19 квітня, 2024

Події 29 квітня – 5 травня 2019 року

28 квітня 2019
Поширити в Telegram
2270

1 травня, КИЇВ - Жіночий першотравень

Права жінок в трудовій сфері досі серйозно утискаються. Жіноча праця менш оплачувана, жінки – особливо матері, пенсіонерки, жінки не конвенційної зовнішності та ты, що мають інвалідність, ромки та інші вразливі групи – першими потрапляють під скорочення, часто незаконно звільняються з роботи. Багатьох змушують платити штрафи, хоч це і є прямим порушенням Трудового Кодексу. Жіноча праця знецінена, часто неоплачувана, а то й взагалі невидима. Робітницям часто нав’язують певний зовнішній вигляд, забезпечення котрого є фінансово затратним та шкідливим для здоров’я. Працівниць домагаються роботодавці, бо вважають, що уникнуть покарання. Жінки-матері змушені воювати на двох фронтах одночасно, бо в Україні чоловіки не беруть навіть половини декретної відпустки по догляду за дитиною. Не кажучи вже про те, як часто незаконно звільняють вагітних жінок. Жіночі тіла не повинні бути засобами виробництва. Не можна сдавати в оренду тіла найбільш знедолених з нас . Жіночі трудові права мають бути захищені, а будь-які спроби комерціалізувати наші страждання повинні наштовхуватися на потужний опір. Ми вимагаємо захисту наших прав як робітниць, попередження сексуально експлуатації та боротьби з нею шляхом узаконення Шведської моделі боротьби з попитом на проституцію, заборони сурогатного материнства. Для усієї інформації щодо участі - переходьте за посиланням

2 травня, КИЇВ - Від Венери до супер-попи: жіноче тіло в мистецтві та рекламі

Лекторій до нової виставки “Ain't nobody's business” розпочнеться з лекції Катерини Яковленко, яка розгляне канони зображення оголеного тіла жінки в мистецтві та рекламі. Спираючись на конкретні приклади лекторка розповість про об’єктивацію жіночого тіла та те, як сьогодні вона використовується у новітніх технологіях, зокрема у Instagram. З античних часів оголене людське тіло є сюжетом та об'єктом художнього погляду. Однак візуальні мистецтва показують, що жіноче тіло об'єктивується значно частіше, аніж чоловіче. Груди, сідниці, розміри та об’єми тіла та ін. стали інструментами комерціалізації брендів, товарів та послуг. І хоча, останніми роками у суспільстві загострилися дискусії та критика такого підходу, тіло все ж домінує як символ та “товар” у капіталістичному світі. Лекція відбудеться на 2-му поверсі арт-центру. Початок о 19.00. Вхід вільний. Реєстрація обов'язкова. Катерина Яковленко — співробітниця Дослідницької платформи PinchukArtCentre, публіцистка, авторка та редакторка-упорядниця книжки «Чому в українському мистецтві є великі художниці». Сторінка події. 

2 травня, ІРПІНЬ - Школа активної реабілітації для жінок з інвалідністю «Я зможу!»

На початку травня цього року в м. Ірпінь відбудеться перша Школа активної реабілітації для жінок з інвалідністю в Україні, яка реалізується Всеукраїнським об’єднанням осіб з інвалідністю «Група Активної Реабілітації» за підтримки проекту «Я зможу!» (Натхнення. Можливості. Успіх) Фонду Олени Пінчук та Фундації Кока-Кола.

Завданням проекту є підготовка та навчання жінок з інвалідністю відповідальності за якість свого життя шляхом надання навичок самообслуговування та догляду за собою з урахуванням питань пов’язаних з інвалідністю, навчити захищати свої права і відстоювати їх, дати знання щодо варіантів працевлаштування та заснування власної справи, що дозволить стати незалежною та успішною жінкою як в професійному, так і особистому житті.

Група активної реабілітації з 1992 року проводить табори активної реабілітації для людей, які мають травми спинного мозку за унікальною методикою шведської неурядової організації Rekryteryngsgruppen. Місце проведення: Конференц-Хол Ірпінь. Детальніше – за посиланням.

2 травня, ПОЛТАВА - Cексуальність, гендер і (по)воєнне насильство

Друга світова війна трансформувала сімейно-шлюбні відносини, репродуктивну поведінку і сексуальні практики жінок. Важливим фактором цієї зміни була (не)присутність чоловіків. Багато «своїх» воювало, було вбито, взято в полон, ув’язнено, депортовано, заслано у табори чи на примусові роботи. Війна зумовила політичні, економічні, культурні, і особисті контакти місцевих жінок з «чужими» чоловіками, військовими і цивільними. Вони включали сексуальний бартер, секс заради виживання, флірт, романи і одруження. Якою ж була реакція спільнот, окремих політичних акторів та осіб на сексуальну емансипацію жінок? У чому типовість і особливості покарань жінок за «горизонтальну колаборацію» в Україні, Франції, Норвегії, Данії, Чехії та інших країнах? Острижені жінки: символ очищення нації, патріархатного гніву чи ураженої маскулінності? «Патріоти» чи «правопорушники»: ким були виконавці гендерованих розправ? Чи було сексуалізоване насильство інструментом досягнення їхніх політичних цілей? Як жіноче тіло стало полем бою націоналістичного і радянського державних проектів в Україні? Якою є роль мовчання у (не)пам’яті про «суди честі» над жінками під час і після Другої світової війни? Чи є місце для віктимізованої фемінності у метанаративі про український національно-визвольний рух? Авторка: Марта Гавришко - к.і.н., Інститут українознавства ім. І.Крип'якевича НАНУ (Львів), членка Української асоціації дослідниць жіночої історії (УАДЖІ).

Початок о 18.00 у ГО «Нова Полтава» (вул. Котляревського, 6). Сторінка події.

4 травня, КРИВИЙ РІГ - Європейські жінки у Вікіпедії

Запрошуємо всіх охочих на воркшоп «Європейські жінки у Вікіпедії» у Кривому Розі — навчитися створювати статті у Вікіпедії, поборотися з гендерною нерівністю та отримати сувеніри. Воркшоп відбудеться 4 травня з 13:00 до 17:00 у Юнацькому відділі Міської бібліотеки для дорослих (проспект 200-річчя Кривого Рогу, 7а). Ми розповімо про принципи роботи у Вікіпедії та покажемо, як ви можете долучитися до розбудови найбільшої енциклопедії в історії людства. Усі учасниці та учасники заходу, які створять статтю у Вікіпедії, отримають сувеніри від організаторів, а також зможуть поборотися за призи конкурсу статей «Європейська весна» (https://uk.wikipedia.org/wiki/Вікіпедія:Європейська_весна_2019). Сторінка події

4 травня, ЛЬВІВ - Ґендерний портрет міста Львова (презентація та обговорення)

В День міста запрошуємо поговорити про те, як жінки і чоловіки живуть у м. Львові.

Центр “Жіночі перспективи” презентує власне дослідження, яке відображає гендерні особливості таких соціальних груп, як жінки і чоловіки. Ми подивимось на те, скільки жінок і чоловіків проживає в місті, коли одружуються львів’янки та львів’яни, яку освіту отримують, яким спортом займаються, які мають захворювання та уподобання. Також ми проаналізуємо, які висновки можна зробити з нерівного розподілу жінок та чоловіків в тих чи інших сферах. Дані дослідження можуть бути корисними усім, хто дбає про розвиток міста. Показники дослідження допоможуть врахувати принципи ґендерної рівності до місцевих стратегій розвитку та політик. Презентують: Ірина Трохим, Любов Максимович. Завантажити дослідження можна за посиланням. Початок о 16.00 за адресою «Галерея сценографії» (вул. Городоцька, 36). Сторінка події.

28 квітня 2019
Поширити в Telegram
2270
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою