28 квітня, 2024

Феміністичні події в Україні 12-18 жовтня

12 жовтня 2020
Поширити в Telegram
1119

15 жовтня

Не здавай мандат: історії боротьби за депутатство і поради експерток

82% українців і українок підтримують намір жінок йти в політику і 60% українців і українок вважають, що жінки мають відповідні знанння та навички, щоби займати відповідальні посади у політиці:

  • вибір до місцевої ради для 74% українців і українок не залежить від статі кандидата
  • 50% українців і українок погоджуються, що в Україні сьогодні бракує партії, яка представляє інтереси жінок, і жінки недостатньо представлені в Уряді, Верховній Раді та місцевій владі

Як же зробити участь жінок в політиці більш ефективною і впливовою?
Долучайся до серії онлайн розмов про місцеві вибори і жінок в українській політиці - розкладемо все по поличках і знайдемо разом шляхи подолання актуальних викликів!

Перший захід “Не здавай мандат: історії боротьби за депутатство і поради експерток” збере 7 професіоналок, які поділяться:
1. власними історіями відстоєння права на депутатство
2. інформацією про гендерні квоти на місцевих виборах
3. алгоритмами дій задля захисту та відстоєння права на мандат

Спікерки події:
Юлія Костенко, екс-депутатка Полтавської обласної ради
Юлия Ерема, депутатка Херсонської міської ради
Vita Dumanska, координаторка Рух ЧЕСНО

Olga Кotsiuruba, старша радниця Громадянська мережа ОПОРА з правових питань 

Hrystyna Kit, голова

Асоціація жінок-юристок України "ЮрФем", практикуюча адвокатка 

Lesya Ganzha, головна редакторка проєкту Жінки - це 50% успіху України

і сайту Доступ до Правди

Oksana Kosenko, координаторка проєктів UNDP Ukraine / ПРООН в Україні

Реєстрація обов’язкова: https://forms.gle/FgjMYYUWab1pAsQ4A
____ ____ ____ ____ ____ ____ ____ ____ ____ ____ ____
Захід ініційовано ПРООН Україна в рамках проєкту "Посилення участі жінок в політиці на регіональному рівні" за підтримки Royal Norwegian Embassy in Kyiv

та відбудеться у партнерстві з Асоціацією жінок-юристок України “ЮрФем” і громадським рухом ЧЕСНО. Інформаційну підтримку забезпечує проєкт "Жінки - це 50% успіху України".

Сторінка події.

15 жовтня

Out of Scope

Out of Scope – це виставка-фантазія щодо образу жінки у сучасному світі, спроба віднайти протиотруту у класичних та пост-традиційних формах та сенсах. Це демонстрація світу, яким він може бути, коли сприймати обмеження за художні прийоми, а не плекати їхню важливість та необхідність.

Різноманітні тлумачення ролі жінки на території Європи насправді є константою для багатьох поколінь. Сучасний тренд «сильна, стильна, самостійна, позитивна» виникає у намаганнях вивільнити фемінність від кайданів Kinder, Küche, Kirche. Але в реальності він перетворюється на нові рамки щодо того, якою МАЄ БУТИ жінка.

Подія відбудеться в межах проєкту «Центр гендерної культури як платформа для розширення прав і можливостей жінок і молоді», який фінансується Європейським Союзом. Ініціатором проєкту стала галерея сучасного мистецтва Forsa Gallery, кураторами виступили арт-експертка, галеристка Аліса Нанавова, художниця та незалежна кураторка Тетяна Малиновська і директорка ЦСМ «ЄрміловЦентр» Наталія Іванова.

В рамках заходу ви можете також відвідати лекції головної редакторки buro24/7 Тетяни Соловей та директорки фонду Олени Пінчук Ольги Руднєвої. Також буде проведено дискусійну панель.

Експозиція триватиме до 30 жовтня.

Сторінка події.

16 жовтня

Публічна програма 17 Мандрівного фестивалю Docudays UA у Львові

За кордоном / Overseas, Сон-А Юн / Sung-A Yoon, Бельгія, Франція / Belgium, France, 2019, 90’.
На Філіппінах жінок відряджають за кордон працювати домашніми робітницями та няньками. Їдучи бозна-куди, вони часто залишають удома власних дітей. В одному з численних філіппінських навчальних центрів для хатнього персоналу група учениць готується стикнутися з тугою за домом та ймовірними знущаннями, що чекають попереду. Під час вправ із рольовими іграми вони по черзі грають то працівниць, то роботодавців. Фільм «За кордоном» висвітлює питання сучасного рабства в нашому глобалізованому світі, вдаючись до прийомів ігрового кіно. Водночас на перший план виходять рішучість героїнь стрічки, їхнє сестринство та вміння витримати випробування, що на них чекають.
Більше інформації тут.  Після фільму відбудеться дискусія з експертками. Початок о 19.00. ВХІД тільки з реєстрацією: https://bit.ly/3lqrBs6.

Сторінка події.

17 жовтня

Соціальне відтворення у період криз

Минулого року з нагоди свого десятиліття, ми в журналі «Спільне» започаткували щорічну конференцію «Фоєрбах 11», яка об’єднує дослідників та активістів і де ми обговорюємо соціально-економічні та політичні проблеми, перспективи і рішення.

Цього року конференція матиме загальну тему: Україна між локальними і глобальними кризами. У межах першого тематичного блоку конференції ми поговоримо про соціальне відтворення в капіталістичному суспільстві, гендерну нерівність та жіночу працю.

  • Як впливають кризи та проблемна державна політика на доступ до доглядової інфраструктури, зокрема медицини та дитячих садків?
  • Яку ціну платять працівниці цих закладів за «адаптацію» соціальної сфери у період трьох криз?
  • Як така ситуація пов'язана з множинними нерівностями і як вона посилює їх?
  • Які існують колективні та індивідуальні спроби подолати проблеми соціального відтворення?

Подія складатиметься із двох частин:
13:00 Тематична дискусія, під час якої ми поговоримо про множинні нерівності, соціальне відтворення у період криз, доступ до соціальної та доглядової інфраструктури, права працівниць, задіяних у ній.
Учасниці дискусії:

  • Оксана Дутчак, кандидатка соціологічних наук, викладачка кафедри соціології КПІ, дослідниця Центру соціальних і трудових досліджень.
  • Анастасія Рябчук, кандидатка соціологічних наук, доцентка кафедри соціології НаУКМА.
  • Альона Ткаліч, редакторка ІА «Соцпортал», активістка ГО «Соціальний рух».

Модерує: антропологиня Надія Чушак, викладачка кафедри соціології НАУКМА.

15:00 Презентація дослідження Центру соціальних і трудових досліджень про проблеми дитячих садків з перспективи працівниць та молодих матерів.

Презентація відбудеться за участі:

  • Олени Стрельник, докторки соціологічних наук, дослідниці гендерних питань, публіцистки.
  • Модерує: антропологиня Надія Чушак, викладачка кафедри соціології НАУКМА.
  • Оксани Дутчак, кандидатки соціологічних наук, викладачки кафедри соціології КПІ, дослідниці Центру соціальних і трудових досліджень.

Подія відбудеться онлайн із прямою трансляцією на Facebook — слідкуйте за повідомленнями на сторінці події.

Сторінка події.

12 жовтня 2020
Поширити в Telegram
1119
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою