18 квітня, 2024

Підсумки акції «16 днів активізму проти ґендерно зумовленого насильства» в Україні

11 грудня 2017
Поширити в Telegram
4694

Інформаційна кампанія «16 днів проти гендерно зумовленого насильства» – це міжнародна кампанія, яка проводиться щороку і триває з 25 листопада, Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, до 10 грудня – Дня прав людини.

Кампанія була започаткована активістами першого Інституту жіночого глобального лідерства 1991 року і щороку координується Центром жіночого глобального лідерства. Вона використовується як організаційна стратегія для окремих осіб та організацій у всьому світі, щоб закликати до ліквідації насильства щодо жінок та дівчат. З 2000 року до акції приєдналася й Україна. Тож якими заходами увінчалася цьогорічна акція проти гендерно зумовленого насильства в Україні?

Представництво Організації Об’єднаних Націй в Україні ініціювало “Флешмоб міст”, підсвітивши помаранчевим кольором визначні архітектурні об’єкти в Києві та ще у 15 містах з нагоди Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок.

На Майдані Незалежності 24 листопада 2017 року відбулася акція, яка символічно розпочала відлік всесвітньої кампанії 16 Днів Активізму проти ґендерно зумовленого насильства в Україні. Так про подію написала на своїй сторінці в Фейсбуці феміністка Настя Мельниченко:

24 листопада о 13:00 у місті Кропивницький також долучилися до Всеукраїнської акції, присвяченої Міжнародному дню боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Учасники акції із символічними помаранчевими парасольками утворили хвилинну живу скульптуру, щоб привернути увагу містян до проблеми.Також у всіх охочих була можливість фотографуватися із хештегом і висловити свій протест проти насилля над жінками. Громадська організація «Територія успіху» провела ряд заходів.

Впродовж Всесвітньої компанії «16 днів проти насильства щодо жінок» Центр гендерної культури спільно з Департаментом у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської міської ради та за участі партнерів-членів Харківської платформи «Культура рівності» провів просвітницькі заходи: Презентація пересувної виставки «Зупинимо насильство», Флеш-моби, е-моби та фотосесії з селфі-картками #СуспільствоБезНасильства.
Також 1 грудня у Харкові відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Модифікація концепції соціально-педагогічної діяльності та соціальної роботи в Україні у контексті реалізації Цілей сталого розвитку суспільства», присвячена Всесвітній кампанії «16 днів проти насильства».

На підтримку міжнародної ініціативи «16 днів протидії гендерно зумовленому насильству» Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні провела серію заходів – ОБСЄ Café. ОБСЄ Café відбулися в Одесі (27 листопада)Луцьку (29 листопада) та Сіверодонецьку (29 листопада). Під час заходів учасники мали можливість дізнатися про роботу Спеціальної моніторингової місії  ОБСЄ в Україні з гендерних питань, почути виступи експертів з некомерційних організацій та державних установ, обговорити низку суспільно-важливих питань, серед яких гендер та гендерно зумовлене насильство, роль та проблеми жінок під час конфліктів, виконання резолюції Радбезу ООН «Жінки, мир та безпека» та інші. 

29 листопада у Херсоні відбулася Жіноча хода. Її головною метою було донести до депутатів Херсонської міської ради необхідність створення Кризового центру для потерпаючих від домашнього насильства.

Інститут громадського розвитку "Ортега-і-Гасет" у Бердянську також організував низку заходів.

30 листопада в Києві ГО «Інсайт» з проектом Гендер в деталях в рамках Міжнародної кампанії «16 днів проти насильства» організували зустріч-дискусію на тему «Як працює насильство у ЛБ-стосунках».
 З 6 по 8 у приміщенні Верховної Ради України відбулася виставка триптиху картин «Біла стрічка» художниці Анни Діанової та низка інформаційних заходів, присвячених всесвітній ініціативі «16 днів» та Міжнародному дню прав людини. Ініціаторами заходу є громадські організації Ліга захисту прав жінок “Гармонія Рівних” та “Біла Стрічка”, народний депутат України Ірина Суслова, а також українська художниця Анна Діанова. 

5 грудня у Львові на підтримку Стамбульської конвенції і у межах всесвітньої кампанії "16 днів” відбулася лекція "Що таке Стамбульська конвенція". А дискусія про насильство над людьми приналежними до ЛГБТКІ+ спільноти відбулася 9 грудня. Голова організації “Інсайт” Olena Shevchenko розповіла про насильство над людьми, приналежними до ЛГБТКІ+ спільноти, а психологиня Olga Semenova розкрила психологічний аспект насильства.

9 грудня кандидатка соціологічних наук, доцентка кафедри соціології Києво-Могилянської академії Тамара Марценюк виступала перед представницями Світової федерації українських жіночих організацій в Нью-Йорку на тему маскулінності й ролі чоловіків у промоції гендерної рівності. Її радо вітали в Науковому товаристві Шевченка, де вона також розповіла про рух за гендерну рівність в Україні. 

Від першого дня акції "16 днів проти гендерно зумовленого насильства" мисткиня Марина Москальова щодня здійснювала 16-ти хвилинні перформанси. Відтак кожен день вона викладала на свой сторінці в Фейсбуці пости з 16-хвилинними відео й описами емоцій, відчуттів та ідей, що пов'язані з ними. А 5 та 7 грудня в дніпропетровській Галереї АртСвіт, де до неї приєдналися художниці Алена ЗагребельнаяGalia GurovaDarja Lukjanenko та Irina Kharlamova, перформанси можна було спостерігати наживо.

Також в кінці січня 2018 року у співпраці з ТОВ «ЛОРЕАЛЬ Україна» розпочнеться 2 сезон соціальної програми "Краса для всіх", з метою підтримки жінок, які постраждали від домашнього насильства, зокрема ґендерно-зумовленого насильства, а також жінок, які мають статус внутрішньо-переміщеної особи (ВПО).

Віце-прем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинадзе підсумувала українську кампанію 16 днів наступним чином:

Подібна активність свідчить про актуальність проблеми подолання насильства в нашій державі, пошук в громадах та владних структурах оптимального механізму реагування як на спільні соціальні проблеми, так і на кожну окрему людську біду. 

11 грудня 2017
Поширити в Telegram
4694
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою