25 квітня, 2024

Феміністичні сюрпризи Золотого глобуса

13 січня 2019
Поширити в Telegram
2520

Феміністичні сюрпризи Золотого глобуса

Феміністичні сайти і пабліки частіше пишуть про кризу і проблеми, чи не так? Тому мені особисто приємно і цікаво відзначити невеличкі позитивні маячки, на які я можу натрапити, читаючи новини. Візьмемо до прикладу одну церемонію нагород Золотий глобус в США 2019 року, і текст, який написало про це мейнстрімне видання BBC 

(Давайте в дужках залишимо весь наш скепсис щодо церемоній нагород із супер-зірками, і взагалі питання про те, чи всі ці дрібниці мають значення на фоні глобальної нерівності). У статті перелічуються визначні моменти церемонії нагород. Всього їх дев'ять, і три з них так чи інакше стосуються феміністичного поступу.

Перше. Два з трьох жартів ведучих, згаданих в статті, стосуються жінок (і це не секситські жарти, сюрприз-сюрприз!) Ведучі сказали: «Дехто з вас, певне, здивується, чому ми ведемо церемонію разом. А причина в тому, що напевне, ми останні двоє людей в Голівуді, хто не сказали нічого образливого». І вони натякають на те, що для американського суспільства стало неприйнятним, аби обличчям церемонії були ті, хто займаються словесним харасментом чи іншими образами.

Також вони пожартували: «Клер Фой номінована за її роботу в First Man. First Man — це також про те, як студії шукають режисерів. Спочатку, чоловіка. Якщо всі чоловіки зайняті, тоді пара чоловіків. Тоді команда чоловіків. І тоді, нарешті, можливо жінка?»

Друге. Емма Стоун, білошкіра зірка, яка зіграла роль азіатки, не нехтує ще раз перепросити , коли мова заходить про її фільм. І її жест розцінюється як доречний, бо ж в BBC (чи в Голівуді загалом?) можуть зрозуміти, що відбирати можливості самореалізації у небілошкірих людей — не дуже класно. Краще усвідомлювати свої привілеї і визнавати помилки. І хоч сам факт того, що на широких екранах домінують фільми, де виконавиці головних ролей пройшли жорсткий фейс-контроль, де їх перевіряли на відповідність купі стандартів краси (одним із яких є білий колір шкіри), говорить нам про те, що рано святкувати перемогу, все ж — такий невеличкий акцент на вибаченнях вселяє надію і свідчить про недаремну роботу феміністок другої хвилі.

Третє. У своїй промові акторка Ріджина Кінг висловила намір протягом наступних двох років особисто докладати зусиль для підтримки жінок. Вона поклялася зі сцени, що в усьому, що вона робитиме, буде задіяно 50% жінок. Тобто це про принцип «найми жінку». І її слова — це не тільки про вплив, який може зробити одна людина (і який в суспільстві позитивного мислення переоцінений), а й про зміну стандартів і підходів у цілій індустрії.

Ну, і лесбійський бонус: на цій церемонії акторка Майя Рудольф освідчилась своїй партнерці: «Емі Полар, ти одружишся зі мною?»

Авторка: ЁШ

13 січня 2019
Поширити в Telegram
2520
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою