23 квітня, 2024

«Лише 30% дослідників – жінки», – Домініка Стояноска

8 липня 2020
Поширити в Telegram
1140

«Лише 30% дослідників – жінки», – Домініка Стояноска

Яка ситуація зараз у світі із гендерною рівністю, та що необхідно зробити, аби цю ситуацію покращити, обговорювали на п’ятому модулі освітнього благодійного проєкту STEM is FEM

Важливу промову з цього приводу мала мотивуюча спікерка проєкту, виконувачка обов’язків Голови Країнного Офісу Структури «ООН Жінки» в Україні Домініка Стояноска. 

“Нам ще багато треба працювати для повної гендерної рівності. І хоча по всьому світу приймають закони, які вирівнюють можливості, жінки все ще менше представлені. 16% жінок представлені в урядах і парламентах по всьому світу. 63% жінок представлені на глобальному ринку праці, хоча чоловіків представлено 90%. Жінкам досі платять менше, ніж чоловікам. Глобальний розрив у зарплаті понад 20%. В Україні ситуація приблизно така ж. За останні роки в Україні багато чого хоча покращилося, та представництво жінок у парламенті все ще 20%, і лише 58% жінок представлені на ринку праці, а розрив у зарплаті складає 23%. Сьогодні ми рухаємось до цифрового світу. Не всі із однаковою швидкістю, але все одно цифровизація наближається. Проблема, з якою ми стикаємось, полягає в тому, що досі залишається гендерна нерівність, коли йдеться про те, хто бере участь у таких питаннях. Менш ніж 30% дослідників і дослідниць це є жінки. І їм все ще платять менше. Ситуація у розвинених країнах краща, але не набагато. В сфері інформаційних технологій навіть в розвинених країнах жінок лише 17%. І в країнах ЄС жінки у секторі технологій отримують на 19% менше ніж чоловіки за однакову роботу. В Україні ми бачимо, що жінки втричі рідше займаються інженерією. Але дуже важливо, аби жінки брали участь у тих змінах, які зараз відбуваються у світі”

– наголосила вона.

Після такої статистики учасниці проєкту – старшокласниці із 13 міст України – активно спілкувались із мотивуючими спікерками про те, яким чином кожна із них може змінити цю статистику та вплинути на розвиток світу, зробивши його менш одностороннім. 

“Дуже важливо просувати дівчат навколо. Це те, що відрізняє чоловіків - вони дуже класно неформально співпрацюють між собою. Вони вибудовують ці мережі, ходячи на пиво по п'ятницях і на футбол по суботах. І професійно один одного підтримують. У дівчат таких неформальних об'єднань не так багато. І тому я заохочую вас за будь-якої нагоди влаштовувати такі клуби за інтересами. Це може бути чи похід на коктейль, чи зустріч тих, хто любить програмування, чи бажаючі вивчати дизайн в Каліфорнії чи ще щось. Дуже важливо, щоб була організована солідарність. Це додає в житті фундаменту та підтримки. І вас підтримують, і ви підтримуєте. Ви можете поки що це не усвідомлювати, це може бути просто фан, але кожен раз, коли ви підтримуєте якусь іншу дівчину на професійному шляху, це плюсик в карму і розвиток для всієї спільноти”,

– запропонувала Голова Одеської митниці (2015-2016 рр) Юлія Марушевська. 

Її думку про важливість жіночого ком’юніті підтримала і Радниця з політичних питань посольства Великої Британії в Києві Кейт Дейвенпорт: 

“STEM is FEM спільнота, яка у вас зараз є - це блискуче. Тому що ви можете поділитися досвідом, розмовляти про проблеми, і хто знає, можливо, в майбутньому ви будете співпрацювати з професійних питань та створювати проєкти разом, і насправді побудуєте наступне покоління українських вчених. Так багато переваг ми отримуємо від побудови такого роду спільнот! Один момент, який мені дуже подобається у моїй кар’єрі - це те, що я завжди знаходила інших сильних жінок у дипломатичній службі. Наприклад, у Брюсселі нас було шестеро у групі з 30 чоловік. І ми зустрічалися щотижня, ділилися досвідом та відпрацьовували спільний підхід. Це був чудовий досвід та велика підтримка!”

Іншою універсальною порадою дівчата визнали ідею досягати великого успіху у власних галузях, та самим ставати прикладом для наслідування новими поколіннями. А на шляху до успіху не зважати на жодні стереотипи, ані у виборі професії, ані у інших рішеннях. 

"Будьте відкриті до всіх можливостей, які вам надає життя. Не бійтеся пробувати нове. Тому що можливо це дійсно виявиться ваше. Ми в школі ще часто не знаємо, ким хочемо бути. І якщо ви пробуєте, тоді вам буде легше зробити свій вибір. Тому, коли ви стоїте перед вибором - зробити цей крок чи не зробити - спробуйте зробити. Ми завжди шкодуємо про те, що ми не зробили. Тому, спробуйте, і я на 99% впевнена, що ви не пошкодуєте", - додала Координаторка соціальної реформи Команди підтримки реформ Міністерства фінансів Катерина Бондар.

STEM is FEM – благодійний освітній проєкт, який має на меті збільшити кількість жінок у STEM-галузях України, даючи майбутнім абітурієнткам максимум інформації про кар’єрні можливості у технологічних спеціальностях. П’ятий модуль проєкту було присвячено темі “3D моделювання та друку”.

8 липня 2020
Поширити в Telegram
1140
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою