25 квітня, 2024

Феміністичні події в Україні 26 жовтня – 1 листопада

26 жовтня 2020
Поширити в Telegram
1183

26 – 31 жовтня

Фем-Геловін

Резистанта оголошує феміністичний Геловін.

Чому феміністичний? Бо це буде тижневий флешмоб по створенню феміністичних мемів і конкурс на найкращий фем-мем!

Як і що можна зробити (на вибір):
1. Запропонувати гасла для мемів у коментарях.
2. Поділитись у події ідеєю картинки або самою картинкою для мему.
3. Створити мем (це дуже просто і швидко, наприклад ось тут: https://imgflip.com/memegenerator)
4. Розмістити мем в себе, тут в події, або де завгодно з тегами #фем_гелоуін #fem_halloween.

Мем у нашому випадку - це картинка з коротким іронічним написом, наприклад "піднеси гарбуза патріархату". Це може бути будь-який мем про фемінізм, з темою Геловіну, про Свято мертвого патріахату, знищення зомбі-стереотипів, і полювання на привидів гендерних упереджень або просто класний феміністичний мем на картинці в тематиці свята.

А конкурс? Фем-мем, розміщений в цій події, який набере найбільше вподобайок, отримає приз: великий набір фем наклейок! Надішлемо у відділення НП в межах України.

Починаємо прямо зараз!

Переможицю оголосимо 31 жовтня!

Детальніше – тут.

26 жовтня

Солідарність із жінками Польщі

Київ

Конституційний суд Польщі визнав незаконними аборти, навіть якщо медичні показники свідчать про ризик важкого ураження плоду або невиліковної хвороби, яка загрожує його життю. Це відбулося через звернення 119 депутатів сейму, що представляють праві й консервативні сили.
Ця правова постанова рівносильна майже повній забороні переривання вагітності в країні, тому що цим законом обґрунтовувалися приблизно 98% абортів, які були зроблені легально за останні декілька років.
Після вступу в силу рішення аборт буде дозволений в Польщі тільки в разі зґвалтування, інцесту або загрози здоров'ю та життю матері, що становить лише близько 2% від усіх легальних абортів.

Вперше таку ініціативу на законодавчому рівні запропонували у 2016, коли ми також виходили на протест, щоб підтримати своїх товаришок.

Наголошуємо, що це є черговою спробою позбавити жінок* прав та свобод. Експлуатація сексуальностей, позбавлення репродуктивних прав та прав на власне тіло є насильством, що виражається через владу, продуковану патріархальним суспільством та ґнітючою державою.

Тільки ми самі можемо розпоряджатися нашим тілом.
Нам вирішувати, коли народжувати! І чи народжувати взагалі!

Моє тіло - моє діло!

Приходьте підтримати своїх сестер.

26.10 о 13:00 збираємося на акцію солідарності з польськими активістками проти заборони абортів.

Місце: Ярославів Вал 12, біля посольства Республіки Польща

Також протести пройдуть у трьох інших містах:
Харків https://fb.me/e/4Sk9GbGoV
Маріуполь https://fb.me/e/cI3UwbdIo
Львів https://fb.me/e/1ZtqRyeYm

З собою обов'язково треба мати засоби індивідуального захисту (масочку) та зберігати дистанцію з іншими учасницями.

Якщо відчуваєте, що захворіли, краще підтримайте протест дистанційно.

Сторінка події.

27 – 29 жовтня

Хакатон для студенток «Hack4Good: як зацікавити дівчат технологіями»

Онлайн-подія

ЗАПРОШУЄМО СТУДЕНТОК НА ОНЛАЙН-ХАКАТОН «HACK4GOOD: ЯК ЗАЦІКАВИТИ ДІВЧАТ ТЕХНОЛОГІЯМИ».

Згадай себе у шкільні роки. Чи подобались тобі STEM-предмети (математика, фізика, хімія, інформатика)? Чого не вистачало? На жаль, за дослідженнями, дівчата приділяють менше уваги вивченню STEM-предметів через гендерні стереотипи.

Які ж ці стереотипи?

За даними дослідження Ureport/UNICEF/UNFPA, 23,2% дівчат невпевнені у своїх силах, а 17,1% вважають, що STEM (Наука, Технології, Інженерія та Математика) – це чоловіча сфера. У результаті у STEM-професіях, які є престижними та високооплачуваними, працюють тільки 23% жінок.

Але ми хочемо продемонструвати, що наука та технології - точно для дівчат! І запрошуємо ТЕБЕ нам допомогти.

Давай разом це змінимо і зробимо шкільну STEM-освіту неймовірно цікавою для дівчат.

Протягом трьох днів на тебе чекатиме:

• Майстер-класи від експертів з ефективних презентацій та пітчингу;
• Сесія з дизайн-мислення та гендерної рівності;
• Робота в командах над ідеями проєктів, які допоможуть зробити STEM-професії цікавими для дівчат;
• Менторський супровід командних презентацій;
• Нагородження учасниць та допомога з розробкою та втіленням проєктів у майбутньому;
• Знайомство та натхненні розмови з успішними жінками в STEM про майбутню кар'єру.

Хакатон відбудеться 27-29 жовтня, в онлайн форматі. І так, ми допоможемо тобі взяти участь у Хакатоні - надішлемо офіційні листи до кафедр ВНЗ про Твою участь у Хакатоні.

Для участі в заході необхідно відправити електронну онлайн заявку та мотивацію до 23 жовтня включно: https://forms.gle/YSn88M37WoAPadgd6

Організатори: Центр “Розвиток КСВ” (ініціатива #ДівчатаSTEM) і Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні. Захід став можливим завдяки фінансовій підтримці уряду Швеції. Партнер заходу - компанія Beetroot.

Експертне журі з представників Організаторів відбере 30 дівчат для участі в онлайн-Хакатоні. Про результати відбору буде оголошено 24 жовтня на сторінці #ДівчатаSTEM у Facebook.

З будь-яких питань щодо участі у події, звертайтесь за телефоном (044) 292 02 48, пишіть на e-mail stem@csr-ukraine.org чи у повідомлення сторінки.

Сторінка події.

28-30 жовтня

Післяпологова депресія: коли радість не приходить. Виклики батьківства

Запрошуємо вас на цикл з трьох вебінарів, присвячених післяпологовій депресії.

Часом навіть очікуване і бажане батьківстьківство може стати важким випробуванням для матері. Все частіше ми зустрічаємо таке поняття, як "післяпологова депресія". І це зовсім не якісь забаганки жінки. Це серйозна проблема і важкий діагноз. Не завжди жінка може впоратись з цим ссама чи попросити допомоги. Тому вкрай важливо, щоб близьки вчасно могли помітитисимптоми та проявити турботу і надати допомогу. Вебінари будуть корисні як для жінок, які вже є мамами чи планують материнство, так і для тих. хто знаходиться поруч - сім'ї, родичів, друзів, знайомих.

Коли? 28, 29, та 30 жовтня з 16 до 18 години.

Де? Онлайн, тому можна доєднатися з любого куточка, не виходячи з дому та дотримуючись карантину 

Хто? Психологиня Катерина Хоменко, член Української спілки психотерапевтів,12 років в сфері діагностики і лікування психічних розладів та розвитку особистості, викладач психології, ведуча семінарів та тренінгів.

Теми:

28 жовтня. Де живе муза. Фізіологія емоцій. Симптоми розладів настрою.

29 жовтня. Що зі мною (що з нею) не так? Пологи та батьківство як стрес. Розлад адаптації, виснаження чи початок клінічної депресії. Коли хвороба проростає в особистість.

30 жовтня. Вправи самодопомоги.

Участь безкоштовна за умови попередньої реєстрації https://docs.google.com/.../1FAIpQLSdJSKoVsBr9SP.../viewform.

Сторінка події.

29 жовтня

Не розкажуть у школі: жіночий канон

Є офіційні культурні та літературні канони, а є бічні й альтернативні. Хоч від того вони не менш важливі. З жіночим каноном в українській літературі схожа історія: ним прицільно почали займатися у 90-х роках минулого століття, чимало фігур тоді буквально виплили з небуття, проте за все жіноче письмо у свідомості широких мас відповідає мало чи не однооосібно Леся Українка. Але ж літературна реальність точно строкатіша та ширша.

По-перше, Ольга Кобилянська: чи є вона рівнозначною до Українки фігурою, якій традиції належить та що нового привнесла в літературу доби раннього модернізму? По-друге, Олена Пчілка і Наталія Кобринська: якою є справжня роль авторок, що їх звикли розглядати в контексті суспільно-культурному, та не власне літературному? Що у них заслуговує на прочитання нині? А Чайка Дністрова, а Наталена Королева, а Юлія Шнайдер? А Ганна Барвінок та Людмила Старицька?

Якими є роль та значення кожної з них зосібна – і чи можемо ми виміряти сьогодні кумулятивний ефект їхнього письма, яке до сих пір, із різних причин, знаходиться у напівтіні? Спробуєм.

Спікер: Євген Стасевич– літературний критик, популярний радіоведучий та ведучий програм про літературу на UA: Суспільне, лектор численних освітніх проектів, автор книги «Ціна питання», співредактор відділу культури в «Українському журналі» (Прага, Чехія).

Початок о 19.00. 

Детальніше - за посиланням

Цифрова безпека юристок та юристів

Онлайн-подія

Інформаційні технології стрімко входять в усі сфери сучасного життя. З їх розвитком, все більша кількість документів та іншої інформації зберігається в електронному вигляді, все більше комунікацій відбувається через інтернет-канали зв'язку. В тому числі, через Інтернет зв'язок передається конфіденційна та службова інформація. Але чи захищаємо ми таку інформацію?

Новий вебінар від Асоціації жінок-юристок України "ЮрФем" зробить так, що складні і далекі слова стануть зрозумілими та близькими. На вебінарі ми розглянемо:

  • Базові способи захисту ваших даних.

  • Хто і чому може прочитати вашу переписку?

  • Як захистити свої соціальні мережі?

  • Як шифрувати свої дані?

  • Як встановити додатковий захист від несанкціонованого входу до ваших акаунтів та гаджетів?

  • Як зберігати анонімність в мережі?

  • Чи існують безпечні месенджери?

До участі в заході запрошуються: юристи, адвокати, прокурори, судді та поліцейські.

Лекторка - Anastasiia Apetyk, юристка Експертка програм Експертного центру з прав людини. Анастасія навчалась на сертифікаційних програмах Newcastle University та Central and Eastern European Law Initiative Institute. Розробила методичні матеріали та провела понад 50 тренінгів. Авторка понад 20 публікацій у сфері прав людини. Входить до складу україно-естонської робочої групи «Resilient Ukraine 2018-2020» з дослідження зовнішніх загроз безпеки в Україні.

З 2016 року сертифікована тренерка. Проводить тренінги та консультує представників громадськості, поліції та місцевого самоврядування у сфері безпеки.

Здійснює аналіз безпекових програм у громадах.

29 жовтня, 16.00-17.30

Вартість: 300 грн

Реєструйтесь за посиланням тут: https://forms.gle/jG1kdkByTQ2zdfHv5

Приємним бонусом буде можливість отримати сертифікат

Сторінка події.

26 жовтня 2020
Поширити в Telegram
1183
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою