27 квітня, 2024

Лекция и дискуссия «Забота как работа. Как сохранить баланс между работой и материнством?»

4 квітня 2020
Поширити в Telegram
1189

Забота как работа. Как сохранить баланс между работой и материнством?

Баланс між роботою та особистим життям люди цінують більше за гроші – про це свідчать провідні дослідження мотивації найманих працівниць та працівників.

Що таке робочі місця «дружні до сім’ї»? Якою може бути роль роботодавців та корпорацій у створенні таких місць? Що виграє компанія у результаті впровадження програм підтримки працівниць та працівників із сімейними обов’язками?

На фоні тиску ринку праці, появи так званих «несоціальних» робочих годин – праці у вихідні дні, понаднормової праці – сучасні практики турботи про дітей стають більш інтенсивними.

Зазвичай турботу про сім’ю беруть на себе саме жінки, отже їх материнська праця стає більш напруженою. Зрештою, жінки виявляються затиснутими між приписами «інтенсивного материнства» та вимогами ринку праці, а баланс сім’ї та роботи перетворюється на справжній виклик.

Під час дискусії ми обговоримо те, які проблеми долають щодня матері, поєднуючи оплачувану працю та материнство, та про те, наскільки робочі місця в Україні є сприятливими для балансу сімейних обов’язків та роботи. А також ми спробуємо розібратись, які реальні можливості створення дружніх до сім’ї робочих місць.

Олена Стрельник, кандидатка соціологічних наук, ґендерна дослідниця, докторантка факультету соціології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, стипендіатка програми Ендрю Карнеґі – гостьова дослідниця Мічиганського університету, США (січень-квітень 2016 р.). Авторка книги «Хороша мама встигає все»: материнство у фокусі соціології» («Критика», очікується у 2017 році), блоґерка.

БОНУС від організаторок: презентація всеукраїнського рейтингу «Індекс рівності» (ВГО «Точка Опори» (Київ).

Захід організовано ГО “Харківське Жіноче Об’єднання “Сфера” в рамках проекту Тижні Жіночої Солідарності за підтримки Представництва Фонду ім.Гайнріха Бьолля в Україні.

Додатково:

Український Індекс корпоративної рівності (ІКР) – це національне дослідження корпоративної політики, правил та практик приватних компаній щодо заборони дискримінації на робочому місці та підтримки рівності та різноманітності. Індекс включає дослідження заборони дискримінації за ознаками статі, інвалідності, сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

4 квітня 2020
Поширити в Telegram
1189
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою