19 березня, 2024

Навчальний курс «Гендерна рівність та протидія сексуальним домаганням у військовій сфері»

29 квітня 2021
Поширити в Telegram
979

Команда Невидимий Батальйон / Invisible Battalion анонсують навчальний курс «Гендерна рівність та протидія сексуальним домаганням у військовій сфері», який розпочнеться вже за тиждень, 6 травня.

Посилання на курс на сайті Prometheus. 

ПРО КУРС

Гендерна рівність — це невіддільний аспект прав людини та цінностей демократичної держави. Україна також визначила гендерну рівність як важливий пріоритет державної політики для забезпечення розвитку країни. Прийнявши ці зобов'язання на національному та міжнародному рівнях, Україна підтвердила, що має надавати рівні можливості жінкам і чоловікам щодо участі в усіх сферах життя суспільства, у тому числі у військовій сфері.

За останні роки, завдяки реформам, в українській армії відбулися позитивні зміни щодо гендерної рівності. Розв'язання питання захищеності військових від сексуальних домагань – це ще один крок на шляху до професійної армії. Освіта у цьому випадку – ключовий складник, адже йдеться про обізнаність у тематиці гендерної рівності, вміння розпізнавати сексуальні домагання, протидіяти їм і боротися з наслідками. Прояви насильства іноді є такими, що ми часто  не розуміємо, що стали постраждалими чи свідками сексуальних домагань, і точно не думаємо, що можемо бути кривдниками. Багато хто вважає, що сексуальні домагання включають лише фізичний акт насилля, а сексуальні натяки та недоречні жарти не мають до цього  жодного стосунку.

ДОЛУЧАЙТЕСЯ ДО КУРСУ, ЩОБ:

  • отримати базову інформацію щодо поняття гендеру, гендерних стереотипів, гендерної дискримінації та гендерної рівності;
  • розібратись у міжнародних зобов'язаннях України щодо запровадження політики гендерної рівності в секторі безпеки та оборони;
  • навчитися виявляти, протидіяти та запобігати сексуальним домаганням;
  • дізнатись, як діяти, якщо ви постраждали від сексуальних домагань, та як допомогти, якщо ви стали свідками такої поведінки;  
  • розглянути успішний міжнародний досвід розв’язання проблематики сексуальних домагань у збройних силах.

Матеріали до цього курсу ґрунтуються на 5 роках досвіду досліджень у сфері військової соціології, а також кампаній із забезпечення гендерної рівності у Збройних Силах України.

Курс розроблено ГО "Інститут гендерних програм" у рамках інформаційної кампанії “Невидимий батальйон 3.0. Сексуальні домагання у військовій сфері в Україні” за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. 
Здійснено за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторок не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Democracy Commission Small Grants Program of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.

ДЛЯ КОГО ЦЕЙ КУРС?

Курс розрахований на співробітниць та співробітників сектору безпеки та оборони України, ветеранів і ветеранок, військових журналісток і журналістів, працівників та працівниць середовища військової освіти, а також на всіх зацікавлених у темі забезпечення гендерної рівності у військовій сфері. 

Рівень складності – базовий. 

ТРИВАЛІСТЬ КУРСУ

60 хвилин 

КООРДИНАТОРКА КУРСУ
 

Марина Лазаренко, Координаторка проєкту «Невидимий батальйон 3.0».

АВТОРКИ КУРСУ


Ганна Гриценко, незалежна дослідниця, академічна координаторка курсу.

Анна Квіт, незалежна гендерна експертка, викладачка кафедри соціології Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Тамара Марценюк, канд. соц. наук, доцентка кафедри соціології Національного університету «Києво-Могилянська академія», гендерна експертка Української гельсінської спілки з прав людини.

Посилання на курс на сайті Prometheus. 

29 квітня 2021
Поширити в Telegram
979
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою