за фінансової підтримки USAID. Про досвід, який спрямований на формування лідерських якостей у жінок Оксана Юринець говорить так:

Тренінги НДІ укріплюють довготривалу українську традицію жіночого лідерства: з часів давньої Трипільської культури та Київської Русі українські жінки були не лише матерями та дружинами, але й політиками, керівниками та дипломатамиiii.

У 2014 р. депутатка стала однією із двох жінок в Україні, які виграли вибори до Верховної Ради в мажоритарному окрузі. Оксана Юринець тривалий час була членкинею, а іноді й керівницею групи з міжпарламентських зв’язків з країнами ЄС.

Наприкінці 2018-го р. у кар’єрі жінки сталась вагома подія — її обрали Головою постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО. Ця посада дуже відповідальна, адже передбачає просування інтересів України у Євроатлантичній спільноті та протидії російській агресії. Одне з головних завдань на новій посаді жінка сформулювала наступним чином:

Хочу переконати Асамблею надати Україні право (вперше в історії) на проведення у 2020 році сесії організаціїiv.


Делегація українських парламентарів в Брюсселі.

Звинувачують Оксану Юринець у зловживанні повноваженнями, зокрема працевлаштуванні свого чоловіка на митницю, зазначаючи, що раніше він займався лише вихованням дітейv. Крім того, її критикують за нецілковите виконання передвиборчих обіцянок, але депутатка не так давно в політиці, і вже встигла зробити немало.

Про продуктивність Оксани Юринець свідчить те, що вона потрапила в Топ 50 успішних жінок Львівщини, де в номінації «Політика», окрім неї тільки 2 інших депутатки. Хоч у політиці жінка всього кілька років, але вона амбітна, працьовита та точно знає куди потрібно рухатись далі.

Джерела фото: Вікіпедія, Твоє місто, Facebook.

            i.          Сайт Грушевського 5: http://grushevskogo5.com/interview/oksana-yurinets-l-n-yu-oboroni-trimayut-zhiv/

            ii.         Сайт Грушевського 5: http://grushevskogo5.com/interview/oksana-yurinets-l-n-yu-oboroni-trimayut-zhiv/

            iii.        Сайт USAID FROM THE AMERICAN PEOPLE: https://www.usaid.gov/node/208111

            iv.        Сайт UAZMI: https://uazmi.org/news/post/foJAQJOODD7lWzDmWSwQCm

           v.         Сайт Антикор: https://antikor.com.ua/articles/71107-vladnij_nepotizm_oksana_jurinetsj_pratsevlashtuvala_cholovika_na_mitnitsju

1 грудня 2019
Поширити в Telegram
1798
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Голова сільради, яка мотивує
«Незалежно від того, яка година робочого дня, обід не обід, але якщо людина прийшла до сільради, то лише з якоюсь проблемою. Насамперед її слід вислухати. І їй треба обов’язково порадити, посприяти, допомогти — хоча б морально. Та й чимось зарадити, якось задовольнити її потреби... Просто так, знічев’я, кидаючи свої звичні справи, ніхто до влади не звертається».i
Освічена та цілеспрямована жінка
«Коли планується більший бюджет, то, напевно, потрібно його порівнювати з результатами боротьби проти злочинності в минулому і в сьогоденні. Самі гроші нічого не говорять звичайній людині. Звичайна людина хоче отримати від держави якісну послугу, будь то захист від злочинності або охорона здоров'я, або освіта»i.
Авторка низки законопроектів, що стали чинними актами
«Політика, перш за все, — це справа не особистісна. Тобто це не власні амбіції, які ти повинен вгамувати, не власне его, яке ти повинен вгамувати. Насправді політика — це те, що ти хочеш зробити для інших, це те, що ти хочеш зробити для своєї країни».i