19 березня, 2024

Кіберзахисниці: у турнірі Grid NetWars взяло участь близько 10% жінок-учасниць

8 грудня 2021
Поширити в Telegram
1722

2 грудня в Києві відбувся перший в Україні турнір з кіберзахисту об’єктів критичної інфраструктури Grid NetWars. Частка жінок-кіберспеціалісток серед учасників становила близько 10%. Учасниці були в складах команд з різних регіонів та секторів - держ.органів, приватних компаній та університетів. Усього в навчаннях взяло участь 250 учасників, які були поділені на 49 команд. Завданням було пройти 4 рівні складності та за сценарієм відбити атаку на умовну електростанцію, яку атакували хакери. 

«Щоразу, коли відкриваєш завдання, є над чим подумати, постійно аналізуєш, який інструмент використати, щоб швидше знайти відповідь. Особливість цих змагань у тому, що потрібно застосовувати не тільки аналітичні чи теоретичні знання, але й робити це максимально швидко»,

— розповіла про участь у турнірі Анна Бондар зі Львова.

Компанія, в якій працює, займається сервісними послугами кіберзахисту. У Києві на Grid NetWars разом з колегами приїхала в складі команди UnderDefense, щоб  відпрацювати отримані навички. 

У сферу кібербезпеки Анна пішла одразу після школи. Ще в школі зрозуміла, що подобається саме цей напрямок. Тому вступала у вищий навчальний заклад одразу на спеціальність “кібербезпека”. Для цього здавала ЗНО з математики, української та англійської мов.

«Зрозуміла, що мене цікавить саме захист у кіберпросторі. Сьогодні — це важливо та актуально. Ще в університеті пройшла стажування в компанії, де працюю зараз. Там відбирали кращих студентів. У такий спосіб я отримала роботу та паралельно ще закінчую навчання»,

— додала Анна Бондар.

 

Оскільки сфера кібербезпека, виклики й загрози в ній, постійно змінюються, відповідно навички спеціалістів мають теж зростати. Тому для Анни й колег платформою для розвитку став турнір Grid NetWars.

«На цих змаганнях дуже важливий аспект — командна робота. Погодьтеся, коли п’ятеро гравців, по-перше, вчаться делегувати завдання, а по-друге, одночасно шукають рішення, результат буде високим. Ми аналізуємо проблему й отримуємо одразу кілька варіантів розв’язання. Також бачимо, що особисто для кожного потрібно “прокачати” та які навички з інструментами освоїти»,

— наголосила кіберспеціалістка.

За словами організаторів турніру, представників НКЦК РНБО спільно з проєктом USAID “Кібербезпека критичної інфраструктури в Україні”, сьогодні сфера кібербезпеки активно реформується. 2021 року в класифікатор професій додали 17 позицій спеціалістів, які займаються кіберзахистом. З 14 університетами підписали меморандум про співпрацю, оновлення навчальних програм і підвищення кваліфікації викладачів. Тож організатори Grid NetWars сподіваються, що всі ці зміни призведуть до ще більшої інклюзивності важливої для України сфери.

8 грудня 2021
Поширити в Telegram
1722
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою