16 квітня, 2024

«МЕТАМОРФОЗИ»: Мистецька лабораторія та серія публічних заходів про сучасний фемінізм на Сході та Заході

9 жовтня 2019
Поширити в Telegram
2255

На декілька днів Київ стане місцем зустрічі для діячок зі сфер сучасного мистецтва, театру, літератури та кіно. Кожна з них у свій творчий спосіб працює з широкою феміністичною тематикою – становище жінок у мистецьких інституціях, сексуальне насильство, проституція, рамки ідентичності, феміністична метафорика, суспільні ієрархії тощо.

Лабораторія буде місцем інтенсивного міждисциплінарного діалогу між художницями, вони показуватимуть свої роботи, обговорюватимуть теоретичні тексти і плануватимуть подальшу співпрацю. Щовечора о 20 годині лабораторія відкриватиметься для гостей. У рамках вечірньої програми художниці та запрошені експертки говоритимуть про жінок у музичній індустрії, кіберфемінізм та #янебоюсьсказати, а також про феміністичну та антифеміністичну мобілізацію в пострадянських країнах.

24 жовтня о 23:00 відбудеться вечірка від Women Sound, експериментальної платформи для жінок-артисток.

Metamorphoses Labце частина міжнародного проекту “Метаморфози. #MeToo і фемінізм на Сході та Заході”, який здійснюється у співпраці між Goethe-Institut в Україні та Федеральним центром політичної освіти bpb, за сприяння Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

Коментар кураторки лабораторії Катерини Міщенко:

При слові „метаморфози“ одна з перших асоціацій – поема Овідія. Для нас метаморфози також означають історичний плин, особливий хвилеподібний процес, притаманний фемінізму. Після хвилі #metoo актуалізувалися дискусії навколо сьогоднішніх нових-старих викликів фемінізму, до цього додалися також міркування про шанси, які дають соціальні мережі для феміністичної боротьби. У нас, у пострадянських „нових демократіях“ чи автократіях ці дискусії мають специфічний характер. Можна сказати, що ми живемо в тіні #metoo: нас дуже хвилює справа Гарві Вайнштейна, однак ми не завжди можемо грамотно говорити про власні суспільні реалії, де феміністичні демонстрації проходять здебільшого під щільним захистом поліції та де через слово гендер можуть блокуватися правозахисні закони. Проте в таких сумних умовах існує чимало надзвичайно цікавих та відважних діячок мистецтва, які створюють твори з феміністичною рефлексією. Мабуть, чи не вперше в Києві одночасно буде стільки феміністичних художниць з різних країн, а у місцевої аудиторії нарешті з'явиться можливість послухати та подискутувати про феміністичну проблематику.

Коментар Катаріни Ґьоріґ, референтки проектів «Східне партнерство» Goethe-Institut в Україні:

Два роки після скандалу з Вайнштейном ми бачимо, що дебати навколо #metoo в Німеччині так просто не звелися нанівець. Їх наслідки найбільш помітні в культурній сфері: про сексуальні домагання в культурних інституціях говорять публічно, під сумнів ставляться наявні ієрархії та стилі роботи в театрі, керівні посади свідомо отримують жінки. Ці процеси доводять, що емансипація жінки не завершилася дозволом на роботу (в Західній Німеччині лише наприкінці 70-х років чоловіки втратили право скасовувати трудову угоду дружини) чи отриманням виборчого права, а стала натомість більш тонким питанням, яке все ще відкрите. Як культурна інституція ми не можемо і не хочемо ігнорувати актуальну дискусію. Наше завдання – зібрати діячок з різних країн і надати їм платформу для обміну, взаємодії, щоб їхні голоси ставали більш чутними. В цьому питанні діалог Німеччини з країнами «Східного партнерства» особливо цікавий з огляду на досвід розділення нашої країни, адже 30 років після падіння Муру в Німеччині все ще існують відмінності між сходом і заходом. І звісно ж, проект має посприяти критичній рефлексії наших власних структур.

Учасниці лабораторії: Уляна Биченкова, Анна Вахрамі, Надія Валецька, Марина Винник, Маріам Габрічідзе, Ніно Гавашелі, Лейлі Гафарова, Варвара Гранкова, Поліна Заславська, Анна Звягінцева, Дана Максим, Юстина Фінк, Далія Ціппер, Інна Чеботарі, Галина Шиян, Анна Щербина.

Експертки: Єва Маєвська, Настя Мельниченко, Алла Митрофанова, Ганна Циба.

Музикантки Women Sound: ≈Waveskania≈, Настя Воган із проектом Cyclones slowly rose, MARANA, CONCRETE, NFNR.

Графічний дизайн проекту: Уляна Биченкова.

Публічна програма:    

Вівторок, 22 жовтня 20:00

Червоний голос
Перформанс Варвари Гранкової та Діани Буркот і дискусія про жінок в музичній індустрії та перформанс як феміністичну художню практики за участю культурологині Ганни Циби.

Середа, 23 жовтня 20:00

We can do it... online!
Дискусія про можливості феміністичної мобілізації через соціальні мережі за участю громадської діячки Насті Мельниченко та дослідниці Алли Митрофанової.

Четвер, 24 жовтня 20:00

Лихі сестри, добрі сестри
Показ фільму Валентини Петрової та Анни Щербини “Сестри” та дискусія про жіночу солідарність проти консервативного повороту в Східній Європі за участю філософині Єви Маєвської.
Модерація всіх заходів: Катерина Міщенко.

23:00

Вечірка від Women Sound.

Вхід на усі заходи вільний. #metamorphoseslab

9 жовтня 2019
Поширити в Telegram
2255
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою