19 березня, 2024

Чинники залучення батьків гомосексуальних дітей до ЛГБТ-руху в Україні

20 червня 2019
Поширити в Telegram
2654
Завантажити у форматі: PDF (288 КБ)
Тамара Марценюк

Кандидатка соціологічних наук, доцентка кафедри соціології Києво-Могилянської академії, гендерна експертка Української Гельсінської спілки з прав людини, гостьова дослідниця за програмою імені Фулбрайта (2017–2018) в Колумбійському університеті (США). Викладає курси на гендерну тематику «Вступ до гендерних студій», «Гендер і політика», «Маскулінність і чоловічі студії», «Фемінізм як соціальна теорія та суспільний рух» та інші.
Сфера наукових інтересів охоплює такі теми: соціологія гендеру, соціальна структура суспільства, гендерні відносини та гендерна політика (в Україні і Швеції); соціальна нерівність і соціальні проблеми; жіночий, чоловічий та ЛГБТ рухи; розмаїття (diversity). Авторка близько 80  наукових праць, низки публіцистичних статей, розділів у підручниках і книжках.
Поділяє ідею публічної соціології — науки і досліджень заради суспільних змін, тому постійно бере участь у різних міжнародних дослідницьких і викладацьких проектах, останній із яких стосується теми «Фемінізм як соціальна теорія і суспільний рух: світовий досвід і Україна».
Авторка курсу «Жінки та чоловіки: гендер для всіх» на онлайн-платформі Prometheus. У 2017  році видала книжку «Гендер для всіх. Виклик стереотипам» («Основи»), а 2018 року — «Чому не варто боятися фемінізму» («Комора»).

В українській науці бракує академічних досліджень із проблематики гендерної ідентичності та сексуальної орієнтації (СОГІ), становища ЛГБТ-спільноти, питань дискримінації на основі СОГІ. Так само мало вивченими зали- шаються проблеми матерів і тат ЛГБТ-дітей. Мета цієї статті полягала в з’ясуванні чинників залучення батьків гомосексуальних дітей до ЛГБТ-руху в Україні.

У статті розглянуто передумови створення руху батьків ЛГБТ-дітей як у деяких західних, так і пострадянських країнах, охарактеризовано організації батьків ЛГБТ-дітей. Виявлено такі основні чинники залучення матерів і тат до ЛГБТ-активізму: пов’язані із задоволенням власних потреб та зумовлені бажанням допомогти іншим. Емпіричним матеріалом статті виступили інтерв’ю з активістками батьківської ЛГБТ-організації в Україні.

Марценюк Т. О. Чинники залучення батьків гомосексуальних дітей до ЛГБТ-руху в Україні / Т. О. Марценюк, В. С. Колеснік // Наукові записки НаУКМА. Соціологічні науки. - 2016. - Т. 187. - С. 67-75. 

20 червня 2019
Поширити в Telegram
2654
Завантажити у форматі: PDF (288 КБ)
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою