26 квітня, 2024

hromadske випустило «вакцину» від стереотипів, сексизму та домашнього насильства

24 лютого 2021
Поширити в Telegram
1166

hromadske випускає новий мерч, присвячений гендерній рівності. Футболки у двох варіантах дизайну можна замовити за посиланням

Упродовж понад року світ бореться з коронавірусом. Під час пандемії загострилися й інші, менш помітні «епідемії», від яких страждає суспільство — гендерно зумовлене насильство, стереотипи та сексизм, — повідомляють на сайті hromadske.  

Постраждалі від домашнього насильства опинилися замкнутими вдома зі своїми агресорами. Лише за перше півріччя 2020-го жінки в Україні 84 031 раз повідомляли про домашнє насильство. Водночас протягом усього 2019 року від жінок надійшло 114 811 таких звернень. 

На ізоляції жінки також страждають від нерівномірного поділу праці. Опитування соціологічної групи «Рейтинг» показало, що під час карантину жінки виконували більше домашньої роботи, а чоловіки витрачали додаткові години на сон, алкоголь, секс і спорт.  

Окрім цього, жінки в Україні в середньому заробляють на 22% менше, ніж чоловіки. Вони є керівницями лише у 28,9% підприємствах, установах та організаціях в Україні. 

Ми розуміємо, що чарівної вакцини проти цих «епідемій» не існує, але є цілком реальні кроки, які може зробити держава та суспільство, щоб зменшити рівень домашнього насильства й наблизити нас до гендерної рівності. Зокрема, ратифікувати Стамбульську конвенцію, яка допоможе захистити потерпілих від домашнього насильства, насильства щодо жінок і покарати їхніх кривдників.

«Кожен із нас також може зробити внесок у руйнування стереотипів, щонайменше — поінформувати оточення про актуальні проблеми. Для цього ми й створили наші футболки», 

— каже креативна продюсерка hromadske Тереза Лащук.

24 лютого 2021
Поширити в Telegram
1166
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою