26 квітня, 2024

Круті жінки-лідерки проти Путіна

12 грудня 2022
Поширити в Telegram
1088

Недавно в «Нью-Йорк пост» вийшла стаття Юлії Сабіни-Джої (Iulia Sabina-Joja) — докторки наук, викладачки, експертки з безпеки Чорноморського регіону — про жінок-лідерок, які активно протидіють Путіну. Юлія пише, що нині у Європі саме жінки — найгучніший голос, який закликає припинити російську агресію в Україні. Її приклади дуже яскраві й переконливі — п’ять імен, які, на її думку, варто знати американцям, а ми вважаємо, що й усім в Україні. Адже нам справді є за що їм дякувати. Це Анналена Бербок, Санна Марін, Кая Каллас, Урсула фон дер Ляєн і Майя Санду.

Анналена Бербок — перша жінка-міністерка закордонних справ Німеччини. Вона радикально змінила свою думку про військову допомогу Німеччини Україні. На початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022-го Бербок виступала проти, але вже з перших тижнів весни закликала Німеччину дати Україні важку зброю. І це не просто слова з її боку — вона очолює місію із забезпечення українців засобами самооборони. Як підкреслює Юлія Сабіна-Джоя, саме Анналена Бербок першою з відомих німецьких політиків визнала, що Німеччина категорично помилялася стосовно Росії.


Анналена Бербок

Нині Бербок говорить те, що ще в лютому для неї було немислимим: «Ми досягнемо безпеки лише без, а не разом із Росією Владіміра Путіна». На жаль, для багатьох німецьких еліт це й досі неприпустимо. Анналена Бербок, яскрава, непохитна і дуже переконлива у своїй позиції, звісно ж, привернула увагу російських ботоферм. На щастя, їхні кампанії дезінформації проти Бербок не мають успіху — її популярність дедалі зростає в Німеччині і так само в Україні.

Прем’єр-міністерка Фінляндії Санна Марін недавно блискуче прокоментувала слова Джо Байдена про те, що треба допомогти Путіну знайти шлях до виходу з конфлікту. Вона заявила: «Вихід з конфлікту для Росії — це вихід з України». Якби вона сказала це у фінському парламенті, пише газета, їй аплодували б стоячи.

Санна Марін — наймолодша прем’єр-міністерка в історії Фінляндії і наймолодша фактична очільниця держави у світі. Їй 34, вона соціал-демократка, виросла в родині двох жінок (про свою сім’ю Санна каже «райдужна»). У статті «Нью-Йорк пост» її названо залізною леді тетчерівського гарту.


Санна Марін

Знаєте, яка країна — найбільший постачальник військової допомоги Україні на душу населення? Естонія. Прем’єр-міністерка Кая Каллас розуміла, що таке російська загроза, ще вісім років тому. Її бабусю й шестимісячну маму радянська влада депортувала до Сибіру. Кая Каллас пояснювала і пояснює європейським політикам психологію Путіна, як саме він діє.

За словами Юлії Сабіни-Джої, американці «здавна применшували неефективність бездіяльного і беззубого Європейського Союзу». Однак діяльність Урсули фон дер Ляєн, нинішньої президентки Єврокомісії, дає надію на позитивні зміни.

Християнська демократка Урсула фон дер Ляєн на посаді міністерки оборони в кабінеті Ангели Меркель здавалася м’якою і малоуспішною. Як спостерегла авторка статті, 2015 року фон дер Ляєн активно підтримувала відмову Німеччини постачати Україні зброю, яка посилила б вогонь. На посаді президентки Єврокомісії вона набагато рішучіша. Про війну Росії проти України вона каже: «Це війна з нашою енергією, війна з нашою економікою, війна з нашими цінностями і війна з нашим майбутнім».

Саме Урсула фон дер Ляєн, мати сімох дітей, першою побувала в місцях масових убивств у Бучі й Ірпені, ще до Бориса Джонсона й інших західних лідерів. Вона закликає вчитися, як протидіяти Путіну, з досвіду країн Східної Європи.


Урсула фон дер Ляєн

І останнє ім’я в цій яскравій п’ятірці — Мая Санду. Авторка статті в захваті від безстрашної «мініатюрної 50-річної президентки Молдови». У цій країні, найбіднішій країні Європи, відбуваються вуличні демонстрації через ціни на енергоносії (не обійшлося й без російської агітації). Попри народне невдоволення, попри стовідсоткову залежність від російського газу і відсутність армії, попри часткову окупацію Росією Придністров’я, Молдова під керівництвом Маї Санду залишається непохитно прозахідною та допомагає Україні, прийнявши велику кількість біженців.

Санду каже: «Несправедлива війна Росії проти України чітко показує нам ціну свободи». Як сказано в статті «Нью-Йорк пост», Мая Санду «балотувалася з програмою реформ і боротьби з корупцією і перемогла, незважаючи на жорсткі російські кампанії дезінформації проти неї». Юлія Сабіна-Джоя, громадянка Румунії, свідчить, що вплив Маї Санду виходить за межі Молдови.


Мая Санду

Стаття завершується прикладами інших жінок, котрі демонструють жорстку позицію щодо Росії. Це голова Європарламенту Роберта Мецола з Мальти, екс-прем’єр-міністерка Великобританії Ліз Трасс, президентка Словаччини Зузана Чапутова, прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні.

«Чоловіки, зверніть увагу».

Статтю переказала Тетяна Добрянська, учасниця проєкту #політикаБЕЗсексизму.

12 грудня 2022
Поширити в Telegram
1088
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою