26 квітня, 2024

5 стрічок DOCUDAYS UA, які ми радимо переглянути

24 квітня 2020
Поширити в Telegram
3089

Цьогоріч Docudays UA присвячений темі дорослішання — «Teen Spirit». У рамках онлайн-трансляцій організатор(к)и пропонують обговорити питання прав дітей, їхніх стосунків із дорослими, однолітками та самими собою. Усі стрічки будуть доступні для переляду з 20:00 24 квітня до 3 травня за цим посиланням. Ми відібрали для вас п'ять стрічок із сильними жіночими персонажками, які точно варто переглянути на цьогорічному Docudays UA.

Земля блакитна, ніби апельсин

РЕЖИСЕРСЬКА РОБОТА: Ірина Цілик

ОПИС: Фільм «Земля блакитна, ніби апельсин» оповідає про життя родини з містечка Красногорівки у «червоній зоні» Донбасу, яке чи не найбільше постраждало від обстрілів. 2014–2015 роки були дуже складними для цієї родини. Щоночі вони спали у підвалі. Будинок їхніх сусідів зруйнувало снарядом. Зруйнована і школа, де навчалися діти. Долаючи щоденні травми існування в прифронтовій зоні, Анна та її четверо дітей знімають разом аматорський фільм про своє життя під час війни.

У стрічці майже не знайти чоловічих персонажів. Сама режисерка пояснює, що так склалося випадково: «Це не тому, що я обирала собі таких героїнь чи фокусувалася саме на цій силі жінок. Це тому що вони такі, їхня сім’я така, їхнє оточення таке. Ми закохалися в цю родину, й так виходить, що це справді жінки дорослі та юні. Ну й діти. Де чоловіки в цьому фільмі? Це хороше питання. Просто мені не довелося з ними перетнутися і спілкуватися. Є там якісь чоловіки. Але вони переважно слабші, непомітніші та менш цікаві для нас та нашої камери».

ДИВИТИСЯ ТРЕЙЛЕР

КОЛИ БУДЕ В ОНЛАЙН-КІНОТЕАТРІ: із 25 квітня 18:00 до 26 квітня 18:00

Голубки з передмістя

РЕЖИСЕРСЬКА РОБОТА: Еллен Фіске, Еллінор Халлін

ОПИС: Бунтівна дівчина-підлітка Джемма з Шотландії ніколи не відмовлялася від бійки. Так заведено в бідному передмісті на південному сході від Глазго, де вона виросла. Однак дідусь, який виховував її з пелюшок, не хоче з цим миритися. Він відкриває залу для боксу і раз на тиждень проводить там виставку голубів, вважаючи, що це дасть Джеммі й місцевим колишнім в’язням новий сенс життя. Та чи не замало цього, щоб спрямувати енергію дівчини з вулиці в нове русло? «Голубки з передмістя» – класична історія про дорослішання, про поштовхи до змін і про те, чи не буває для них запізно.

ДИВИТИСЯ ТРЕЙЛЕР

КОЛИ БУДЕ В ОНЛАЙН-КІНОТЕАТРІ: 24 квітня 20:00

У пошуках Єви

РЕЖИСЕРСЬКА РОБОТА: Піа Гелленталь

ОПИС: Єва – 25-річна берлінська поетеса, секс-робітниця, бісексуалка, діва, домогосподарка, власниця домашньої тварини, феміністка і модель, яка бореться з наркозалежністю. Ще у 14-річному віці вона оголосила приватність застарілим поняттям. Історія про дівчину, яка зростає в епоху інтернету, перетворюючи пошуки себе на публічне видовище і кидаючи виклик уявленням про те, якою має бути жінка. Крізь її розрізнені особистості видно народження покоління, для якого стала ідентичність відійшла в минуле. Фільм-портрет сучасного існування.

ДИВИТИСЯ ТРЕЙЛЕР

КОЛИ БУДЕ В ОНЛАЙН-КІНОТЕАТРІ: 24 квітня 20:00

Аврора

РЕЖИСЕРСЬКА РОБОТА: Стіан Сервосс, Беньямін Ланґелен

ОПИС: Аврора – попсенсація з маленького містечка в Норвегії. Юна і безмежно талановита - дівчина розпочинає кар’єру співачки у 16 років. Залишає школу і гастролює світом зі своєю магічною музикою: збирає переповнені концертні зали та натовпи шанувальників. У 20 років Аврора переживає переломний момент. Чи справді дівчина хоче займатися саме музикою, і якщо ні, чи є в неї інший вибір? Ця стрічка оповідає історію про дорослішання сильної волею й творчої духом дівчини. Аврора шукає себе і транслює цей пошук крізь музику.

ДИВИТИСЯ ТРЕЙЛЕР

КОЛИ БУДЕ В ОНЛАЙН-КІНОТЕАТРІ: 24 квітня 20:00

Хвилі світла

РЕЖИСЕРСЬКА РОБОТА: Самуель Н. Шварц

ОПИС: 12-річна Фріда майже не бачить. Вона розрізняє лише контури, тіні і кольори. Однак уві сні картинка стає настільки чіткою, що вона «бачить» речі, не помітні для інших. Вона вірить, що з тією енергією, яка є в кожній та кожному з нас, ми можемо досягти того, що вважали неможливим. У непроглядній темряві ми бачимо, як вона застосовує це на практиці. Фріду підтримують люблячі батьки, яких ми бачимо на задньому плані, коли вони запрошують її спробувати займатися скульптурою або поплавати.

У Фріди абсолютно унікальний погляд на світ, від якого вона часом відсторонюється, щоб слухати, відчувати й думати. Для цього вона шукає повну темряву, тому що тільки при відсутності візуальних стимулів вона може знайти спокій. Таким чином, вона майже не відрізняється від своїх зрячих однолітків, – і саме тому частина фільму відбувається в темряві.

ДИВИТИСЯ ТРЕЙЛЕР

КОЛИ БУДЕ В ОНЛАЙН-КІНОТЕАТРІ: 24 квітня 20:00

24 квітня 2020
Поширити в Telegram
3089
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою