25 квітня, 2024

Напад на Гендерний клуб у Києві

18 січня 2018
Поширити в Telegram
3714

Гендерний клуб при НПУ ім. Драгоманова був створений, як безпечний простір без гендерних стереотипів, в якому всі охочі могли прояснити для себе, що таке ґендер і як це поняття пов'язане безпосередньо з навколишнього нас дійсністю і нами самими.

Клуб має різноманітні форми роботи: читання статей з гендерної теорії та їхнє обговорення, перегляд і аналіз сучасних серіалів / фільмів, обговорення повсякденного досвіду. Вся робота мала інтерактивний характер.

Організаторками виступили представниці філософського факультету:

Валерія Зубатенко (Клементова) (активістка, засновниця Феміністичної Ініціативи "Борщ").

Анна Марія Басаурі Зюзін (кандидатка філософських наук, доцентка).

Катерина Гончаренко (кандидатка філософських наук, доцентка).

Клуб був відкритим не лише для студентів та студенток НПУ ім.. М. Драгоманова, але й для всіх зацікавлених. Єдина вимога – дотримання принципів недискримінації та взаємоповаги.

Зустрічі проводилися декілька разів на тиждень у арт-просторі “SKLO” (перший поверх Гуманітарного корпусу НПУ ім. Драгоманова).

Однак діяльність клубу не була всім до вподоби.

Як повідомляє ресурс «Студвей», на засідання 22 грудня в арт-просторі СКЛО увірвалося троє хлопців у балаклавах і, пригрозивши «закрити» клуб, застосували проти учасників(-ць) перцеві балончики. Організаторку, Валерію Зубатенко, вдарили дверима при спробі встановити особи нападаючих. За словами свідків, серед них був студент НПУ.

У коментарі «Студвею» дівчина розповіла про напад: «Я впізнала одного з нападників – це Олесь Маринович, студент 2 курсу НПУ. Коли назвала Олеся на ім’я, він бризнув мені в обличчя з балончика. Постраждало ще кілька слухачів, довелося викликати «швидку», щоб зняти подразнення слизових оболонок і запобігти ускладненням».

Хлопці в балаклавах відразу ж втекли з НПУ, студенти викликали «швидку», поліцію та написали заяви про хуліганство. Офіційних коментарів від поліції ми не отримали, але в розмові з представниками правоохоронних органів згадувалося, що правопорушникам може загрожувати відповідальність за статтею 173 КУпАП «дрібне хуліганство».

Це вже не перший подібний випадок. Конфлікт триває з моменту заснування клубу – праворадикали не поділяють поглядів організаторок і намагаються зірвати кожне засідання. На перше прийшли студенти НПУ, які погрожували присутнім, відмовлялися слідувати правилам гендерного клубу (не перебивати, поважати думку іншого) – на засідання їх не пустили.

Активістка Валерія Зубатенко звернулася до користувачів і користувачок Фейсбуку з проханням підтримки й допомоги усіх тих, хто мають можливість.

На жаль, незважаючи на звернення й заяви, адміністрація навчального закладу не надає інциденту розголосу й не вдається до необхідних дій. Вимогу виключити студента, який скоїв напад, також проігноровано. 

18 січня 2018
Поширити в Telegram
3714
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою