19 квітня, 2024

Лекція «Гендерна рівність = економічна рівність? Продуктивна й репродуктивна робота»

4 квітня 2020
Поширити в Telegram
1354

Гендерна рівність = економічна рівність? Продуктивна й репродуктивна робота

– Водночас масовий вихід жінок на ринок праці у повоєнні роки, а також пов’язана з ним хвиля фемінізму, разом з робітничими рухами, призвела до виникнення “держави загального добробуту” у розвинених країнах. Її частиною стало і значне розвантаження жінки від репродуктивної праці через розвиток доступних мереж дитячих садків, системи освіти, соціальних служб.

– Однак повного балансу у розподілі репродуктивної праці між чоловіками і жінками не відбулося. Чому?

– Тенденції кількох останніх десятиліть із неоліберальним поворотом та його наступом на “державу загального добробуту” мають негативний вплив на усуспільнення репродуктивної праці.

– Шляхи для подолання нерівності у розподілі репродуктивної і продуктивної праці можуть бути різного ступеню радикальності та базуватися на різних ідеологічних баченнях: 1) відповідальне батьківство (ліберальний рівень) 2) прогресивне усуспільнення репродуктивної праці (соціал-демократичний рівень) 3) прирівнювання репродуктивної праці до продуктивної праці (соціал-радикальний рівень?).

А що обираєте/пропонуєте ви?

Лекцію робила Оксана Дутчак - кандидатка соціологічних наук, дослідниця Центру соціальних і трудових досліджень. Захід організовано ГО "Харківське Жіноче Об'єднання "Сфера" в рамках проекту Тижні Жіночої Солідарності за підтримки Представництва Фонду ім. Г.Бьолля в Україні.

4 квітня 2020
Поширити в Telegram
1354
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою