27 квітня, 2024

Феміністичні події в Україні 9-15 листопада

8 листопада 2020
Поширити в Telegram
1026

12 листопада

«Не приватна справа: домашнє і сексуальне насильство щодо жінок на сході України» – онлайн-обговорення

12 листопада о 16:00 Amnesty International в Україні проведе онлайн-обговорення нової доповіді «Не приватна справа: домашнє і сексуальне насильство щодо жінок на сході України».

Доповідь аналізує вплив збройного конфлікту на домашнє і сексуальне насильство щодо жінок і неефективність роботи державних інститутів із запобігання й протидії такого насильства. Дослідження проводилося на підконтрольній території Донецької та Луганської областей. Amnesty International детально проаналізувала українське законодавство й практику його застосування, а також вивела причинно-наслідкові зв'язки і патерни даної проблеми, базуючись на глибинних інтерв'ю з постраждалими жінками, громадянським суспільством, а також представниками міжнародних організацій і влади.

На онлайн-презентації ми розповімо:

  • Яким чином збройний конфлікт на Сході України вплинув на проблему домашнього насильства щодо жінок?

  • Чому чинне законодавство і робота державних інститутів в даній області є недосконалими? Зокрема, яким є порядок притягнення до відповідальності військовослужбовців і співробітників поліції, які вчинили домашнє насильство?

  • Який вплив конфлікту на форми сексуального насильства в зоні конфлікту, у тому числі з боку військовослужбовців? Яка ситуація з сексуальним насильством щодо жінок, які проживають в населених пунктах уздовж лінії зіткнення?

  • Рекомендації Amnesty International парламенту, уряду, поліції та іншим державним органам щодо поліпшення роботи у сфері протидії та запобігання гендерно обумовленого, домашнього і сексуального насильства.

Спікерки:

  • Оксана Покальчук – директорка Amnesty International в Україні;

  • Надія Гусаковська – дослідниця Amnesty International у регіоні Східної Європи та Центральної Азії;

  • Юлія Донцова – учасниця дослідницької групи Amnesty International в Україні.

Сторінка події.

Чи є у пандемії гендерний аспект?

За круглим столом обговорюватимемо підсумки дослідження "Вплив COVID 19 на права жінок в Україні"

12 листопада, 2020, 11.00

Переглянути круглий стіл можна буде у прямому ефірі.

Участь братимуть:

Світлана Колишко, керівниця проєкту ПРООН «Права людини для України»
Катерина Левченко, Урядова уповноважена з ґендерної політики 

Hrystyna Kit, голова Асоціації жінок-юристок України "ЮрФем"
Микола Ябченко (Mykola Yabchenko), експерт з комунікацій ПРООН

Kateryna Shunevych, керівниця Аналітичний центр ЮрФем

Модераторка: Ярина Волошин, експертка проєкту «Вплив COVID19 на права жінок в Україні», менеджерка "ЮрФем"

Виклики, які стоять перед цілим світом та перед Україною зокрема через COVID-19, пов’язані із захистом прав людини і забезпеченням гендерної рівності. Наслідки пандемії мають непропорційний вплив на жінок та дівчат в Україні, зокрема що стосується сфери трудових, сімейних відносин та захисту від гендерно зумовленого насильства. Аби можна було подолати наслідки впливу пандемії на права людини та забезпечення гендерної рівності, важливо систематично здійснювати моніторинг та досліджувати стан дотримання прав жінок. Адже наслідки COVID-19 не є короткочасними та будуть більш видимими після завершення пандемії.

Оскільки криза коронавірусу є глобальною і матиме довгостроковий вплив, передусім на становище жінок та дівчат в Україні, важливо в цій ситуації дослідити, з якими викликами стикаються жінки, як криза вплинула на реалізацію і захист прав жінок та забезпечення гендерної рівності в Україні.
Мета дослідження – ідентифікувати виклики та сформулювати рекомендації щодо поліпшення становища жінок і дівчат в умовах та за наслідками COVID-19 в Україні у сфері трудових та сімейних відносин.

Сторінка події. 

FEMINIST FUTURES. Workshop

Онлайн-подія

Двадцять років тому Інтернет був створений як відкрита технологія, що несла з собою рівність та свободу для всіх. Сьогодні Інтернет- це простір, структурований патріархальними, капіталістичними практиками: моніторинг, дігітальний колоніалізм, дезінформація та сексизм серед усього іншого. Як ми можемо побороти нерівність та ініціювати соціальні зміни?

Говорити про майбутнє - політично і важливо. Тільки той, хто говорить вголос, має шанс змінити майбутнє. На сьогодні всі голоси, які лунають найгучніше, білі, належать чоловікам і звучать із Силіконової Долини. Проте - чи це насправді те майбутнє, у якому нам хотілося б жити? Як ми бачимо Інтернет з феміністичної точки зору? Як ми можемо втілити наші візії в реальне життя?

Feminist Futures – тривалий партиціпіальний мистецький проект, який ініціює, творить та архівує науково-популярні тексти феміністичного інтернету. Під час цього воркшопу ми зосередимось на питаннях даних і пов‘язаною з ними нерівністю, яка виникає в інтернеті та через нього.

Ключові теми воркшопу:
• Контрольовані дані / бінарності даних
• Моніторинг / захист даних
• дискримінація через дані
• насилля онлайн / цифрова безпека

Форма реєстрації доступна за цим посиланням:
https://forms.gle/uh2nBuJ42ZcNvA8V9

Долучайтесь до нашого інтерактивного воркшопу з виступами, дискусіями та креативною сесією з написання науково-популярних текстів

Катрін Фрітч - співзасновниця MOTIF, інституту Дігітальноі Культури, незалежного аналітичного центру, який працює на перетині технологій та суспільства. Вона консультує бізнес та урядові організації щодо питань етики в нових технологіях. Катрін Фрітч просуває ідеї феміністичного майбутнього та сталих технологій, цікавиться екологією, даними та кліматичною кризою. Має ступінь МS в галузі даних та суспільства від Лондонської школи економіки та політичних наук та ступінь бакалавра Берлінського Університету мистецтва.

Хелене фон Швіхов - співзасновниця аналітичного центру MOTIF, інституту Дігітальноі Культури. Перш ніж створити MOTIF, працювала в сфері кураторства контенту та комунікації в стартапах та науковою співробітницею у Humboldt Institut für Internet und Gesellschaft та UdK Berlin.

Наталія Сліпенко - перекладачка, активістка, прихильниця інтерсекційного фемінізму. Займається правозахисним активізмом з 2015 року. Цікавиться, зокрема, сферами прав жінок та ЛГБТК+ людей, міграційним законодавством, судовою реформою та боротьбою з корупцією.

Мова події: англійська.

Подія відбувається в рамках паралельної програми виставки Data CTRL Centre, що реалізується Goethe-Institut Ukraine у партнерстві з Куншт і Tactical Tech.

Сторінка події. 

13 листопада

Пропаганда світу моєї мрії. Воркшоп і хода

Львів

У кожної з нас є мова, яка може стати мовою та інструментом емансипації, легітимації власного бачення світу і мрій про майбутнє. Запрошуємо на вечір малювання або описування, або ще якогось способу означення утопії вашої мрії, яке візьме участь в акції.
Малювання та акцію проводитиме Катерина Лисовенко, і цей дводенний захід стане результатом її роздумів про утопії.

Програма:
13 листопада о 18 год - воркшоп з малювання хоругв (транспарантів) зі сценами утопічного майбутнього;
14 листопада о 14 год - хода під хоругвами (починаємо з площі Музейної)

Про художницю:
Катерина Лисовенко закінчила ОХУ ім. М. Б. Грекова, НАОМА, курс сучасного мистецтва в КАМА, також прослухала курс Позиції художниці/ка, організований Method Fund. Працюю і живе в Києві.

До участі запрошуються передовсім мисткині. Не обов'язково мати художню освіту, достатньо любити малювати і використовувати це як свою мову. Якщо ваша мова - слово, також запрошуємо!

Організовує Феміністична Майстерня.

Сторінка події.

14 листопада

Група психологічної підтримки для мам онлайн

Онлайн-подія

Для кого:
- для мам, у яких є одна, дві... для мам, у яких є дитина/діти 
- для мам, які відчувають втому, фрустрацію, емоційне вигорання.
- для мам, які потребують говорити й бути почутими.
- для мам, які відчувають, що потребують бути у безпечному і професійному колі підтримки, розуміння, прийняття.
- для мам, які бояться або не мають можливості звернутися по індивідуальну консультацію.
- для мам, які готові виділяти 2 год свого часу щотижня. У цей час вас ніхто не повинен турбувати, відволікати, порушувати ваші кордони та кордони інших учасниць.
* Питання перебування грудних дітей обговорюється індивідуально

Де:
На онлайн-платформі Google Meet, тому важливо, щоб у вас був доступ до мережі Інтернет. Також вам потрібно буде певним чином подбати про простір навколо себе аби було комфортно вам та безпечно для всіх учасниць групи. Детальну інструкцію я надішлю перед початком групи.

Коли:
Перша зустріч відбудеться в суботу, 14 листопада об 11:00. Наступні: збережемо суботу або домовимося на інший день та час ☺

Як довго:
Група триватиме 6 тижнів. Від 14 листопада до 19 грудня 2020 р. Кожна зустріч триватиме 2 години.

Формат:
Група закритого типу. Це означає, що доєднання нових учасниць завершиться після другої зустрічі.

Кількість місць:
10 осіб.

Як стати учасницею:
Перейти за посиланням й заповнити коротеньку гугл-форму: https://forms.gle/uDRPS58Csscf2n7P7
Це допоможе мені зрозуміти вашу мотивацію участі та відібрати вас у групу, адже кількість місць обмежена. Посилання буде активне до 10 листопада. Опісля я опрацюю ваші відповіді та зв’яжусь із вами у любому випадку. Можливо, я попрошу вас зідзвонитися для уточнення деталей, якщо такі будуть.

Організовує: Zlata Mykhalchuk Psychologist

Сторінка події.

8 листопада 2020
Поширити в Telegram
1026
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою