19 березня, 2024

Міжнародний день дівчат в ІКТ: як святкують 10-річчя в Україні

26 квітня 2021
Поширити в Telegram
758

На честь Міжнародного дня дівчат в ІКТ, 22 квітня CSR Ukraine, експертна організація Центр “Розвиток КСВ”, та її ініціатива #ДівчатаSTEM провели онлайн конференцію з надихаючими жінками “День дівчат в ІКТ (інформаційно-комунікаційних технологіях”). Захід відбувся у рамках проєкту "Трамплін до рівності", що реалізується UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні за фінансової підтримки Швеції. Партнером заходу став національний проєкт «Дія.Цифрова освіта» Міністерства цифрової трансформації України. Інформаційні партнери: Студвей, Всеосвіта, bit.ua, Гендер в деталях, Wtech, Асоціація "IT Ukraine".

“День дівчат в ІКТ” - це онлайн конференція для дівчат, приурочена до святкування 10-річчя Міжнародного дня дівчат в ІКТ, який щорічно проходить по всьому світу в 4-й четвер квітня. Починаючи з 2011 року, більш ніж 377 000 дівчат і молодих жінок взяли участь у понад 11 400 святкуваннях Міжнародного дня дівчат у галузі ІКТ у 171 країнах світу.

"Вже 10-й рік поспіль на міжнародному рівні відзначається це свято, відзначається воно також і у Стокгольмі. Королівський Інститут Технологій щорічно проводить Teklafest. Швеція входить до ТОП-5 країн, по кількості дівчат в ІКТ професіях. Це 29%, але навіть з цим результатом є ще багато над чим працювати. Дуже часто в цей день ми говоримо про мотивацію: навіщо обирати професії ІКТ. Звучить аргумент економічний – в IT у 5 разів більша зарплата, ніж у інших галузях. Дівчата у такому віці, коли також вагомою є мотивація змінити світ на краще. Минулого року через пандемію ми отримали великий прорив у використанні технологій – всі навчаються онлайн, зустрічаються, лікарі лікують. Створюються нові правила гри, які з нами надовго залишаться, тож для дівчат є шанс не допустити дискримінаційних бар’єрів у новому цифровому, досі ще великою мірою чоловічому світі, та змінювати правила гри під себе",

— говорить Ольга Сєдова, керівниця національних програм Посольства Швеції в Україні.

В Україні частка жінок в ІТ-сфері поступово зростає, але тим не менш все ще залишається низькою - 25% за даними порталу DOU за 2020 рік.[1] Кількість студенток в ІТ не більша. Згідно даних, зібраних з трьох провідних технічних університетів України, дівчата становлять лише 20,2% (122 з 605) студентів_ок 1-го курсу ІТ-спеціальностей.[2]

"З кожним роком популярність сфери IT в Україні зростає, але вона все ще знаходиться під впливом гендерних стереотипів. Згідно національного дослідження UNFPA щодо вибору кар’єри, 56% українців старше 14 років вважають, що існують професії, які підходять виключно для чоловіків або жінок, при цьому майже третина українців (27%) сприймають IT як переважно “чоловічу” сферу професійної реалізації. Щоб змінити цей "статус кво" важливо створювати додаткові можливості для більш активного залучення дівчат до технологій, зокрема через посилення вивчення STEM предметів у школах, участь у хакатонах, менторство досвідчених експерток та стажування у IT-компаніях",

— зазначила Лала Зінкевич, програмна координаторка Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні.

«90% позицій у розробці, топ-менеджменті й системному адмініструванні обіймають чоловіки. Ми маємо створити умови і можливості для того, щоб вирівнятий цей дисбаланс, подолати прояви ґендерної нерівності та стереотипи про дівчат у технологіях. Для цього слід активно мотивувати і надихати дівчат займатися технологіями. Міжнародний день дівчат у технологіях — чудовий привід це зробити на масштабному рівні, об’єднуючи жінок-лідерів і різноманітні ініціативи. Я завжди повторюю, що абсолютно кожна людина має потенціал до науки, технологій, інженерії та математики. Кожен здатен стати конкурентоспроможним і побудувати успішну кар’єру»,

— каже Валерія Іонан, заступниця Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції.

“День дівчат в ІКТ” сприяє подоланню гендерного цифрового розриву та гендерних стереотипів при виборі майбутньої кар'єри. Ми прагнемо заохотити дівчат і молодих жінок будувати кар'єру в сфері IКT та продемонструвати успішні приклади реалізації жінок в ІКТ. Такі заходи допомагають збільшити віру дівчат у свої сили і відкриті можливості для них в сфері IKT - тому ми впевнені, що такі заходи допомагають збільшувати кількість дівчат в галузі”,

Марина Саприкіна, керівниця Центру “Розвиток КСВ”, засновниця ініціативи ДівчатаSTEM.

Впродовж 10 годин експертки з провідних українських і міжнародних компаній та організацій розповідали про сферу ІКТ та досягнення в ній за останні 10 років, дали цінні поради про старт та побудову кар'єри в ІКТ, розвиток креативності, сучасні навички й жіноче лідерство, розвіяли міфи про жінок в цій сфері та навіть провели інтерактивний JavaScript воркшоп. 

Серед організацій і компаній-учасниць цьогорічної онлайн конференції “День дівчат в ІКТ”: Міністерство освіти і науки України, Міністерство цифрової трансформації України (Дія.Цифрова освіта), ІМЗО, EU4Digital Project, Women Go Tech, Garage48, Jooble, DOU.ua, Wix Engineering, Snap Inc., Intellias, SoftServe, Ciklum, Luxoft, ELEKS, SupportYourApp, Itera, Uklon (Driver team), Prozorro.Продажі, ІТ-Інтегратор, Metinvest Digital, DataOcean, Cherkasy IT Cluster.

Онлайн конференція "День дівчат в ІКТ" доводить, що дівчата і жінки можуть бути успішними експертками у сфері інформаційно-комунікаційних технологій. Саме тому ініціатива ДівчатаSTEM продовжує проводити подібні заходи і надихати дівчат пов'язувати своє життя з ІКТ.

Подивитися запис заходу можна за посиланням:  https://youtu.be/NPoYn1qXgEc

Детальна інформація: Юлія Шкуліпа, stem@csr-ukraine.org

*STEM – це акронім, який означає науку (Science), технології (Technology), інженерію (Engineering) та математику (Mathematics).

_____

Міжнародний день дівчат в ІКТ (інформаційно-комунікаційних технологіях) - це глобальна ініціатива, спрямована на підвищення обізнаності серед дівчат і молодих жінок про важливість цифрових навичок та заохочення їх до навчання і побудови кар'єри в сфері ІКТ.  Свято відзначається щорічно в 4-й четвер квітня. В минулому році відбувався Марафон дівчат в IKT, який увійшов до Національного рекорду України.

CSR Ukraine, Центр «Розвиток КСВ» – експертна організація в Україні, що об’єднує понад 40 великих компаній, спільно з якими вже десять років просуває принципи сталого ведення бізнесу та соціальної відповідальності, реалізує власні соціальні проєкти, надає консультації, проводить семінари та тренінги з КСВ питань та звітів як для приватних компаній, так і для державних органів влади. Є національним партнером CSREurope (Брюссель, Бельгія) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (Женева, Швейцарія). www.csr-ukraine.org

UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення – є провідною агенцією ООН, яка зосереджує свою роботу у сфері гендерної рівності, репродуктивного здоров’я та розбудови потенціалу молоді. Спільно з партнерами ми працюємо у 150 країнах та територіях світу, а з 1997 року і в Україні для утвердження рівності, подолання гендерних стереотипів, посилення можливостей жінок, рівномірного розподілу домашніх обов’язків та залучення чоловіків у виховання дітей. З 2015 року спільно з Міністерством соціальної політики України впроваджується кампанія «Щастя в 4 руки». Більше інформації про UNFPA та нашу роботу в Україні: www.ukraine.unfpa.org. Стежте за діяльністю UNFPA у Twitter та Facebook.

#ДівчатаSTEM – це спільнота активних дівчат та філіалів в школах та університетах України (надалі – Спільнота), що об’єднуються з метою більшого залучення та збільшення кількості дівчат до STEM-напрямів (наука, технології, інженерія, математика). Наразі у Спільноті 43 філіали. Детальніше про проєкти в рамках ініціативи ДівчатаSTEM на Facebook та Instagram.


[1] Жінки в ІТ: портрет, кар’єра і зарплата. Аналітика. - https://dou.ua/lenta/articles/it-woman-2020/

[2] Проект USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури. України». Звіт за результатами початкового ґендерного аналізу сектору кібербезпеки.

26 квітня 2021
Поширити в Telegram
758
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою