28 квітня, 2024

Кібербезпека у 2020: як користуватись інтернетом, аби не стати жертвою атаки

23 листопада 2020
Поширити в Telegram
1539

В інтернеті на користувачів чатує безліч небезпек: кібершахрайство, кібербулінг, шантаж, вимагання, секстинг, revenge porn тощо. Все частіше жертвами таких дій стають діти. У 2020 році, разом із масовим збільшенням користування інтернетом усі ці небезпеки зросли у рази.

Освітній проєкт STEM is FEM разом з міжнародною агенцією ООН Жінки та організаціями Cyber School і CyberPeople провели вебінар із кібербезпеки, на якому експертки цієї галузі поділилися головними правилами безпечного користування сучасним інтернетом, а також механізмами уникання кіберзлочинів та подолання їхніх наслідків.

За даними міжнародних досліджень у 2020 році значно зросла проблема інтернет-насильства, – зазначила аналітик з питань комунікації та адвокації ООН Жінки Нарміна Стрішенець. Насамперед, це сексуальні онлайн-атаки, від яких страждають жінки.

«У США 2 з 10 жінок віком від 18 до 29 років стикалися із сексуальними переслідуваннями в інтернеті, та кожна друга підтверджує, що отримувала небажаний відвертий контент, якого не запитувала і не хотіла бачити. У Великобританії з 2015 року законодавчо криміналізували використання сексуального контенту без згоди власника, за що передбачили 2 роки ув’язнення. З того моменту вже більше 200 людей засуджено за цією статтею, проте ця цифра вважається дуже малою. Адже з 1160 зафіксованих випадків лише у 61% були проведені розслідування. Тобто майже 40% випадків навіть не були зареєстровані»,

– зауважує пані Стрішенець.

Режисерка документального фільму «Dragnet», присвяченого темі небезпек в інтернеті для дітей та підлітків, Ксенія Бугрімова зауважила, що під час спілкування із постраждалими від кіберагресії, помітила певну тривожну тенденцію.

«Наші діти зовсім не такі, як наше покоління. Фраза «вимкни інтернет» для них рівноцінна вийти з життя, оскільки вони нескінченно в онлайні. Заборона користуватися інтернетом чи грати в ігри не допоможе. В  них оманливе відчуття безпеки в мережі завдяки тому, що фізично вони знаходяться вдома, у зоні комфорту, тож і поводяться набагато ризикованіше та розкутіше»,

– наголосила пані Бугрімова.

Що саме треба знати і чого навчити дітей розповіла дитяча психологиня, тренерка проєкту #stop_sexтинг, Аліна Касілова. Експертка зауважила, що перше правило – не довіряти незнайомцям в інтернеті. Друге – збереження анонімності. Усі аккаунти в соціальних мережах мають бути закритими, особливо списки друзів. В жодному разі не можна вказувати свою геолокацію, виставляти у публічний доступ номер свого телефону, домашню адресу та інші персональні дані, якими можуть скористатися злочинці.

 «Якщо ж небажане спілкування вже почалося, найкращий вихід із цієї ситуації – ігнорувати злочинця. Відмови та погрози лише заохочують правопорушників. В жодному разі не можна вестися на шантаж і надсилати незнайомцям гроші чи фото. Як треба діяти – зробити скріншоти переписки, аби у вас були докази, звернутися до дорослих та разом написати заяву у поліцію. Окремо варто пам’ятати про тест «білборду» - перед тим, як виставляти свої фото чи відео у відкритий доступ, варто подумати «А хотіла/хотів би я бачити це зображення на білборді або на стіні моєї школи»,

– поділилася пані Касілова.

Голова Асоціації жінок-юристок України "ЮрФем" Христина Кіт зазначила, що наразі в Україні досить важко довести факт кіберзлочину та причетність до нього конкретної людини. Тож важливо підготуватися.

«Що варто пам’ятати – мають бути докази. Недостатньо прийти до поліції та розказати, що вам писали неприємні повідомлення. Навіть одного скріншоту буде замало для доказової бази. Це мають бути систематичні дії, має бути принаймні декілька повідомлень. Важливо також перейти на сторінку цієї людини, зробити її скріншоти, знайти спільних знайомих, розказати їм про цю ситуацію, аби були свідки, на випадок якщо зловмисник видалить свої повідомлення. Свідки допоможуть довести, що ви зазнали насилля і що цей аккаунт саме цієї людини і саме він надсилає з неї повідомлення»,

– зауважила пані Кіт.

Окрему секцію на вебінарі присвятили тим, хто обрав кібербезпеку своєю професію. Ця галузь, за словами операційної директорки Cyber School та засновниці CyberPeople Ольги Насібулліної наразі переживає велике зростання. Стрімке збільшення користування інтернетом у 2020 році внаслідок масового переходу на дистанційну роботу створило великий попит на фахівців з кібербезпеки. Наразі в світі не вистачає близько 3 000 000 таких професіоналів, тож ця галузь активно популяризується та розбудовується. Разом із загальним розвитком, збільшується і відносна кількість жінок у сфері кіберезпеки.

«Наразі лише 24% професіоналів в сфері кібербезпеки в світі  – це жінки. Якщо брати Європу, тут взагалі лише 7%. Проте відмічається позитивна тенденція із збільшення кількості керівниць-жінок, інженерів та інших посад, які раніше вважалися виключно чоловічими»,

– зазначила пані Насібулліна.

12-13 грудня організатор заходу, проєкт STEM is FEM збирає дівчат познайомитися зі ще одною цікавою сучасною темою.

«Проєкт STEM is FEM націлений на популяризацію технічних спеціальностей серед старшокласниць, тому у програмі вебінару особиливу увагу приділили знайомству з професіями у сфері кібербезпеки. У рамках проєкту також проходять лекції, майстер-класи та освітні модулі на різні теми. Зокрема, зараз триває конкурсу для участі у дводенному онлайн-модулі «Агропромисловість», подати заявку можуть школярки з усієї України,»

– обґрунтовує  ініціатор проєкту, керівник компанії Gamingtec Сапар Карягдиїв.

Дізнатися більше про участь та подати заявку можна на офіційному сайті STEM is FEM https://stemisfem.org/.

23 листопада 2020
Поширити в Telegram
1539
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою