24 квітня, 2024

Науково-популярне видання «Педагогині»

5 грудня 2020
Поширити в Telegram
1689
Завантажити у форматі: PDF (5.3 МБ)

Це видання є узагальненим результатом організації двох виставок, які відбулися у Педагогічному музеї України: «Педагогині» (2018) та «Жіночі обличчя в науці» (2019). На основі фондових матеріалів було виокремлено плеяду жінок-науковиць, педагогинь, культурно-освітніх діячок кінця ХІХ ‒ першої половини ХХ ст., чия творча праця істотно вплинула на становлення та розвиток педагогічної науки та шкільництва в Україні. Серед цих персоналій є як відомі імена, так і незаслужено призабуті. Поряд із такими постатями в історії української освіти і педагогічної науки, як Софія Русова, Христина Алчевська, Наталя Лубенець, знаходимо й менш знані, однак не менш значущі в плані науково-педагогічного доробку імена: Антоніна Гендрихівська, Олена Дубинчук, Оксана Суховерська та ін.

Ці постаті залишаються на сьогодні менш відомими широкому загалу через різні причини ‒ від замовчування чи применшення внеску жінки в історію, що було тривалий час загальносвітовою тенденцією, до фізичного знищення інтелігенції в Україні в період сталінських репресій та заборони вивчення їхнього творчого доробку.

Більшість представлених у виданні освітянок, окрім наукової роботи, паралельно вчителювали у школах чи викладали в університетах, займалися письменницькою та перекладацькою діяльністю, брали активну участь у громадському житті країни, зокрема у відкритті просвіт, музеїв, курсів, бібліотек, створенні освітніх товариств. До когорти видатних педагогинь кінця ХІХ ‒ першої половини ХХ ст. належать також жінки, які займали керівні посади у вищих навчальних закладах та працювали в органах державної влади. У виданні представлено 20 педагогинь. Персоналії розміщено в алфавітному порядку. Видання адресоване освітянам, музейним, бібліотечним працівникам та всім, хто цікавиться історією української освіти та культури.


Афіша виставки «Жіночі обличчя в науці» (2019)

Персоналії: Христина Алчевська, Олександра Бандура, Тетяна Бугайко, Антоніна Гендрихівська, Марія Грінченко, Лідія Деполович, Ольга Дорошенко, Олена Дубинчук, Ольга Дучимінська, Олександра Єфименко, Наталя Забіла, Наталя Лубенець, Наталя Мірза-Авакянц, Марійка Підгірянка, Марія Підтиченко, Софія Русова, Надія Скрипченко, Оксана Суховерська, Ганна Сухомлинська, Надія Шульгина-Іщук, Євгенія Ярошинська.

5 грудня 2020
Поширити в Telegram
1689
Завантажити у форматі: PDF (5.3 МБ)
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою