18 березня, 2024

Феміністична програма 19 Книжкового Арсеналу

19 травня 2019
Поширити в Telegram
3313

Феміністична програма 19 Книжкового Арсеналу

22 травня

20:00-20:45, зал “УВК”

Обговорення «Б'є, значить любить: комікс проти домашнього насильства» з нагоди появи видання «Розквашене яблуко»

«Розквашене яблуко» – робота творчого тандему Єжи Шилака (автор тексту) та Йоанни Карпович (ілюстрації). У центрі графічної новели — подружня пара: він — бізнесмен, вона — вчителька. За зачиненими дверима їхньої родини щовечора розігрується драма, де є місце маніпуляціям і майже всім видам насильства — від фізичного та сексуального до психологічного та економічного. Цю жорстокість і нервовість, урешті-решт, відчуває на собі читач — як свідок, якому треба щось із цим досвідом зробити.

Учасники: Катерина Сєргацкова, Остап Сливинський, Ілля Стронґовський, Лілія Омельяненк

23 травня

13:00 – 13:45, Бізнес-сцена

Дискусія «Жінки у видавничій сфері України та Німеччини»

Учасниці: Зоє Бек, Мар’яна Савка, Ольга Погинайко

Організатори: Франкфуртський книжковий ярмарок, за підтримки Фундації Курта Вольфа

18:00-18:45, зал “Еклібрис”

Діалог «Жіноча версія \"Фауста\"» Реґули Венске та Наталки Сняданко

Учасники: Реґула Венске (Німеччина), Наталка Сняданко

19:00-19:45, зал “Фарби”

Презентація книжки «Чоловіки про фемінізм»: як дійти до рівності»

Книга ця про основи та принципи фемінізму, яка змінює чимало поглядів на вже сформовані стереотипи.

Майкл Кауфман – просвітник і автор, зосереджений у своїй діяльності на залученні чоловіків і хлопчиків до подолання ґендерної нерівності й насильства щодо жінок.

Майкл Кіммел — активіст, викладач і дослідник, який бачить свою місію в тому, щоб залучати чоловіків і хлопчиків до підтримки ґендерної рівності.
 

Учасники: Майкл Кіммел, Майкл Кауфман, Роман Вінтонів, Тамара Марценюк, Микола Ябченко

24 травня

15:00 – 15:45, кафе Європа

Презентація українського видання книги спогадів Грейс Кеннан (США) «Дочка холодної війни»

Донька легендарного дипломата і Посла Джорджа Кеннана, Грейс Варнеке народилась у Латвії, потім жила в сімох країнах і говорила п’ятьма мовами ще до того, як їй виповнилося 11 років. Дитиною вона була свідком входу гітлерівських військ у Прагу, відвідувала радянську школу протягом Другої Світової війни і подорожувала морем разом зі своїм батьком. Її книга – це розповідь про її дивовижний життєвий шлях – мандрівку, сповнену стійкості, ризику і самопізнання.

25 травня

12:00-12:45, зал “УВК”

Презентація книжки «Чому в українському мистецтві були великі художниці»

Це книга про великих українських художниць, про яких ми нічого не знаємо.

Учасниці: Катерина Яковленко, Катерина Міщенко, Альона Соломадіна

Модераторка: Ганна Циба

13:00 – 13:45, Пролог

Дискусія у межах презентації книжки Кларисси Пінколи Естес «Жінки, що біжать з вовками. Жіночий архетип у міфах та легендах».

На думку докторки психології Клариси Пінколи Естес, здорові вовки та здорові жінки мають певні спільні психічні характеристики: гостроту відчуття, грайливий дух і глибоку відданість. Вовки й жінки споріднені за природою, допитливі, наділені витривалістю й силою. Вивчаючи вовків, докторка Естес вперше викристалізувала концепт архетипу Дикої жінки. У книжці, яка стала світовим бестселером і сенсацією The New York Times, Естес розкриває цей архетип, розшифровує давні легенди і давно відомі дитячі казки, а також пояснює його на прикладах зі своєї психоаналітичної практики.

Учасниці: Оксана Форостина, Гася Шиян, Наталя Валевська, Ірена Карпа

14:00-14:45, кафе Європа

Публічна розмова із письменницею Софі Оксанен

Софі Оксанен - Софі Оксанен (нар. 1977 р.) – фінська письменниця, мешкає в Гельсінкі. Її дебютом у літературі став роман "Сталінські корови", опублікований у 2003 році. З того часу Оксанен – одна з найпопулярніших письменниць Фінляндії, а її романи завоювали не одну престижну літературну премію. Авторка пише про важливі питання, як булімія, національна ідентичність, фемінізм, лесбійські відносини тощо. У 2019 у світ вийде екранізація її лесбійського роману ”Мала Джейн”.

Учасниця: Софі Оксанен

Модератор: Андрій Курков

15:00-15:45, Пролог

Феміністки не носять рожевого. Серйозно?

«Феміністки не носять рожевого та інші вигадки» — це збірка есеїв видатних жінок (акторок, співачок, активісток, письменниць, блогерок, дизайнерок), серед яких Кіра Найтлі, Сірша Ронан, Гелен Філдінґ, Емма Вотсон, Джемма Артертон, Скарлетт Кертіс... Ця книжка — не посібник про те, як бути ідеальною феміністкою, чи історія руху. Це приватні історії дуже різних жінок — відвертих, зворушливих, іноді смішних, часом збентежених, частіше невимовно сміливих.

Під час розмови Ганна Лелів, Катя Тейлор, Уляна Бойко, Дорж Бату та Володимир Єрмоленко ділитимуться  приватними історіями про фемінізм. Про те, як фемінізм прийшов у життя кожного з нас, не важливо жінки чи чоловіка. Що стало поштовхом до усвідомлення себе як феміністки чи фемініста, з якими стереотипами доводилося нам стикатися, і чому сьогодні, у XXI ст., бути феміністкою не просто норма, а важливість.

Посилання на подію у Фейсбук.

17:00-17:45, зал “Папір”

Дискусія «Ґендерні студії в Україні: були й залишаються актуальними»

Учасники: Віра Агеєва, Світлана Оксамитна, Тамара Марценюк, Анна Довгопол, Ростислав Семків

18:00 – 18:45, кафе Європа

Зустріч із Кім Тхюї (Канада) та розмова про роман «RU»

Кім Тхюї — одна з «людей із човна», які втекли з пекла, щоб знайти порятунок в іншому білому краї. І невеличкими оповідями, історійками, афоризмами вона помалу малює образ квебекської пані з в’єтнамським акцентом, якій вдалося (чи, радше, яка мусила) пристосуватися до вторгнення комуністів, вижити у переповненому таборі для біженців, навчитися західному способу життя і, зрештою, звикнути до материнства. Через поетичність і гумор читати цю книжку — суцільне задоволення.

Модератока: Ганна Улюра

20:00 – 20:45, зал “Фарби”

Дискусія «Він, вона і стереотипи: говорити, а не воювати»

Учасники: Гаська Шиян, Ірена Карпа, Сергій Мартинюк, Олександр Завара, Тетяна Трофименко

26 травня

Право на істину. Розмови про мистецтво і фемінізм

13:00-13:45, зал “Екслібріс”

Презентація книжки «Право на істину. Розмови про мистецтво і фемінізм», виданої Центром візуальної культури. Книжка складається з 20-ти інтерв'ю з художницями, активістками, куратоками й мислительками різних поколінь із семи країн Східної та Західної Європи. Із розмов, що торкаються мистецтва, політичного контексту та особистого досвіду, читачі та читачки дізнаються про практики перетворення світу задля досягнення емансипації і свободи для всіх, хто зазнає дискримінації в нинішніх суспільствах.

Книжку презентуватимуть:

Оксана Брюховецька та Леся Кульчинська - редакторки книжки, кураторки та дослідниці у Центрі візуальної культури;

Валентина Петрова і Дана Кавеліна - художниці та активістки, чиї інтерв'ю вміщені в книзі.

Презентацію модеруватиме Анна Кравець - журналістка, перекладачка, дослідниця та кураторка у Центрі візуальної культури.

Посилання на події у Фейсбук

17:00 – 17:45, зал “Сфера”

«Війна і сексуальне насильство: презентація мемуару "Жінка в Берліні"»

“Жінка в Берліні” – анонімні мемуари 32-ї німкені, що працювала у видавництві під час Другої світової, опубліковані в 2003 році. Вони охоплюють тижні з 20 квітня по 22 червня 1945 року під час захоплення Берліна і його окупації Червоною Армією.

Учасниці: Оксана Забужко, Зоя Казанжи, Роксоляна Свято, Оксана Плаксій

18:00 – 18:45, зал “Екслібрис”

Презентація книжки «Гендерне тяжіння» Катерини Левченко, урядової уповноваженої з питань гендерної політики

Книга «Ґендерне тяжіння» присвячена висвітленню історії формування ґендерної політики в Україні починаючи з часів становлення незалежної Української держави. В ній розкриваються концептуальні, правові, організаційні, адміністративні засади ґендерної політики, їх розвиток та становлення, проблемні питання та перспективи в різних галузях суспільного життя. В центрі уваги авторки – питання розвитку та укріплення інституційного механізму ґендерної політики на національному та регіональному рівнях, ґендерна інтеграція, формування ґендерних компетенцій державних службовців та фахівців сектору безпеки та оборони,  стандарти міжнародних документів з прав жінок та їх втілення в національному законодавстві, питання сучасних інструментів реалізації ґендерної політики, як-то ґендерно-орієнтоване бюджетування, формування статистичних даних, дезагрегованих за ознакою статі, ґендерно-правова експертиза законодавства, здійснення ґендерних аудитів доступності тощо.

Підбірку підготувала Катерина Семчук.

19 травня 2019
Поширити в Telegram
3313
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою