19 березня, 2024

Конструювання маскулінності в інституті спорту (на прикладі українських футболістів)

27 червня 2019
Поширити в Telegram
2894
Завантажити у форматі: PDF (345 КБ)
Тамара Марценюк

Кандидатка соціологічних наук, доцентка кафедри соціології Києво-Могилянської академії, гендерна експертка Української Гельсінської спілки з прав людини, гостьова дослідниця за програмою імені Фулбрайта (2017–2018) в Колумбійському університеті (США). Викладає курси на гендерну тематику «Вступ до гендерних студій», «Гендер і політика», «Маскулінність і чоловічі студії», «Фемінізм як соціальна теорія та суспільний рух» та інші.
Сфера наукових інтересів охоплює такі теми: соціологія гендеру, соціальна структура суспільства, гендерні відносини та гендерна політика (в Україні і Швеції); соціальна нерівність і соціальні проблеми; жіночий, чоловічий та ЛГБТ рухи; розмаїття (diversity). Авторка близько 80  наукових праць, низки публіцистичних статей, розділів у підручниках і книжках.
Поділяє ідею публічної соціології — науки і досліджень заради суспільних змін, тому постійно бере участь у різних міжнародних дослідницьких і викладацьких проектах, останній із яких стосується теми «Фемінізм як соціальна теорія і суспільний рух: світовий досвід і Україна».
Авторка курсу «Жінки та чоловіки: гендер для всіх» на онлайн-платформі Prometheus. У 2017  році видала книжку «Гендер для всіх. Виклик стереотипам» («Основи»), а 2018 року — «Чому не варто боятися фемінізму» («Комора»).

У статті подано результати теоретичного та емпіричного дослідження, мета якого полягала у з’ясуванні ознак конструювання маскулінності в українських чоловіків, які залучені до напівпрофесійного командного спорту (на прикладі футболу). Виділено та охарактеризовано три групи чинників, що впливають на конструювання маскулінності в інституті спорту.

Аби наслідувати своїх кумирів і стати «справжніми чоловіками», хлопчики прилучаються до спорту та присвячують йому інколи все життя. Завдяки видовищності й комерційності, командний спорт (зокрема, футбол) має значно більше учасників і прихильників, ніж індивідуальний. Натомість питання залученості чоловіків до футболу як командної гри, дозвілля, середовища соціалізації тощо (які лежать на перетині таких соціологічних дисциплін, як соціологія спорту та соціологія маскулінності) залишаються мало вивченими в українській соціології.

Марценюк Т. Конструювання маскулінності в інституті спорту (на прикладі українських футболістів) / Т. О. Марценюк , О. П. Швець // Наукові записки національного університету "Києво-Могилянська академія". – 2011. – Т.122  : Соціологічні науки. – С. 58-65. 

27 червня 2019
Поширити в Telegram
2894
Завантажити у форматі: PDF (345 КБ)
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою