19 квітня, 2024

Феміністичні події в Україні 7-13 грудня

7 грудня 2020
Поширити в Telegram
1168

7 грудня

Вона винна? Дискусія про домашнє насильство

Домашнє насильство — це те, що відбувається за зачиненими дверима. Це про “сміття, яке з дому не виносять”. Це про сором говорити, що з тобою це сталося. Це про страх говорити, що з тобою сталося. Це про історії багатьох жінок, про які ми часто не знаємо. Це набагато поширеніше явище, ніж ми думаємо.

Постраждалі часто не говорять про свій досвід, навіть з близькими. Домашнє насильство досі вважають “приватною справою”, зокрема поліція.

У рамках 16 днів проти гендернозумовленого насильства запрошуємо поговорити про це. На прикладі однієї історії, яку розкажуть з перших рук разом з психологинею і юристкою розберемося з “першими дзвіночками” насильства, економічною і психологічною складовою і проговоримо що з цим усім можна робити.

Початок о 17.00 у Львівському Міському Палаці Культури ім. Г. Хоткевича.

Сторінка події.

9 грудня

Як жінки виборювали свої права й де ми є зараз?

Онлайн-подія

Права жінок - питання, здавалося б, вирішене. Рівність жінок і чоловіків давно зафіксовано в безлічі юридичних документів і політичних актах. Проте, у сучасному суспільстві, як і раніше, залишається ще дуже багато невирішених проблем.

Який же тернистий шлях довелося подолати жінкам аби мати право голосу, можливість отримувати освіту та бути незалежними?

Подія, організована Послами європейської молоді, присвячена історії жінок та їх боротьбі за свої права в рамках Тижня прав людини з Послами європейської молоді допоможе тобі дізнатись усе про:

- зародження та історію становлення феміністичного руху

- виклики, які стоять перед сучасними жінками

- особистий досвід спікерок

Зокрема, учасники та учасниці заходу візьмуть участь у майстер-класі «Як справлятися з обмежуванням прав жінок вже зараз?» від Наталії Терещенко – посолки європейської молоді, секретарки Європейської Асоціації Психотерапії, психоаналіткині, психологині.

Коли? 9 грудня о 17:30

Де? Онлайн-платформа ZOOM

Реєструйся до 20:00, 8 грудня за посиланням: https://forms.gle/kVjwusp7tEjqGpR79

Більше інформації про Послів європейської молоді: http://bit.ly/meet-the-YEAs

Заоохочуємо тебе долучитись до нашої Facebook групи 'Young European Neighbours' network

Сторінка події.

Coffee chat з австралійською активісткою Дрісаною Левіцке-Грей

Онлайн-подія

Перша нечуюча користувачка Auslan (австралійської жестової мови), яка виступала на TED.
Дрісана відстоює права нечуючих дітей в Австралії, щоб вони мали доступ до Auslan з народження.
У 2015 вона стала володаркою щорічної премії Молода Австралійка року!

25 листопада ми матимемо можливість поспілкуватись з Дрісаною на нашому каво-чаті.

Також до зустрічі долучиться Денис Лунчак, Третій секретар Постійного представництва України при ООН (Нью-Йорк).

Модераторкою заходу буде кандидатка до комітету ООН з прав людей з інвалідністю Юлія Сачук.

Переклад з міжнародної жестової мови на англійську, українську та українську жестову мову буде забезпечено.

Для участі необхідна реєстрація за посиланням: https://forms.gle/t8mJvAR4TvuA95iZ8

Початок о 17.00.

Сторінка події.

Бідні і вагітні у Львові кінця 19 століття | онлайн-лекція Іванни Черчович

Запрошуємо на першу онлайн-лекцію з програми "Гендерні виміри просторів модерності", яку розпочнемо з Іванкою Черчович і темою "Бідні і вагітні у Львові кінця 19 століття: досвіди виживання".

У центрі цієї лекції — жінки-робітниці, зокрема їхня найчисельніша і найбідніша група — домашні служниці, сезонні зарібниці, перекупки, торговки, повії. Зазирнути у їхнє особисте життя дозволяють кримінальні справи, фігурантками яких були ці жінки — це чи не єдині доступні нині джерела, де звучать голоси самих жінок.

Що ми знаємо про цю групу жінок у сенсі їхніх гендерно-обумовлених досвідів і стратегій виживання у не дуже гостинному до них міському просторі? Хто були ці жінки, чим (не)особливі були їхні історії? Чим було для цих недавніх селянок тогочасне місто? Що можемо довідатися із судових справ не лише про гендерно-забарвлені злочини, а й про середовища, в яких їх вчиняли, дискутували, карали і виправдовували.

РЕЄСТРАЦІЯ
Щоб долучитися до обговорення, будь ласка, зареєструйтеся за посиланням: https://bit.ly/cherchovych
Усім зареєстровани за день до події надішлемо лінк на Zoom

ФОРМАТ
Подія буде проходити онлайн на платформі ZOOM.
Також буде доступна онлайн трансляція на Youtube каналі Центру: https://youtu.be/4r1m-JbrPFk

ЛЕКТОРКА
Іванка Черчович — кандидатка історичних наук, наукова співробітниця відділу соціальної антропології Інститут народознавства НАН України, членкиня Української асоціаоції дослідниць жіночої історії.

ОРГАНІЗАТОРИ
Подія організована в співпраці Центру міської історії та Української асоціації дослідниць жіночої історії.

Проєкт здійснюється за підтримки Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine.

Більше інформації за посиланням: https://www.lvivcenter.org/discussions/cherchovych-lecture/

Початок о 17.30.

Сторінка події у ФБ.

10 грудня

НеБерегині, або чого їм вдома не сидиться?!

Fem Talks — це простір для феміністичних розмов. Ми створюємо зручну платформу для діалогу між різними жінками, де можемо вільно говорити про свій досвід, життя, активізм, фемінізм, громадянське суспільство та перетворення світу на більш гуманний простір для співжиття різних, але вільних людей з рівними правами.

10 грудня 2020, у Міжнародний день прав людини, ми поговоримо про те, як це — бути жінкою з феміністичними поглядами та правозахисницею.

 Хто вони такі? «Скажені фемки», як полюбляють називати феміністок консерватори та радикали, чи ті, хто захищають нас від полювання на відьом, як було за часів інквізиції?
 Чи важко балансувати між постійним хейтом у соцмережах і в реальності та толерантністю до всіх, включно з самими хейтерами?

Різні активістки розкажуть про виклики, з якими вони стикаються у своїй правозахисній діяльності, ризики, які несе для них перетин ідентичностей і про те, як взагалі бути феміністкою та правозахисницею у сучасній Україні.
Приходьте на дискусію та ставте свої питання.

Спікерки:

 Ірина Федорович (Irene Fedorovych) — правозахисниця, директорка ГО Центр «Соціальна Дія».

 Ірина Виртосу (Iryna Vyrtosu) — правозахисниця, головна редакторка Центру прав людини ZMINA.

 Олена Шевченко (Olena Shevchenko) — правозахисниця, голова ГО «Інсайт».

 Olga Rudneva (Olga Rudneva) — правозахисниця, директорка Фонду Олени Пінчук.

 Модераторка: Олександра Мельник (Олександра Мельник) — правозахисниця, координаторка проєктів в МБФ «Український жіночий фонд»

УВАГА: реєстрація є обов’язковою умовою для відвідування Fem Talks в офлайн-форматі, кількість місць обмежена!

Решта охочих, що планують доєднатись до обговорення, зможуть поставити свої питання спікеркам в онлайн-трансляції у Facebook та Instagram.

Посилання на сторінку Маршу жінок* в Instagram: https://www.instagram.com/marshzhinok/

Посилання на сторінку Маршу жінок* у Facebook: 

https://www.facebook.com/marshzhinok

Форма реєстрації: https://forms.gle/omM9Xvdqmso1xKZf9

Коли: 10.12.2020 р., з 19:00 до 21:00.

Де: після проходження реєстрації, ми повідомимо Вас про локацію заходу.

Нагадуємо, що ми дотримуємось усіх чинних карантинних вимог та необхідної фізичної дистанції під час заходів у закритих приміщеннях.

Захід реалізується завдяки підтримці Уряду Канади в рамках проєкту «Голос жінок і лідерство — Україна», що впроваджується Українським Жіночим Фондом.

* Відповідальність за зміст інформації несе ГО «Інсайт». Інформація, що представлена в анонсі, не завжди зображає погляди Уряду Канади й УЖФ.

Сторінка події.

Женский активизм в советской России (1919 - 1985)

Приглашаем всех на он-лайн лекцию Ph.D. кадидатки департамента гендерных исследований ( CEU Будапешт ) Александры Талавер.

Ссылка для входа в zoom 10 декабря в 16-00:

https://zoom.us/j/95473426892

Советская политика в отношении женщин была полна противоречий: разрешение и запрет абортов, антидискриминационные статьи, но и запрет определенных профессий для женщин, почти абсолютно отсутствие женщин в Политбюро, но их низовая политическая мобилизация. Откуда взялись эти противоречия? Я предлагаю посмотреть на работу тех, кто стоял за расширением женских прав в СССР.

На лекции мы поговорим о разных пространствах и платформах женского активизма в советской России: официального и неофициального — а также обсудим вопрос, можно ли и нужно ли вписывать эту женскую борьбу в историю феминистского движения.

Сторінка події.

10 грудня

Поверни собі ніч. Вечірній марш

Львів

10 грудня ми вийдемо на вулиці Львова, аби вкотре наголосити на своєму праві безпеки в місті в темний час доби. Подія в рамках всесвітньої кампанії “16 днів проти гендернозумовленого насильства”.

Місце зустрічі: площа Кринична (станція Підзамче).

Початок: 19.00.

В добі не має бути часу для насилля!
Якщо на нас нападають вночі — це не наша провина, що ми “не там” і “не тоді” ходили, а проблема міста, бо воно не облаштоване так, щоб почуватись безпечно і комфортно. Неосвітлені вулиці, неактивна реакція на дзвінки у поліції, незручна транспортна розв’язка - усе це впливає на якість та безпеку життя.

Ми заявляємо про своє право на місто — право пересуватися містом і вдень, і ввечері, і вночі. Про недостатню увагу очільників\ць міста до потреб жінок і небезпеку нічних вулиць саме для жінок.

Ми наголошуємо на важливості реагування, коли йдеться про гендернозумовлене насильство, насильство, від якого потерпають здебільшого жінки і через те, що вони жінки.

Ми вимагаємо від держави визнання існування гендернозумовленого насильства — насильства, від якого потерпають переважно жінки і через те, що вони жінки.

Ми наполягаємо на створенні дієвих механізмів попередження та подолання насильства і захисту постраждалих жінок.

Ми наголошуємо також й на тому, що в умовах пандемії та карантину варто дбати про безпеку та освітленість вулиць, безпечні варіанти пересування містом громадським транспортом у будь-який день тижня та час доби.

Ми вимагаємо підписати Конвенцію Міжнародної організації праці №190 про викорінення насильства та домагань у світі праці. Конвенція передбачає захист жінок дорогою на роботу та з роботи, а, отже, спрямована на збільшення безпеки вечірніх і нічних вулиць.
***
Нічний марш проти насильства над жінками (Reclaim the Night, Take Back the Night) організовується в різних країнах світу з 1970-тих років. Він виник як форма спротиву насильству над жінками і суспільному замовчуванню цих злочинів.
***
16 днів проти гендернозумовленого насильства — це міжнародна кампанія, яка проводиться щороку. Вона розпочинається 25 листопада та триває до 10 грудня.
***
Марш проводиться у співпраці ГО «Феміністична майстерня», Асоціації жінок-юристок України "ЮрФем". Центру "Жіночі перспективи" та Educational Center for Human Rights in Lviv.

Приходьте! Ми маємо право на життя у безпечному місті!

Зображення Anna Grin

Сторінка події.

12 грудня

Домашнє насильство: стратегія представництва постраждалої особи та кривдника, роль судді при розгляді справ зазначеної категорії

Захід організовує Вища школа адвокатури НААУ.

Хто викладає:
Пархоменко Павло
Простибоженко Олег
Семенюк Ольга

Коли та Де:12.12.2020 09:00 - 19:00, Онлайн

Деталі – тут.

7 грудня 2020
Поширити в Telegram
1168
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою