2 травня, 2024

2 листопада в Довженко-Центрі розпочинають кіно-лекторій з показу фільму «Жінці про жінку»

29 жовтня 2019
Поширити в Telegram
1970

2 листопада в Довженко-Центрі розпочинають кіно-лекторій з показу фільму «Жінці про жінку»

Фільм «Жінці про жінку» (1937) — режисерський дебют майбутньої заслуженої діячки мистецтв УРСР (1954), уродженки Дубна Євгенії Григорович (1905-1978).
Науково-популярний фільм про будову та особливості жіночого організму, рекомендації щодо поведінки жінки у повсякденному житті, зокрема під час вагітності та в післяпологовий період. «Жінці про жінку» знімався комсомольською знімальною групою на Одеській кіностудії та у медичних закладах й установах міста, на джутовій та тютюновій фабриці.

Цей фільм належить до так званих “культурфільмів” – жанру, що виник у 1920-х роках на перетині агітпропу, анімаційних експериментів і нехудожніх форматів на кшталт етнографічних чи науково-популярних фільмів. Основним завданням культурфільму була освіта та просвіта глядачів – як у питаннях політичної та особистої гігієни, так і в ідеологічних питаннях – і ці цілі були тісно пов’язані з ідеєю створення нового радянського глядача.

Медичним консультантом фільму виступив провідний лікар-гінеколог свого часу, доктор медицини Олександр Крупський, автор кількох українських підручників і монографій із оперативного акушерства.

Показу фільму передуватиме лекція історикині та дослідниці кіно ОКСАНИ САРКІСОВОЇ на тему: «Кінодіагностика: гігієна та національності в радянському кіно 1920 років».

Мова лекції: російська з перекладом на українську.

Оксана Саркісова — історикиня, дослідниця кіно, наукова співробітниця Blinken OSA Archivum Центрально-Європейського Університету (Будапешт), директорка міжнародного документального правозахисного фестивалю Verzio (Будапешт). Авторка численних статей з історії радянського та східно-європейського неігрового кіно, антропології аматорської фотографії та монографії «Радянські національності на екрані: культурфільми від Крайньої Півночі до Середньої Азії» (2017).

Локація: Кінолекторій, 5 поверх, Довженко-Центр (вул. Васильківська, 1). 

Кінолекторій «Культурфільм. ВУФКУ. Lost&Found»

29 жовтня 2019
Поширити в Telegram
1970
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою