29 березня, 2024

Події 17-23 грудня 2018 року

17 грудня 2018
Поширити в Telegram
2708

17-18 грудня, КИЇВ - Фільм «Вествуд: панк, ікона, активістка»

Вів’єн Вествуд — одна з засновниць панк-руху у Лондоні. Колишня дружина Малькольма Макларена, менеджера Sex Pistols. Але про це Вів’єн згадувати не хоче та відверто нудиться від питань про ті часи. Тепер Вів’єн Вествуд — активістка. Навіть на зйомку цього фільму вона погодилася з умовою, що його більша частина буде присвячена її участі в екологічних рухах. Режисерка погодилася, але зробила по-своєму. Ця стрічка розповідає про заснування бренду Вів’єн від самого початку. З нею хотіли працювати на волонтерських засадах, просто заради того, щоб бути ближче до харизматичної дизайнерки. Тепер її компанія має власну раду директорів, але Вів’єн як і раніше залишається відданою своїм принципам. Фільм демонструється українською мовою у кінотеатрі «Київ» (вул. Велика Васильківська, 19). Детальніше про квитки – за посиланням.

20 грудня, КИЇВ – Дискусія «Крадії часу»

Працівн_иці й безробітні, фрілансер_ки і пенсіонер_ки, студент_ки і матері – всі ми по-різному переживаємо час. Але є дещо спільне, що об’єднує наш досвід: умовний поділ часу на робочий і позаробочий, його гендерний розподіл, хатню, репродуктивну працю, експлуатацію і самоексплуатацію, соціальне включення та виключення. Все це надто часто призводить до браку часу на себе, на спілкування, саморозвиток і соціально-політичну активність.  Під час публічної дискусії ми обговоримо:
- Хто і що, як і за яких обставин викрадає наш час? 
- Які мотиви і наслідки цього викрадення для українського суспільства? 
- Чи можна припинити цей грабунок? 
У дискусії беруть участь:
Оксана Дутчак, соціологиня, Центр соціальних і трудових досліджень.
Тоня Мельник, учасниця швейного кооперативу ReSew - Швейний Кооператив.
Анна Оксютович, соціальна працівниця, дослідниця.
Олена Ткаліч, редакторка ІА "Соцпортал", активістка ГО "Соціальний рух".
Модерує обговорення Надія Чушак, антропологиня. Подія відбудеться в рамках проекту "Політекономія гендеру" Центру соціальних і трудових досліджень. Початок о 19.00 в Creative Women Space (Михайлівський провулок, 9Б). Сторінка події – тут.

20 грудня, КИЇВ - Розмова про еротичне в мистецтві сучасних українських художниць

На завершення публічної програми до виставки «Свій простір» PinchukArtCentre запрошує на зустріч із учасницями виставки та авторками арт-буку «Еротичний щоденник» (початок о 19.00).
Століттями чоловіки-художники зверталися до еротичних сюжетів та зображали оголене жіноче тіло. Але яким є еротичне художнє висловлювання, коли жінка є його суб’єктом, а не об’єктом? Які сюжети актуальні для такого висловлювання, чиї тіла об’єктивуються у ньому? З рештою, чи почуваються жінки сьогодні вільнішими за чоловіків, коли йдеться про еротичне? Про це говоритимемо із сучасними українськими художницями, які в своєму мистецтві звертаються до питань гендеру, сексуального та тілесного.
Участь безкоштовна, але потрібно зареєструватися. Місце проведення - експозиція виставки «Свій простір», 4й поверх арт-центру.
Учасниці обговорення: Алина Клейтман - художниця, учасниця виставки «Свій простір», Alina Kopytsa - художниця, учасниця виставки «Свій простір», Dana Kosmina - художниця та архітекторка, авторка ідеї та упорядниця арт-буку «Еротичний щоденник», Oksana Kazmina - відеохудожниця та кінорежисерка, учасниця виставки «Свій простір». Модерує Ганна Циба Anya Wtikenwneider, культурологиня та кураторка. 
«Еротичний щоденник» - це зібрання художніх і літературних творів українських авторок на тему еросу, що було незалежно видане у 2018 році у Києві. Виставка «Свій простір» пропонує задуматися, що є «простором» жінки в сучасному українському суспільстві, відсилаючи до хрестоматійного есе Вірджинії Вулф «Своя кімната» (1929), у якому письменниця підважила стереотипне уявлення про позицію і місце жінки-художниці в «чоловічому» світі. Сторінка події.

22 грудня, КИЇВ - Розмови про мистецтво і фемінізм

Запрошуємо на презентацію проекту «Право на істину. Розмови про мистецтво і фемінізм», що незабаром побачить світ у формі друкованого видання.  Дослідження проводилося у формі зустрічей і розмов з активістками, художницями, кураторками й дослідницями про те, як фемінізм перетинається з мистецтвом та соціальною сферою і втілюється у активістських і творчих практиках. У розмовах-інтерв’ю взяли участь близько 20-ти жінок з України, Білорусії, Польщі, Чехії, Франції, США, зокрема - учасниці львівської ініціативи Феміністична майстерня / Feminist Workshop
Під час презентації про дослідження розповість одна з його учасниць - художниця та кураторка, членкиня Центру візуальної культури Оксана Брюховецька. Окрім того, Анна Оксютович - учасниця "Феміністичної майстерні" та соціальна працівниця, яка займається дослідженням умов праці швачок - розкаже про проекти "Феміністичної майстерні" за останні два роки. Проект «Право на істину. Розмови про мистецтво і фемінізм» започаткований Центром візуальної культури (Оксана Брюховецька, Леся Кульчинська, Анна Кравець) спільно з Європейськими альтернативами (Сеголен Пруво, Париж) у співпраці в рамках програми Тандем-Україна 2017. Захід відбувається за підтримки Фонду Рози Люксембург в Україні. Вхід вільний. Початок о 15.00 у Creative Women Space (Михайлівський провулок, 9Б). Сторінка події.

17 грудня 2018
Поширити в Telegram
2708
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою