19 березня, 2024

Марафон видимості лесбійок від Гендер в деталях

22 квітня 2021
Поширити в Telegram
1693

26 квітня — День видимості лесбійок. Ми, команда «Гендер в деталях» https://www.instagram.com/genderindetail/, разом з SММ-агенцією @limon_journal https://www.instagram.com/limon_journal/, вирішили відзначити цю дату інстаграм марафоном тематичних прямих ефірів, що триватиме тиждень.

Таким чином ми приєднуємось до міжнародної практики lesbian visibility week — щоб зробити лесбійок більш помітними в суспільстві і всередині жіночого та ЛГБТ-рухів.

Підписуйтесь на сторінку марафону в інстаграм https://www.instagram.com/lesbianvisibilityweek.ua/. Протягом тижня 19 крутих спікерок проведуть 13 цікавих прямих ефірів з сторінки марафону про лесбійок, їхнє життя та суспільство, частиною якого вони є.

Чому ми це робимо?

Солідарність і підтримка — важливі. Хочемо наголосити: всі жінки — різні, але всі однаково цінні. «Її проблема» — наша проблема.

А проблем у лесбійок, на жаль, чимало:

  • Лесбійки зазнають подвійної стигми — як жінки і як гомосексуальні люди. 

  • Здебільшого не говорять відкрито про те, хто вони, оскільки зіштовхуються з осудом, приниженнями, неприйняттям, агресією.

  • Суспільна гомофобія призводить до внутрішньої або інтерналізованої гомофобії, коли виникає почуття сорому за те, ким ти є.

  • В Україні лесбійки не можуть укласти офіційний шлюб/партнерство, а отже — оформити спільне майно, отримати спадщину коханої, розподілити опіку над дітьми. 

  • Буденний візит до гінеколога може стати проблемою. Що відповісти про сексуальне життя, щоб не почали лікувати від гомосексуальності?

  • Коли у лесбійок є діти, потрібно постійно відповідати на питання «де тато?», і вигадувати правдоподібні пояснення, хто ж ця друга тьотя, яка приходить забирати дитину з дитсадка/школи.

  • Родини лесбійок інколи не приймають доньок настільки, що намагаються «вилікувати», у тому числі побоями і «корекційними» згвалтуваннями.

Видимість сприяє усвідомленню і прийняттю факту існування меншини суспільством. Лише коли ЛГБТ-люди будуть видимими, можна говорити про їхні проблеми, потреби і доступ до прав. 

«Немає людини — немає проблеми». Та лесбійки є. Поговоримо про них — про нас!

Розклад марафону видимості лесбійок 26.04 — 2.05.2021
 

Всі прямі ефіри відбуватимуться з інстаграм-сторінки марафону https://www.instagram.com/lesbianvisibilityweek.ua/

26.04 (понеділок)

18:00 «БУТИ ЛЕСБІЙКОЮ В УКРАЇНІ І ПОЗА НЕЮ»

Спікерки:

Катерина Свідницька, комунікаційниця, живе з дружиною і двома дітьми в Нідерландах
Анна Довгопол, координаторка гендерної програми українського представництва Фонду ім. Г.Бьолля, співредакторка Гендер в деталях 

Про що?

Ефір про життя, досвід, і мрії українських лесбійок. Чи складно бути відкритою лесбійкою в Україні? Як виховувати дітей? Які складнощі і радощі життя за кордоном? І ще багато цікавих питань, адже ефір - про життя лесбійок у всій його повноті.

19:30 «ГЕНДЕРНИЙ РОЗПАД: ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ З МОДЕЛЯМИ ЖІНОЧОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ В УКРАЇНІ»

Спікерки:

Тамара Злобіна, головна редакторка Гендер в деталях
Ольга Руднєва, директорка фонду Олени Пінчук

Про що?

Гендерний розпад — стан, в якому Україна перебуває після Євромайдану. Старі, патріархальні моделі фемінності і маскулінності розпадаються і поволі зникають. Нові, емансиповані моделі виникають і розвиваються. Однак, ці процеси відбуваються не послідовно, а паралельно. Тому зараз в Україні панує гендерна еклектика — сексисти співіснують з феміністками, прояви консерватизму — з емансипованими тенденціями. 

Ольга і Тамара пояснять, як з цим розібратись.

27.04 (вівторок)

18.00 «ЛЕСБІЙСЬКА ІСТОРІЯ УКРАЇНИ»

Спікерка:

Катерина Семчук, засновниця і редакторка українського лесбійського* самвидав-журналу «Лезо» lezozine

Про що?

Лесбійки є невидимою соціальною групою, яка, все ж, має власну історію. Де зустрічались і знайомились лесбійки в 1990-х? Яку музику слухали, які клуби відвідували? Як працювали газети, а згодом сайти знайомств на початку 2000-х? Яку роль у згуртуванні спільноти відіграла організація «Жіноча мережа» та гра у футбол? Більше унікальної інформації — в прямому ефірі.

19:30 «ЛЕСБІЙСЬКИЙ АКТИВІЗМ В УКРАЇНІ»

Спікерки:

Анна Шаригіна, віце-президентка ГО «Харківське Жіноче Об’єднання Сфера», співзасновниця ГО «Київпрайд» та ХарківПрайду

Олена Шевченко, засновниця та голова громадської організації «Інсайт»

Про що?

Про (не)видимість лесбійок в ЛГБТ русі, виклики та перспективи лесбійського активізму. У русі склалась ситуація, коли геї-чоловіки є більш видимими, мають набагато більше ресурсів, аніж жінки. Основні ЛГБТ організації були створені саме геями. Тому про лесбійок часто говорять в контексті «гей комьюніті», мало приділяють уваги як окремій групі. Лише з середини 2000х голос лесбійок почав лунати голосніше.

Чому так відбувалося та як це змінюється зараз будемо говорити під час ефіру. Чому нам важливо більше говорити про лесбійок, наші потреби та проблеми з якими ми стикаємось?

28.04 (середа)

18.00 «ЮРИДИЧНА КОНСУЛЬТАЦІЯ. ПРАВА І ПРОБЛЕМИ ЛЕСБІЙОК В УКРАЇНі»

Спікерки:

Анастасія Бондаренко, консультантка проекту Мережа параюристів ГО Альянс.Глобал 

Христина Кіт, голова Асоціації жінок-юристок України «ЮрФем»

Про що?

Під час трансляції спікерки поговорять про дискримінацію лесбійок як жінок і як гомосексуальних людей і як від неї захиститись, розкажуть про типові юридичні проблеми лесбійок (оформлення спільного майна, спадщини, доступ в реанімацію до близьких людей, опіка над дітьми, інститут цивільного партнерства тощо).

19:30 «ЛЕСБІЙСТВО ЯК СУБКУЛЬТУРА»

Спікерки:

Анна Шаригіна, віце-президентка ГО «Харківське Жіноче Об’єднання Сфера», співзасновниця ГО "Київпрайд" та ХарківПрайду 

Тамара Злобіна, головна редакторка Гендер в деталях 

Про що?

Про буч, фем, дайк, золотих і платинових лесбійок, про те, як саме існування лесбійок підриває патріархат і про сепарацію від чоловіків.

29.04 (четвер)

18.00 «ПСИХОЛОГІЧНА ПІДТРИМКА ЛЕСБІЙОК»

Спікерки:

Ксенія Віттенберг, психотерапевтка, тренерка і супервізорка

Тая Герасимова, засновниця update.com.ua, комунікаційна менеджерка ГО "Інсайт" 

Про що?

У прямому ефірі обговорять, з якими проблемами лесбійки найчастіше стикаються, які це має наслідки для їхньої психіки, коли варто звертатися за психологічною допомогою та які техніки психологічної безпеки застосовувати в повсякденному житті.

19:30 «ЛЕСБІЙКИ І ЇХНІ СІМ’Ї»

Спікерки:

Ксенія Віттенберг, психотерапевтка, тренерка і супервізорка

Анна Шаригіна, віце-президентка ГО «Харківське Жіноче Об’єднання Сфера», співзасновниця ГО «Київпрайд» та ХарківПрайду

Про що?

Чи народжують лесбійки під впливом патріархальних настанов? Як це на них впливає? Як відбувається соціалізація дитини? — лише маленька частинка запитань, які розкриють в прямому ефірі про лесбійок та їхні сім’ї.

30.04 (п’ятниця)

18.00 «ЖІНОЧЕ ЗДОРОВ’Я І СЕКСУАЛЬНІСТЬ»

Спікерки:

Оксана Покальчук, директорка Amnesty International в Україні 

Вікторія Бугро, гінекологиня-ендокринологиня 

Про що?

Оксана та Вікторія розкажуть про основи жіночого здоров’я і безпечного сексу, поговорять про репродуктивні права лесбійок і їхню реалізацію в Україні, зачеплять питання гормонального фону та тих параметрів, за якими жінкам варто слідкувати на різних етапах життя.

19:30 «РОМАНТИКА І СТОСУНКИ В ПАРІ. МОНОГАМІЯ ЧИ ПОЛІАМУРНІСТЬ?»

Спікерки:

Віра Чернигіна, президентка «Харківського Жіночого Об’єднання «Сфера», IT-розробниця

Надія Чернигіна, мандрівниця, IT-розробниця

Про що?

За якими сценаріями складаються стосунки лесбійок? Чи варто в них наслідувати гетеро-шлюб? Яка роль нормативності у лесбійських взаєминах? Що популярніше — моногамія чи поліамурність? Та, зрештою, де зараз знайомляться лесбійки та як у них складаються романтичні стосунки?

1.05 (субота)

18.00 «ЧОМУ ВАРТО ПІДТРИМУВАТИ ЛГБТ РУХ?»

Спікерки:

Ірина Дєдушева, SММниця Гендер в деталях, журналістка телеканалу «Суспільне мовлення»

Тіна Собко, співробітниця однієї з найбільших ЛГБТ-організацій України Гендер.З.

Про що?

Під час ефіру Тіна та Іра розкажуть, чому вони почали підтримувати ЛГБТ+ та як стали союзницями руху за права. Чому не треба боятися гомо-"пропаганди" та який сенс виходити на марші і прайди? 

Тіна поділиться досвідом роботи в організації Гендер З. та як вона співорганізувала перший Запоріжжя-прайд. Іра розкаже про те, чому ЗМІ не наважуються висвітлювати теми про ЛГБТ+ спільноту та чи можна цю ситуацію змінити?

19:30 «ВСЕ, ЩО ВИ ХОТІЛИ ЗНАТИ ПРО БОДІПОЗИТИВ, АЛЕ СОРОМИЛИСЬ ЗАПИТАТИ»

Спікерка:

Ксенія Термасіна, квір-анархістка, активістка.

Про що?

Ксенія розповість:

1) що станеться, якщо всі товсті жінки "розхочуть" худнути,

2) чи всі бп-активістки ненавидять спорт,

3) де шукати любов до себе.

2.05 (неділя)

18.00 «КАМІНГ-АУТ»

Спікерки:

Анна Довгопол, координаторка гендерної програми українського представництва Фонду ім. Г.Бьолля, співредакторка Гендер в деталях 

Міла і Лана, авторки блогу відкритих лесбійок @lunavmesteslanoi

Про що?

На ефірі дівчата розкриють питання життя «в шафі», обговорять ризики камінг-ауту та потенціал відкритості.

22 квітня 2021
Поширити в Telegram
1693
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою