28 квітня, 2024

Гендер в деталях радить: події 25 Форуму Видавців у Львові

11 вересня 2018
Поширити в Telegram
3158

Гендер в деталях радить: події 25 Форуму Видавців у Львові

ЩО: ПРЕЗЕНТАЦІЯ ЖІНКИ, БЛИЗЬКИЙ СХІД ТА ФЕМІНІЗМ: ТЕОРЕТИЧНІ СИТУАЦІЇ ТА ПОВСЯКДЕННА ПРАКТИКА ЖІНОЧОГО ІСНУВАННЯ В МУСУЛЬМАНСЬКИХ КРАЇНАХ (БЛИЗЬКИЙ СХІД ТА МАГРИБ)

Презентація дослідження про положення жінок в країнах Близького Сходу та Магрибу та варіації феміністичних рухів у цьому регіоні. Презентація скрадатиметься із трьох інформаційних частин: положення щодо жінки в основних текстах ісламу (Коран та Хадіси), традиції та практики країн Близького Сходу та Магрибу стосовно ролі жінки в родині та соціумі, феміністичні рухи в регіоні, місце яке відводиться Корану у боротьбі жінок за власні права. До того ж, згадаємо деякі мистецькі проекти, що існують в регіоні та за його межами і які стосуються ролі жінок в традиціях ісламу.

ДЕ: Феміністична майстерня (вхід з двору)

пл. Ринок, 42, м. Львів

КОЛИ: 19 вересня, 13:00

ОРГАНІЗОВУЮТЬ: Феміністична майстерня

БЕРУТЬ УЧАСТЬ: Марія Демішева


ЩО: ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИЖКИ «ПРИ НАДІЇ»

Презентація першої в Україні художньої книжки присвяченої темі вагітності.Учасники: Ольга Деркачова, Тетяна Мельник, Христина Козловська, Любов Якимчук, Лариса Денисенко, модератор Оксана Карп'юк.

ДЕ: Копальня кави

пл. Ринок, 10, Львів

КОЛИ: 20 вересня, 11:00

ОРГАНІЗОВУЮТЬ: Дискурсус

БЕРУТЬ УЧАСТЬ: Деркачова Ольга, Мельник Тетяна, Козловська Христина, Якимчук Любов, Денисенко Лариса


ЩО: ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИЖКИ "ЦЕ ЗРОБИЛА ВОНА"

ДЕ: Копальня кави

пл. Ринок, 10, Львів

КОЛИ: 20 вересня, 12:00

ОРГАНІЗОВУЮТЬ: Видавництво


ЩО: ПРЕЗЕНТАЦІЯ МОНОГРАФІЇ АЛЛИ ШВЕЦЬ "ЖІНКА З ХИСТОМ АРІАДНИ: ЖИТТЄВИЙ СВІТ НАТАЛІЇ КОБРИНСЬКОЇ В ГЕНЕРАЦІЙНОМУ, СВІТОГЛЯДНОМУ І ТВОРЧОМУ ВИМІРАХ».

Розмова про основні віхи інтелектуальної біографії Наталії Кобринської: емансипаційні пориви, видавничі ідей, творчі пошуки, життєві контроверзи, успіхи і поразки.

ДЕ: Копальня кави

пл. Ринок, 10, Львів

КОЛИ: 20 вересня, 14:00

ОРГАНІЗОВУЮТЬ: Інститут Івана Франка НАН України

БЕРУТЬ УЧАСТЬ: Швець Алла, Нахлік Євген, Хомик Ореслава


ЩО: ПРЕЗЕНТАЦІЯ ЗБІРКИ ЖІНОЧОЇ ЛІРИКИ ДЗВІНКИ ТОРОХТУШКО «#ОСІНЬ.НЮ»: 

ДЕ: Фестиваль-ресторація «Лівий берег»

просп. Свободи, 28, м. Львів

КОЛИ:  20 вересня, 14:30

ОРГАНІЗОВУЮТЬ: Підручники і посібники

БЕРУТЬ УЧАСТЬ: Дмитрук Анастасія, Торохтушко Дзвінка


ЩО: ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ АНАСТАСІЇ БАЙДАЧЕНКО "ДАМА З ПОКРИТОЮ ГОЛОВОЮ. FEMME COUVERTE»

Жінка у круговерті неспокійного Середньовіччя – розваги та молитви, Столітня війна і народження дітей-спадкоємців, політичні ігри у французько-бретансько- англійському трикутнику, і… жертовна любов до Прекрасної Дами – все ви знайдете у цій книзі...

ДЕ: Фестиваль-ресторація «Лівий берег»

просп. Свободи, 28, м. Львів

КОЛИ: 20 вересня, 15:30

ОРГАНІЗОВУЮТЬ: Фоліо

БЕРУТЬ УЧАСТЬ: Байдаченко Анастасія


ЩО: ПРАВНИЧИЙ ФЕМІНІЗМ: ДИСКУСІЯ ВІД АСОЦІАЦІЇ ЮРИСТОК ЮРФЕМ

Передпрезентація книги "Юридичний фемінізм" Ен Скейлз

ДЕ: Копальня кави

пл. Ринок, 10, Львів

КОЛИ: 20 вересня, 16:00

ОРГАНІЗОВУЮТЬ: Видавництво

БЕРУТЬ УЧАСТЬ: Денисенко Лариса, Стронґовський Ілля


ЩО: ДИСКУСІЯ ПЕРЕКЛАД ЛГБТІ-ЛІТЕРАТУРИ, АБО СВОБОДА СЛОВА ПЕРЕКЛАДАЧА. РОЗМОВА ІРИНИ СЛАВІНСЬКОЇ З АННОЮ ВОВЧЕНКО ТА ІРИНОЮ ЗАГЛАДЬКО

ДЕ: CoMMuna

вул. Галицька, 1, м. Львів

КОЛИ: 20 вересня, 16:00

БЕРУТЬ УЧАСТЬ: Славінська Ірина, Вовченко Анна, Загладько Ірина, Завадський Юрій


ЩО: ЛЕКЦІЯ ПЕРШИЙ ВІНОК

Оповідачка Соломія Тривольська розповість про Жіночий Альманах «Перший вінок», що вийшов у Львові весною 1887 року в друкарні Товариства ім.Т.Шевченка.

Це стало особливою подією в історії України як мінімум з двох причин. Насамперед, це було перше видання, де авторками, упорядницями та видавцями виступили тільки жінки – можливо, навіть, що це перше такого типу видання у світі. А по-друге, проект, напевно, також вперше поєднав розділені в тому часі українські території – серед учасниць були представниці як Галичини, так і Наддніпрянської України, і навіть Південної України (Херсонська губернія).

ДЕ: Urban бібліотека

вул. Устяновича, 2, м. Львів

КОЛИ: 20 вересня, 16:00


ЩО: ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПРАВДА ПРО ЖІНОЧІ В'ЯЗНИЦІ. ВПЕРШЕ ВУСТАМИ УСПІШНОЇ ПИСЬМЕННИЦІ, КОЛИШНЬОЇ УВ'ЯЗНЕНОЇ ІРИНИ АГАПЕЄВОЇ. ПРЕЗЕНТАЦІЯ РОМАНУ "СПОВІДЬ ПРО ЖІНОЧУ ТЮРМУ»

Гостра тема. Відверта розмова про те, як вижити і лишитися людиною в умовах жіночої в"язниці з успішною письменницею, колишньою ув"язненою Іриною Агапеєвою. Її автобіографічний роман - унікальний, написаний письменницею, що побувала за ґратами.

ДЕ: Копальня кави

пл. Ринок, 10, Львів

КОЛИ: 20 вересня, 17:00

ОРГАНІЗОВУЮТЬ: Брайт Букс®

БЕРУТЬ УЧАСТЬ: Кириченко Дмитро, Агапєєва Ірина


ЩО: CHARACTERS/ПЕРСОНАЖКИ (феміністична гра від Бумі)

Вона дозволить учасницям дружньо позмагатись у знанні жіночих та квір-персонажок з художньої літератури. Відомий факт, що світова література здебільшого розкриває історії чоловіків. Це виховує молодь і формує у читачів специфічну картину світу, де жінок чи людей з іншою гендерною ідентичністю наче не існує або від їхніх дій нічого не залежить. Тому ми хочемо разом пригадати всіх жіночих та квір-героїнь, яких ми знаємо, та розповісти одна одній про них.

ДЕ: Феміністична майстерня (вхід з двору)

пл. Ринок, 42, м. Львів

КОЛИ: 20 вересня, 19:00

ОРГАНІЗОВУЮТЬ: Феміністична майстерня


ЩО: ВИДАТНІ ЖІНКИ В ІСТОРІЇ ЛЬВОВА. ВИКЛИК СУСПІЛЬСТВУ, ВИКЛИК РОДИНІ.

Обговорення стосуватиметься нової збірки "Львів. Пані. Панянки" Львівського жіночого літературного клубу, у якій розміщено 10 романтичних оповідань від 10 письменниць про дотичних до історії Львова жінок, які відомі у цілому світі.

ДЕ: Копальня кави

пл. Ринок, 10, Львів

КОЛИ: 21 вересня, 11:00

ОРГАНІЗОВУЮТЬ: Львівський жіночий літературний клуб

БЕРУТЬ УЧАСТЬ: Гентош Іван, Нікалео Ніка, Нікуліна Анастасія, Долик Любов


ЩО: ФЕМІНІСТИЧНІ ЧИТАННЯ СТАТТІ Л. ІРІГАРЕЙ: ЦЯ СТАТЬ, ЯКА НЕ ОДИНИЧНА

Читання перекладу статті психоаналітикині Люсі Ірігарей «Ця стать, яка не одинична», що критикує класичний психоаналіз за те, що той розглядає жіночу стать в якості нестачі, в якості такої, якої не існує (жіноче бажання пенісу). Ірігарей вказує на те, що жінка – це множинність статей, оскільки, на противагу класичній думці Фрейда, вона не тільки має статевий орган, на її тілі їх безкінечна кількість. Тож, під час читання ми матимемо змогу познайомитися з альтернативним поглядом на жіночу стать та бажання жінки в психоаналітичній теорії.

ДЕ: Феміністична майстерня (вхід з двору)

пл. Ринок, 42, м. Львів

КОЛИ: 21 вересня, 13:00

ОРГАНІЗОВУЮТЬ: Феміністична майстерня


ЩО: ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ "КАТЕРИНА ТАЇЛАНДСЬКА»

Відкриття виставки "Катерина Таїландська" з презентаією українського перекладу (видавництво Pinzel,2018 р.)  тайського бестселлера "Катя і Принц Сіаму" . Виставка і книга присвячені долі видатної українки, народженій в Луцьку,   Катерини Десницької, яка стала принцесою Таїланду. Авторка книги- Принцеса Сіаму і онука Катерини Десницької- Наріса Чакрабонгсе. Церемонія пройде за участі Почесного Консула Королівства Таїланд в Україні Михайла Радуцького, Генерального консула Польщі у Львові Рафала Вольського , директора Львівського історичного музею Романа Чмелика, креативного директора видавництва "Pinzel" Федора Баландіна, письменника Івана Рябчія, перекладачів Леся і Ярини Белей, кураторки виставки Галини Скоропадової.

Модератор - Олександр Ірванець.

ДЕ: Львівський історичний музей (Королівська трапезна)

пл. Ринок, 6, м. Львів

КОЛИ: 21 вересня, 13:00

БЕРУТЬ УЧАСТЬ: Белей Лесь


ЩО: ДИСКУСІЯ НАВІЩО НАМ ПОТРІБЕН ФЕМІНІЗМ?

Слово «фемінізм» все частіше звучить і в книжковому, і в популярному дискурсі, але воно досі овіяне міфами і страшилками. Ми поговоримо про те, чим фемінізм корисний у щоденному житті жінкам і чоловікам, і чим цікавий переклад «Видавництва» Чимаманди Нгозі Адічі «Люба Іджеавеле або Феміністичний маніфест у п’ятнадцятьох пропозиціях»

Модераторкою дискусії буде редакторка Гендеру в деталях Анна Довгопол

ДЕ: Копальня кави

пл. Ринок, 10, Львів

КОЛИ: 21 вересня, 14:00

ОРГАНІЗОВУЮТЬ: Видавництво

БЕРУТЬ УЧАСТЬ: Довгопол Анна, Чумало Марта, Стронґовський Ілля


ЩО: ДИСКУСІЯ ГРОМАДСЬКОГО РАДІО " СВОБОДА СЛОВА І ГОЛОСИ ЖІНОК. ЯК МИ МОЖЕМО ПІДВИЩИТИ ПРОФЕСІЙНУ ПОМІТНІСТЬ ЖІНОК У ЗАСОБАХ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ?"

ДЕ: Геокупол

вул. Коперника, 15, м. Львів

КОЛИ: 21 вересня, 14:00

БЕРУТЬ УЧАСТЬ: Славінська Ірина, Денисенко Лариса, Омельяненко Лілія


ЩО: ОБГОВОРЕННЯ ЛЮБА ІДЖЕАВЕЛЕ, А ТЕПЕР УСЕ ІНАКШЕ

Настя Мельниченко та Ілля Стронґовський - в обговоренні гучних новинок видавництва "Видавництво" (книжка Насті Мельниченко "А тепер усе інакше" та книжка Чимаманди Нгозі Адічі "Люба Іджеавеле або фемінстичний маніфест у п'ятнадцятьох пропозиціях" у перекладі  Іллі Стронґовського), присвячених вихованню і гідному самосприйняттю дітей і підлітків

ДЕ: Копальня кави

пл. Ринок, 10, Львів

КОЛИ: 21 вересня, 15:00

ОРГАНІЗОВУЮТЬ: Видавництво

БЕРУТЬ УЧАСТЬ: Стронґовський Ілля


ЩО: КНИЖКИ, ЩО СТИМУЛЮЮТЬ ЖІНОК ДО ДІЇ

ДЕ: Копальня кави

пл. Ринок, 10, Львів

КОЛИ: 21 вересня, 18:00


ЩО: ДИСКУСІЯ «РЕЧІ, ЯКІ МИ Б ХОТІЛИ ДОВІДАТИСЯ НА УРОКАХ ЛІТЕРАТУРИ В ШКОЛІ»

Відкрита розмова про шкільне читання. Чого бракує шкільній програмі з літератури? Чому після ЗНО з літератури середньостатистичний учень/учениця забуває більшість того, що його вчили? Навіщо потрібна антидискримінаційна експертиза підручників і де серед всього цього творчість? Як змінювалися погляди на окремі твори з часу їх написання? Де межа між інтерпретацією і перекрученням? Чи варто шукати рольових моделей у книжках? Чому важливо читати романи в епоху інстаграму і чим можуть бути корисні переживання героїв двохсотлітньої давності? Чому не варто уникати важких сюжетів і як зробити так, щоб кожен учень/учениця знайшли героя/героїню до смаку?

ДЕ: Феміністична майстерня (вхід з двору)

пл. Ринок, 42, м. Львів

КОЛИ: 21 вересня, 19:00

ОРГАНІЗОВУЮТЬ: Феміністична майстерня

БЕРУТЬ УЧАСТЬ: Світлана Панчук, Слава Огороднік


ЩО: ДИСКУСІЯ ЖІНОЧИЙ РОМАН: ПРО ЩО І ДЛЯ КОГО?

Чим відрізняється сучасний жіночий роман від подібних романів ХІХ століття? Які теми актуальні завжди, а які відійшли у минуле? Про це і не тільки розмова-дискусія з Ніною Фіалко, Лесею Романчук-Коковською та Іриною Бондаренко.

ДЕ: Книгарня «Є»

просп. Свободи, 7, м. Львів

КОЛИ: 22 вересня, 10:00

ОРГАНІЗОВУЮТЬ: Навчальна книга — Богдан

БЕРУТЬ УЧАСТЬ: Вітяк Юрій, Фіалко Ніна, Романчук-Коковська Леся, Бондаренко Ірина


ЩО: ПРЕЗЕНТАЦІЯ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО ФІЛЬМУ "ХАРИТИНА. ЖІНКА-ВОЇН НА ЗАХИСТІ УНР"

ДЕ: Кінопалац "Копернік"

вул. Коперника, 9, м. Львів

КОЛИ: 22 вересня, 10:00

ОРГАНІЗОВУЮТЬ: Експертний корпус

БЕРУТЬ УЧАСТЬ: Швидченко Тетяна, Савченко Дмитро, Швайко Анастасія


ЩО: ДИСКУСІЯ: ЯКОЮ МАЄ БУТИ КНИГА ДЛЯ ДІВЧИНКИ XXI СТОРІЧЧЯ?

У світі, що інтенсивно змінюється, дівчата постають перед щоразу новими викликами, відмінними від тих, з якими мали справу їхні мами і бабусі. Ми хочемо з'ясувати - якою має бути книжка сучасної дівчинки. Спитати про це найкраще самих дівчат. Тому - Дівчатам Слово на нашій діскусії.

ДЕ: Копальня кави

пл. Ринок, 10, Львів

КОЛИ: 22 вересня, 11:00

ОРГАНІЗОВУЮТЬ: ЛакіБукс

БЕРУТЬ УЧАСТЬ: Ніколайчук Ірина, Скороход Тетяна, Венгринюк Христина, Омельяненко Лілія, Стус Тетяна, Купріян Ольга, Ткачук Галина, Довгопол Анна


ЩО: ДИСКУСІЯ ЧОМУ НЕ ВАРТО БОЯТИСЯ ФЕМІНІЗМУ

Дискусія, присвячена виходу нової книги Тамари Марценюк "Чому не варто боятися фемінізму" за участі авторки та наукової редакторки. Учасниці - Тамара Марценюк (авторка), Оксана Кісь (наукова редакторка). Модеруватиме редакторка Гендеру в деталях Тамара Злобіна.

ДЕ: Копальня кави

пл. Ринок, 10, Львів

КОЛИ: 22 вересня, 13:00

ОРГАНІЗОВУЮТЬ: Комора

БЕРУТЬ УЧАСТЬ: Кісь Оксана


ЩО: ПОЕТИЧНІ ЧИТАННЯ ПРО ЖІНОЧЕ ПИТАННЯ "ОДНА ЗА ВСІХ"

ДЕ: Паб «Купіца»

вул. Братів Рогатинців, 18, м. Львів

КОЛИ: 22 вересня, 15:00

БЕРУТЬ УЧАСТЬ: Євтушенко Елла, Ковалевич Тетяна, Ткаченко Олександра, Осмоловська Оксана


ЩО:  ЛІТЕРАТУРНА ПРОГУЛЯНКА «ПЕРШИЙ ВІНОК»

Лекцію про перший український феміністичний проект — альманах "Перший вінок" — Соломія Тривольська перетворила на літературну прогулянку. Під час неї ви зможете послухати про унікальне видання, учасницями та меценатами якого були непересічні жінки Східної та Західної України.

ДЕ: біля книгарні НТШ на проспекті Шевченка.

КОЛИ: 22 вересня, 15:00

ОРГАНІЗОВУЮТЬ: Pro Lviv with love

БЕРУТЬ УЧАСТЬ: Соломія Тривольська


ЩО: ПРЕЗЕНТАЦІЯ КОМІКСУ "ПЕРСЕПОЛІС"

ДЕ: Копальня кави

пл. Ринок, 10, Львів

КОЛИ: 22 вересня, 16:00

ОРГАНІЗОВУЮТЬ: Французький інститут в Україні, Видавництво

БЕРУТЬ УЧАСТЬ: Стукалова Валентина, Омельяненко Лілія


ЩО: ЛИТОВСЬКО-УКРАЇНСЬКІ ЖІНОЧІ ЧИТАННЯ ЗА УЧАСТІ НАТАЛКИ ТРОХИМ ТА БІРУТЕ ЙОНУШКАЙТЕ

ДЕ: Копальня кави

пл. Ринок, 10, Львів

КОЛИ: 22 вересня, 17:00

ОРГАНІЗОВУЮТЬ: Литовський інститут культури

БЕРУТЬ УЧАСТЬ: Йонушкайте Біруте


ЩО: МАСКУЛІННІСТЬ У ЛІТЕРАТУРІ

ДЕ: Копальня кави

пл. Ринок, 10, Львів

КОЛИ: 23 вересня, 14:00


ЩО: ФРАНКІВСЬКИЙ РОМАН: ЖІНОЧА ПРОЗА РОДОМ З ПРИКАРПАТТЯ

Розмова чотирьох "франківських" письменниць про жанр жіночого роману на прикладі власних творів у контексті міста.

ДЕ: Кафе «Старі мури»

вул. Сербська, 5, м. Львів

КОЛИ: 23 вересня, 15:00

БЕРУТЬ УЧАСТЬ: Деркачова Ольга, Козловська Христина, Петрів Анна

Увага! У програмі можливі зміни, перед подією перевірте розклад на сайті Форуму

11 вересня 2018
Поширити в Telegram
3158
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою