19 квітня, 2024

Виступи TED Talk про кар’єру жінок

19 березня 2020
Поширити в Telegram
3491
Наталія Сліпенко

Книголюбка. Організаторка феміністського літературного клубу «Літературні посиденьки». Активістка феміністичного руху. Прихильниця інтерсекційного фемінізму. Бракує ще 39 котів.

Жінкам, які лише останні сто років працюють на рівних із чоловіками, потрібна допомога. Поєднання професійних і сімейних ролей породжує чимало питань: як устигнути все, як долати стереотипи, як отримувати гідну оплату й оцінку своєї праці? Досвідчені професійні жінки щедро діляться досвідом і порадами у своїх відвертих виступах на TED Talk.

Шерил Сендберґ, «Чому в нас замало жінок-лідерок»

Хоча у жінок нашого покоління набагато більше можливостей, ніж раніше, на керівних посадах нас досі надзвичайно мало. Уже знайома нам з розділу про книжки Шерил Сендберґ, операційна директорка «Фейсбуку», розмірковує, що ми можемо зробити, щоб більше жінок успішно будували кар’єру — ми як окремі люди, а не як суспільство загалом. Сендберґ зосереджується на трьох (не)простих правилах: сідайте за стіл, переконайтеся, що ваш партнер — справді партнер, і не йдіть, перш ніж піти. Цікаві практичні речі, які перегукуються з книжкою, цілком підійдуть, щоб зрозуміти, чи хочете ви читати більше.

15 хвилин; аудіо: англійська; субтитри: українська

Сьюзен Колантуоно, «Кар’єрні поради, які ви, ймовірно, не чули»

Генеральна директорка і засновниця консалтингової фірми для жінок «Leading Women» зосереджується на тих аспектах лідерства, які зазвичай чомусь оминають у стандартних порадах. Вона називає три компоненти, що вирізняють успішних працівників, котрі роблять кар’єру, — розуміння власного потенціалу, розуміння потенціалу інших та здатність досягати надзвичайних результатів і підтримувати їх. Проте один із них «важить» більше за інших. Можете спробувати здогадатися який, а можете одразу переглянути, що про це говорить Сьюзен.

14 хвилин; аудіо: англійська; субтитри: українська

Лейла Хотейт, «Три уроки успіху від арабської підприємиці»

Експертка з HR і освіти Бостонської консалтингової групи ділиться своїм досвідом успіху в східному світі, де жінкам часто не вистачає взірців успіху, які їх надихали б. «Західні жінки обожнюють давати нам, бідним пригніченим арабкам, поради, але вони живуть в іншому світі. Арабки мого покоління мусили стати власними рольовими моделями», — пояснює Лейла Хотейт і дає три оригінальні, трохи кумедні поради. Перетворіть їхнє лайно на паливо для себе. Будьте щасливими — людей це бісить. Об’єднуйтесь, а не конкуруйте. Детальніше — у відео.

14 хвилин; аудіо: англійська; субтитри: українська

Кейсі Браун, «Знай, чого ти варта, і проси про це»

Знайома багатьом ситуація: коли виявляється, що в компанії чи організації чоловіки за ту саму роботу отримують таки більше, ніж жінки, керівництво розводить руками й каже: «На моє виправдання, ти не просила більше». Нам часто важко донести до себе самих, що наша робота варта хорошої оплати. І саме тому варто подивитися промову Кейсі Браун, консультантки з ціноутворення. За допомогою цілком практичних прикладів вона пояснює, як ми самі недооцінюємо себе як фахівчинь і що з цим робити. «Ніхто не платитиме вам те, чого ви варті. Вам платитимуть стільки, скільки ви варті на їхню думку, але цю думку контролюєте ви».

9 хвилин; аудіо: англійська; субтитри: українська

Анна-Марі Слотер, «Чи можемо ми мати все?»

Коли ми говоримо заяложені фрази про поєднання «кар’єри і родини» чи то «роботи й материнства», ми часто зосереджуємося на тому, щó може чи не може зробити жінка для того, щоб досягти успіху в обох сферах, наче вони взаємозаперечні. А Енн-Марі Слотер, експертка з публічної політики, повертає розмову до чоловіків. Уже нікого не дивують жінки, котрі будують кар’єру, каже вона, але чоловік, який займається хатнім господарством, практично закладає свою честь і гідність. То чи не варто почати з того, щоб виховувати в чоловіках думку, що домашні й родинні обов’язки спільні і це нормально?

17 хвилин; аудіо: англійська; субтитри: російська

Інше з серії:

Джерело фото: TED

19 березня 2020
Поширити в Telegram
3491
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Констеляція
Якою має бути ідеальна «жіноча» робота
Ідеальна робота має відповідати насамперед здібностям і захопленням, розвивати людину та приносити їй задоволення. У реальному житті нездоланною перешкодою стають рівень економіки й освіти з гендерними стереотипами на додаток. Але ж ми про утопію?
Усі статті теми
Насильство над природою й насильство над вразливими спільнотами – у чому зв’язок
Говорячи про зміну клімату, ми найчастіше думаємо про спекотне літо, знищені екосистеми чи нещасних білих ведмедів на льодовиках, що тануть. Менше розмірковуємо про економічні наслідки, хоча на минулорічному Світовому економічному форумі екологічні виклики вже визнали головною загрозою для світової економіки на найближчі роки. Про соціальний, і особливо ґендерний аспект проблеми, згадуємо ж в останню чергу. У той час як спільноти, які найбільш вразливі до зміни клімату, – це часто ті ж самі спільноти, де різко виражена ґендерна нерівність. І ці дві проблеми посилюють одна одну.
Чому так мало жінок в архітектурі?
Публічна лекція та дискусія “Чому так мало жінок в архітектурі?” відбулася на Платформі Острів Пропонуємо конспект двох доповідей що прозвучали в рамках цієї події: про видатних жінок-архітекторок кількох останніх сторіч, видимість жінок в архітектурі, їх відсоток серед осіб, які приймають рішення, соціокультурні та історичні чинники, які впливали представлення жінок в архітектурній професії.
Професійні жіночі асоціації та підтримка жіночого підприємництва
Жінки допомагають жінкам розвиватися. Професійні асоціації гуртують однодумиць і допомагають у кар’єрному зростанні, а проєкти підтримки жіночого підприємництва пропонують семінари, тренінги, бізнес-консультації та навчальні візити.