8 травня, 2024

Початок світової акції "16 днів активізму проти ґендерно зумовленого насильства"

24 листопада 2017
Поширити в Telegram
4938

Акція була започаткована в 1991 році, зокрема Україна приєдналася до неї у 2000 році. 

Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати:

25 листопада
Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок

1 грудня
Всесвітній день боротьби зі СНІДом

2 грудня
Міжнародний день боротьби з рабством

3 грудня
Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями

5 грудня
Міжнародний день волонтера

6 грудня
Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі, коли 14 жінок-студенток були вбиті злочинцем лише через те, що «вони були феміністками»

9 грудня
Міжнародний день боротьби з корупцією

10 грудня
Міжнародний день прав людини. 10 грудня 1948 року уряди країн-членів ООН визнали права людини «на життя, свободу та недоторканість особи для всіх без винятків», підписавши Загальну Декларацію Прав Людини.

На підтримку цієї громадської ініціативи щорічно проводиться кампанія Генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй по боротьбі з насильством щодо жінок (UNiTE), яка закликає до глобальних дій, спрямованих на підвищення обізнаності та створення можливостей для обговорення проблем та рішень у всьому світі. В останні роки кампанія UNiTE використовувала помаранчевий колір як спільну тему, яка проходить через усі глобальні заходи.

В Україні кампанія UNiTE була офіційно розпочата у 2015 році, і з цього часу до кампанії приєдналися понад 100 партнерів по всій країні.

Тема глобальної кампанії UNiTE 2017 року, яка прийнята в Україні, “Не залишити нікого осторонь: зупинити насильство щодо жінок та дівчат”, формулює прагнення до світу, вільного від насильства щодо всіх жінок та дівчат у всьому світі, в першу чергу найбідніших і вразливих, серед інших: біженок, мігранток, представниць меншин, корінних народів та населення, постраждалого від конфліктів та стихійних лих.

Україна встановила національну ціль “Знизити рівень ґендерно обумовленого та домашнього насильства, забезпечити ефективне запобігання його проявам та своєчасну допомогу постраждалим” до 2030 року. В Україні багато жінок стикаються з різними та взаємопов’язаними формами дискримінації за ознакою статі, віку, стану інвалідності, стану переселенок, етнічними, мовними та іншими ознаками. Особливо вразливими групами є: жінки з інвалідністю, жінки, які живуть з ВІЛ, сільські жінки, молоді жінки, літні жінки, етнічні меншини, зокрема ромки, жінки-переселенки, ЛГБТІ та інші. Ці групи стикаються з порушеннями прав людини, нетерпимістю та особливо суворою дискримінацією у доступі до прийняття рішень, працевлаштування, охорони здоров’я та освіти. Вони також стикаються з істотними перешкодами у доступі до сервісів надання допомоги тим, хто постраждав від ґендерно обумовленого насильства.

Через тему інклюзії впродовж 16-ї Днів Активізму кампанія UNiTE в Україні буде:

  • Адвокатувати щодо забезпечення всеохоплюючих послуг, спрямованих на подолання бар'єрів, з якими стикаються найбільш незахищені та вразливі групи жінок та дівчат, для забезпечення рівного доступу до попередження та реагування на ґендерно обумовлене насильство.
  • Закликати до ратифікації Конвенції Ради Європи про попередження та запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству (Стамбульська конвенція). 
  • Привертати увагу до найбільш незахищених та вразливих груп жінок і дівчат задля спрямованої дії на запобігання та припинення насильства щодо жінок та дівчат.  Досягнення Порядку денного задля сталого розвитку до 2030 року неможливе без участі жінок, їхнього лідерства та досвіду на всіх рівнях!

Нагадуємо, що гендерне насильство було сезонною темою зими 2016-2017 нашого ресурсу, тому на сайті доступні цікаві й корисні матеріали. 

24 листопада 2017
Поширити в Telegram
4938
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою