16 квітня, 2024

Фільм “Пророк поза законом” (Outlaw Prophet: Warren Jeffs (2014).

24 березня 2017
Катерина Холод
Йду стежкою фемінізму.

Коли ницій людині щастить, її свавілля може бути безкінечним. Це ми бачимо у фільмі про Уоррена Джеффса, проповідника, який пройшов шлях від нікчеми до лідера мормонської секти.


Тріумф його був тривалим, але скінчився ув’язненням. За ті роки, які Уоррен був на чолі релігійної громади, він накоїв чимало лиха. Це видно з кришталевою чіткістю з першого кадру, і навіть бездоганно випрасувані простирадла, які часто з’являються у фільмі, не здатні приховати злочини, що чинить громада Фундаменталістської Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів.


Чим завинив Уоррен Джеффс перед американським суспільством? Передусім порушенням низки законів, зокрема - полігамією і шлюбами з неповнолітніми дівчатами. Однак для цієї громади такі випадки не рідкісні. Наприклад, батько Уоррена - попередній лідер Фундаменталістської Церкви теж мав гарем, і син успадкував усіх його дружин. Ця перемога була важкою, бо перед смертю батько призначив керівником Церкви іншу людину.


Цього Уоррен не міг стерпіти, тому змагався з потенційними конкурентами, не гребуючи інтригами. Історія Уоррена Джеффса - це сага про хворобливе его, яке самостверджується на пригноблених. Релігійний лідер полюбляє принизливі експерименти над жінками, і наказує чоловікам з громади робити те саме. Тому фільм “Пророк поза законом” можна розглянути як один з різновидів патріархальної моделі, де завжди є ризик, що владу отримає агресивний і обмежений боягуз.