20 квітня, 2024

До 22 жовтня: набір до семінарського курсу «Війни, насильство і ґендер у ХХ столітті»

13 жовтня 2018
Поширити в Telegram
2417

До 22 жовтня: набір до семінарського курсу «Війни, насильство і ґендер у ХХ столітті»

«Війни, насильство і ґендер у двадцятому столітті» — це семінарський курс для студентства , яке зацікавлене у вивченні ґендерного аспекту війни і насильства. Мета курсу – обговорити основні воєнні конфлікти ХХ століття з точки зору ґендерного питання. Курс охоплює історію світових і локальних воєн у різних регіонах, в тому числі у Європі, Африці та Азії. Основна увагу буде зомереджена на конкретних прикладах, аби здійснити глибокий аналіз зовнішньої і внутрішньої динаміки військових сутичок та збагнути роль ґендерного насильства.

Авторка курсу Оксана Дудко — кандидатка історичних наук, дослідниця Центру міської історії, докторантка Університету Торонто. У Центрі реалізовує проект «Міська культура, розваги та мережі в часи соціальних неспокоїв, воєн та революцій (1900-і -1920-і)».

Під час курсу учасники та учаснці обговорюватимуть первинні джерела, останні історіографічні дискусії, а також численні методологічні підходи, пов’язані з темою насильства і ґендеру. Саме тому курс побудований і хронологічно, і тематично. Серед подій, що обговорюватимуться: Перша та Друга світові війни;  Голокост, тероризм, війна в Бангладеш, С’єрра Леоне, Руанді і Боснії. Основні питання курсу:  

  • Як війни та військові конфлікти формували ґендерні ідентичності і ролі у різних суспільствах;
  • Як уряди та військове командування інструменталізували ґендерне насильство під час та після військових конфліктів;
  • Як ґендерне насильство формувало ідентичності та суб’єктивності людей і суспільств, які чинили насильство чи зазнавали насильницьких дій протягом тривалого періоду.

Після завершення курсу студенти/-ки зможуть:

  • критично оцінювати можливості і обмеження застосування ґендерного підходу до історії воєн і військових конфліктів;
  • описувати ключові аспекти масштабних військових конфліктів ХХ століття;
  • розуміти такі поняття: війна, ґендер, ґендерне насильство, геноцидне насильство, сексуальне насильство, травма;
  • критично оцінювати різні типи первинних джерел і наукових праць з різних дисциплін, а також різні методологічні переконання;
  • формувати історичне пояснення зв’язків між насильством і ґендерними підставами на основі первинних і вторинних джерел.

Заявка на участь у курсі має складатися з:

  • Резюме
  • Мотиваційного листа (не більше 2 тис. знаків тексту, чому цей курс для вас важливий)

Надсилати заявки потрібно на адресу програмної менеджерки Мар'яни Мазурак: teaching@lvivcenter.org (у полі «Тема» зазначивши «Заявка на курс: «Війнинасильство і ґендер у двадцятому столітті»»). За цією є ж адресою можна ставити будь-які питання щодо курсу.

13 жовтня 2018
Поширити в Telegram
2417
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою