8 травня, 2024

Тема сезону: Фемінізм в деталях

20 травня 2020
Поширити в Telegram
3390
Тамара Злобіна

Кандидатка філософських наук, мистецтвознавиця. Редакторка ресурсу «Гендер в деталях». Закінчила Національний інститут стратегічних досліджень при Президенті України. Працює з темами розвитку громадянського суспільства та інноваційного світогляду, гендерної рівності, фемінізму, сучасного мистецтва. 

У січні 2020-го ми запустили фейсбук-групу «Фемінізм в деталях», щоб створити простір для поважної розмови про фемінізм у нашому житті, для діалогу між різними позиціями.

Усе виявилося дуже непросто. Певні теми є зонами конфлікту для українського фемінізму, і сторони цього конфлікту непримиренні. Довкола однієї такої теми — способів регулювання проституції — ми вже робили дебати. Наші тексти про криміналізацію клієнта та про легалізацію / декриміналізацію сексроботи викликали полюсні реакції від захвату до обурення, але були корисними обом сторонам, адже зібрали в компактному вигляді основні дослідження й аргументи.

Чи можуть релігійні жінки бути феміністками, хіджаб — це примус чи вибір, чому певні течії фемінізму конфліктують із рухом за права трансгендерних людей, чоловіки у фемінізмі — ось неповний перелік тем, які викликали гарячі дискусії в групі «Фемінізм в деталях» за час її існування.

Такі дискусії з’явилися не на порожньому місці. За ними 150 років історії фемінізму. Фемінізму як соціального руху за права. Фемінізму як інтелектуальної концепції. Фемінізму як політики.

Фемінізму, який по-різному розвивався в різних культурних контекстах. Який досі дає відмінні результати в різних країнах.

У 2020 році фемінізм — це множина. Від боротьби проти обрізання жіночих геніталій до законодавчого регулювання проблеми сексуальних домагань. Від базових прав — права голосу, можливости водити машину, вільно пересуватися й одягатися за власним вибором, які досі обмежено в певних країнах, до квот на представництво жінок у процесі ухвалення рішень на найвищому рівні, в бізнесі й політиці.

І навіть усередині однієї країни фемінізм — це множина. Можна навіть сказати, що скільки феміністок, стільки і фемінізмів, адже кожна формує свою унікальну комбінацію поглядів і позицій.

Як це все відрізняється від стереотипів про «неголених ображених чоловіконенависниць»! Проте ці стереотипи досі існують, так само як демонізація фемінізму. Навіть Бейонсе з Еммою Вотсон не здужають побороти «я не феміністка, але...».

Досі потрібно пояснювати базові поняття і знаходити емоційні аргументи, зрозумілі масовій аудиторії. Боротися за уми з консерваторами, які миттєво набрали конституційну більшість у своє МФО «Цінності. Гідність. Родина» в українському парламенті. Хоча так думають не всі феміністки: є ті, хто вважає головним не масовість руху, а досконалість «політичної повістки».

Щоб орієнтуватися в цьому клубку фемінізмів, вести справді поважну розмову, потрібно знати основи. Будемо розбиратися у фемінізмі — в деталях. Ось перелік тем, які ми досліджуватимемо до кінця року.

Такі різні фемінізми

•      Історія фемінізму в кожній країні інакша. Що таке «хвилі фемінізму» і які вони в різних геополітичних контекстах?

•      Сучасність фемінізму теж відрізняється. Яка повістка у феміністок планети?

•      Станом на 2020 рік дослідниця Ганна Гриценко виділила в Україні:

  1. ліберальний та інтерсекційний фемінізм, які співпрацюють і почасти перетинаються та відповідають за основну частину публічних феміністських подій;
  2. радикальний фемінізм, який тримається окремо і зосереджується на онлайн та офлайн активності, трансексклюзивності й аболіціоністському підході до юридичного регулювання проституції;
  3. анархічний і марксистський лівий фемінізм, який фокусується на майновій нерівності й економічному вимірі життя жінок;
  4. критичний квір-фемінізм.

Ми поговоримо про ідеологічні засади цих напрямів і послухаємо думки їхніх представниць та представників.

Просто про головне

•      Хочемо створити гібрид словника і «відповідей на найпопулярніші питання». Від «що таке патріархат, про який усі говорять?» і «чи правда, що феміністки ненавидять усіх чоловіків» до «що таке “скляна стеля”» і «чи можуть чоловіки бути феміністами?».

•      Не менш актуальне питання «хто їм заважає?». Справді, що заважає жінкам у політиці, архітектурі, ІТ, юриспруденції тощо? Поговоримо про це з ними, зберемо основні перешкоди і визначимо методи їх усунення.

Спецтеми

Є феміністичні теми, про які вже писано-переписано, наприклад сексуальне насильство чи політична участь. А є ті, про які ми знаємо мало. Про них і поговоримо більше.

•      Спорт

•      Фемінізм у (поп) культурі й бізнесі — досягнення чи деполітизація?

•      Релігія

•      Чи був фемінізм у Радянському Союзі?

•      Феміністичні країни, яким вдалося, — Ісландія і Швеція

•      Постколоніалізм, націоналізм і фемінізм

•      Інтерсекційність, рефлексія структурних привілеїв, культурна апропріація

•      Моно-, гетеро- і циснормативності

•      Фемінізм і (анти)мілітаризм

•      Фемінізм у ЛГБТ-русі

•      Екофемінізм

•      Футуризм і кіберфемінізм

Дебати

Є теми, які викликають великі суперечки між самими феміністками. Які аргументи сторін і — що ще цікавіше — яке історичне та інтелектуальне походження цих аргументів?

•      Способи регулювання проституції

•      Політика сексуальности: порнографія і БДСМ-практики

•      Ставлення до сурогатного материнства

•      Трансгендерний рух — чи по дорозі з фемінізмом?

•      Хіджаб: дозволити не можна заборонити

•      Чи можуть чоловіки бути феміністами і чи існує сексизм щодо чоловіків?

•      Чи сумісна з фемінізмом «традиційна жіночність»?

Репліки

Ми також хочемо почути ваші думки і запрошуємо відповідати на питання «чому я феміністка?» в блогах на нашому сайті.

Опція вже доступна, потрібно лише зареєструвати свій профіль на сайті https://genderindetail.org.ua

Якщо у вас є ідеї щодо текстів на запропоновані теми, пишіть на editor@genderindetail.org.ua.

20 травня 2020
Поширити в Telegram
3390
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою
Усі статті теми
Оксана Кісь: про ролі жінок у Радянському Союзі й незалежній Україні, історію протидії сексизму в рекламі та перспективи феміністичного руху після перемоги у війні
Оксана Кісь — відома українська історикиня, докторка історичних наук, президентка Української асоціації дослідниць жіночої історії. Гендер в деталях розпитав експертку, як і коли в Україні вперше заговорили про сексизм та що стало поштовхом до протидії цьому явищу в українському суспільстві. Також Оксана Кісь поділилася порадами і своїм баченням того, як слід реагувати на прояви сексизму та зупиняти їх.
Про стереотипи з пелюшок.
«Чому ви не цінуєте домагання?!»
В реальності домагання зовсім не те, що уявляють чоловіки.