19 березня, 2024

Лекція «Гендерний розпад» Тамари Злобіної

11 лютого 2022
Поширити в Telegram
2298

Гендер в деталях розпочинає навчальну програму для експерток “Академія Гендеру в деталях”. Він складатиметься з трьох частин, деякі з яких будуть відкритими для всіх охочих, а деякі — лише для тих, хто професійно працює з гендерними питаннями.

Перша частина циклу складатиметься з 5 онлайн лекцій та буде відкрита для всіх, хто хоче глибше зрозуміти гендерованість суспільства та/або структурувати свої знання. Лекції безкоштовні, але можна підтримати розвиток проєкту.

Перша лекція циклу запланована на понеділок, 21 лютого, на 18:00. Вона триватиме півтори години.

Гендер — це суспільний лад, соціальна система уявлень, яка спонукає нас бути чоловіками й жінками у певний спосіб, поводити себе так чи інакше, очікувати від людей різного. Тип гендерних відносин у суспільстві варто усвідомлювати — адже тоді як таланти не залежать від статі, можливості для їхнього розвитку дуже залежать від гендерних стереотипів.

Той гендерний лад, який дістався нам у спадок від Радянського Союзу, складався з упереджень і перешкод для реалізації здібностей особистості. У 1990-х, зі здобуттям Україною незалежності, додались нові, пострадянські, гендерні тенденції, і понад 20 років ми жили у суспільстві, яке (вслід за радянським) декларувало, що гендерної нерівності немає, а тим часом нав’язувало стереотипи й обмежувало і жінок, і чоловіків у можливостях самореалізації.

На Євромайдані щось поламалось. Уже 8 років українські жінки активно створюють нові уявлення про те, що означає бути жінкою сьогодні, якими мають бути стосунки між статями, і де тепер “червоні лінії”. Тамара Злобіна називає цей процес “гендерним розпадом”.

Сьогодення еклектичне. Консервативні упередження втратили статус норми, однак вони ще не зникли. Їм на зміну приходять емансиповані тенденції. Як з цим всім розібратися — поговоримо на лекції.

Участь вільна за умови обов'язкової реєстрації.

11 лютого 2022
Поширити в Telegram
2298
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою