28 квітня, 2024

«Що ти зробила б, якби не боялась»: книжки про роботу і кар’єру для жінок

11 березня 2020
Поширити в Telegram
3224
Наталія Сліпенко

Книголюбка. Організаторка феміністського літературного клубу «Літературні посиденьки». Активістка феміністичного руху. Прихильниця інтерсекційного фемінізму. Бракує ще 39 котів.

В ідеальному світі ми не мали б говорити про «кар’єрний розвиток жінок» чи «підтримку жіночого бізнесу», чи про розрив в оплаті праці. В ідеальному світі ми могли б професійно розвиватися так, як самі того забажаємо, без чинників, що нас стримують — як зовнішніх, так і внутрішніх. Та поки ми тільки на шляху до цього світу, нам може знадобитися допомога. У цій статті зібрано цікаві книжки, покликані допомогти жінкам у кар’єрному розвитку.

Шерил Сендберґ, «Включайся»

Видавництво «Критика», переклад Вікторії Наріжної

Якщо ви глянете котрийсь із переліків найвпливовіших жінок світу, на перших позиціях неодмінно буде авторка цієї книжки. Шерил Сендберґ — операційна директорка «Фейсбуку» і колишня керівниця апарату Міністерства фінансів США. Годі уявити успішнішу жінку, яка здається такою далекою і такою інакшою. Однак читаючи цю книжку, ми знаходимо щось близьке і знайоме кожній із нас: невпевненість у собі, відчайдушні спроби встигнути все, потребу в підтримці і несерйозне сприйняття, бо «ти ж дівчинка». І це вселяє надію, адже якщо Шерил змогла, то зможемо й ми, правда?

Софія Аморузо, «GirlBoss: від злидарки до владарки»

Видавництво «BookChef», переклад Ксенії Даниленко

Іноді щоб зважитися на рішучий крок, нам хочеться надихнутися успішною жінкою, якій усе вдалося. Якщо досвід Шерил із її прекрасною освітою і непоганими можливостями не зовсім відгукнувся, альтернативою може стати історія майже-Попелюшки Софії Аморузо. У 22 роки, не маючи ні освіти, ні багатих батьків, ні можливости взяти кредит, Софія відкрила онлайн крамницю вінтажного одягу, яка швидко здобула популярність і невдовзі сягнула вартости в 100 мільйонів доларів. На основі цієї історії «Нетфлікс» навіть зняв серіал.

Джессіка Бекол, «Право на помилку: 25 успішних жінок розповідають про те, чого їх навчили власні помилки»

Видавництво #книголав, переклад Ілони Вінничук

Усі роблять помилки? Авжеж. Та якщо підійти до помилок з позиції гендерної нерівности, неважко здогадатися, хто з нас більше картає себе за помилки і почувається невдахою через будь-який прогріх. Чому так? За дослідженням організації Girls Inc. 2006 року, дівчата ще з початкових класів школи відчувають «обов’язок бути бездоганними, вправними, стрункими й поступливими». І саме через прагнення бути бездоганними ми часом так боїмося зробити помилку, аж не наважуємося спробувати щось нове. Авторка поспілкувалася з 25 успішними жінками, щоб дізнатися, чого вони навчилися з власних помилок і як ці помилки допомогли їм стати тим, ким вони є сьогодні.

Фран Гаузер, «Міф про милу дівчинку. Як побудувати казкову кар’єру і не перетворитися на чудовисько»

Видавництво «Vivat», переклад Лесі Гребенюк

Ось нарешті ми навчилися видобувати користь із власних помилок і рухаємося вгору кар’єрними сходами. І тут на нас чекає наступний стереотип, який чимало жінок відлякує від кар’єрного зростання: щоб досягти успіху в суворому професійному світі, треба бути авторитарною й агресивною. Це міф — переконана Фран Гаузер, яка власним прикладом доводить, що зовсім не обов’язково ставати «залізною леді» (якщо вам це не властиво!), щоб досягти успіху. Доброта й емпатія не обов’язково повинні сприйматися як слабкість, — уважає авторка, — у них чималий потенціал, щоб допомогти вам у професійному житті.

Ранія Хабібі Андерсон, «Мене не спинити. Шість звичок жінок в країнах, що розвиваються»

Видавництво «Літопис», переклад Юлії Григоренко

Хай там із якими схожими проблемами стикаються жінки в різних країнах, іноді може здатися, що західний досвід нам просто не підходить. «Авжеж, — подумки скажемо ми авторці. — У вашій країні набагато краща ситуація з рівністю, та й бізнес започаткувати куди простіше». Щоби подивитися на ситуацію з іншого боку, візьміть книжку Ранії Хабібі Андерсон, фахівчині з міжнародного бізнесу. У ній вона ділиться порадами на основі спілкування з 250 успішними жінками з розвиткових країн. А частина з практичними завданнями в кінці кожного розділу допоможе одразу ж використати отримані знання на практиці.

Анна Марі Слотер, «Між двох вогнів» (від редакції)

Видавництво «Наш формат»

Авторка досліджує, як потрібно змінити культуру трудових відносин, соціальну та державну політику для досягнення справедливості на ринку праці та оптимізації людських ресурсів.
Більше про книгу - тут

Інше з серії:

Джерела фото: Raincarnation, Simple Beyond, WoMo, Marie Claire, 44.ua, TheDevochki.

11 березня 2020
Поширити в Telegram
3224
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Насильство над природою й насильство над вразливими спільнотами – у чому зв’язок
Говорячи про зміну клімату, ми найчастіше думаємо про спекотне літо, знищені екосистеми чи нещасних білих ведмедів на льодовиках, що тануть. Менше розмірковуємо про економічні наслідки, хоча на минулорічному Світовому економічному форумі екологічні виклики вже визнали головною загрозою для світової економіки на найближчі роки. Про соціальний, і особливо ґендерний аспект проблеми, згадуємо ж в останню чергу. У той час як спільноти, які найбільш вразливі до зміни клімату, – це часто ті ж самі спільноти, де різко виражена ґендерна нерівність. І ці дві проблеми посилюють одна одну.
Чому так мало жінок в архітектурі?
Публічна лекція та дискусія “Чому так мало жінок в архітектурі?” відбулася на Платформі Острів Пропонуємо конспект двох доповідей що прозвучали в рамках цієї події: про видатних жінок-архітекторок кількох останніх сторіч, видимість жінок в архітектурі, їх відсоток серед осіб, які приймають рішення, соціокультурні та історичні чинники, які впливали представлення жінок в архітектурній професії.
Професійні жіночі асоціації та підтримка жіночого підприємництва
Жінки допомагають жінкам розвиватися. Професійні асоціації гуртують однодумиць і допомагають у кар’єрному зростанні, а проєкти підтримки жіночого підприємництва пропонують семінари, тренінги, бізнес-консультації та навчальні візити.