23 квітня, 2024

Фотокалендар для жінок та матусь

29 грудня 2016
Поширити в Telegram
20774

Фото

Підготувала Тетяна Недільська.
 

Дослідники сімейних стосунків Джон Готтман і Джулі Шварц-Готтман склали вичерпний перелік обов'язків, які з'являються в пари після народження дитини. Цей список нараховує 600 пунктів! 

Багатьом мамам відоме вигорання. Навмисне не називаю його емоційним, адже вигорання найчастіше відбувається не тільки на рівні емоцій, а й на рівні фізичному, енергетичному і навіть екзистенційному. Коли народжується перша дитина, то народжуються і нові ідентичності - мами і тата. Мозок починає активно працювати над створенням нових нейронних зв'язків, у зв'язку із чим витрачається значно більше внутрішньої енергії та емоцій і відбувається поступове "дорослішання" батьківської ідентичності, а також пошук себе нового у цій новій ролі.

Після народження дитини жінка потребує особливої підтримки і не тільки на словах. Якщо поруч із нею є чоловік, який підтримує її словом і ділом, то ризик материнського вигорання значно зменшується. Зрештою, в сім'ї, в якій немає дітей, але є рівномірний розподіл хатньої роботи та сімейних обов'язків загалом, стосунки є кращими, ніж у тих сім'ях, де "один паше, інший пляше".

Джон Медіна у книзі "Правила розвитку мозку вашої дитини" також наголошує на тому, що: "Окрім недосипання та соціальної ізоляції, у період транзиту до батьківства є ще й хатня робота." І що більшість цієї хатньої роботи традиційно виконують жінки. Джон Медіна згадує про маленьку книжечку "Порнографія для жінок", яку колись його дружині подарувала подруга і яка може бути підказкою для зцілення материнського вигорання і вирішення певних сімейних конфліктів. 

Читаючи минулого року бестселер Медіни, мене зацікавив зміст книги, про яку він згадував, і тоді ж я нагуглила кілька сторінок з тієї книги, а також із книги "Порнографія для новоспечених матусь", а сьогодні переклала текст і ділюсь із вами.

Джон Медіна також дає статистику по США: "Жінки, які мають сім'ю, виконують 70% всіх домашніх обов'язків. Ці дані часто трактують як хорошу новину, оскільки 30 років тому цей показник дорівнював 85%. Не потрібно бути математичним генієм, щоб зрозуміти, що ці цифри не є однозначні. З появою дитини кількість домашніх обов'язків жінки зростає втричі порівняно з чоловіком."

А по Україні є ось така от статистика від соц. групи "Рейнинг" (1-6 жовтня 2015 року опитано 1800 респондентів).

29 грудня 2016
Поширити в Telegram
20774
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою