25 квітня, 2024

Події 2-8 березня

1 березня 2020
Поширити в Telegram
4293

У тиждень перед 8 березня ми нарахували аж 66 подій по всій Україні! Київ, Харків, Полтава, Львів, Луцьк, Ужгород, Дніпро, Черкаси, Павлоград, Мелітополь, Краматорськ, Маріуполь, Слов'янськ, Запоріжжя, Херсон, Одеса! А ви вже обрали куди йти? 

3 березня, ПОЛТАВА - Жінка в українській мові: приниження чи ідеалізація?

Напередодні Міжнародного дня боротьби за права жінок пропонуємо поговорити про гендер та жінку в українській мові. Мова – це не лише засіб спілкування, а й спосіб вираження нашого світосприйняття. Українська мова в останні роки активно змінюється і фемінізується, як і змінюється роль жінки у суспільстві. Ми не просто звикаємо до фемінітивів там, де використовувалася виключно лексика чоловічого роду, проте й активно вживаємо їх у побуті. Але так було не завжди. І навіть у мові жінці доводилося і доводиться відстоювати свої права. Про це й будемо говорити із кандидатом філологічних наук, доцентом кафедри української мови ПНПУ імені В. Г. Короленка Світланою Галаур. А ще – про суперечливість та непослідовність гендерної поведінки жінки в Україні з давніх часів. Ви дізнаєтеся, що таке гендерно маркована лексика. Чи відрізняються і чим саме стилі мовлення чоловіка та жінки? Чи існує чоловічий та жіночий гумор, а тим паче жіноча логіка? А ще дізнаєтеся, як впливають жінки на розвиток мови і на зміни у правописі. Організатори – ГО «Рукавичка», Нова Полтава. Чекаємо на інтерактивній лекції! Початок о 16.30 у Новій Полтаві (вул. Котляревського, 6). Сторінка події. 

3 березня, КИЇВ - Лекція "Я - Жінка"

Лекція присвячена до міжнародного дня жінок 8 березня. На ній ми розберемо такі теми: історія 8 березня, причина виникнення цього свята - патріархат, фемінізм, як явище боротьби з патріархатом, гендерні стереотипи, тілесність, сексуальність, вплив фемінізму на суспільство. Лекція буде цікава для тих хто хоче ознайомитись з фемінізмом і зрозуміти його сутність. Також будемо обговорювати положення жінок з інвалідністю у суспільстві. Ця подія є ініціативою студпарламенту факультету спеціальної та інклюзивної освіти університету ім. Драгоманова. Ми вважаємо, що ці теми є важливими, особливо вагомим є те, щоб жінки знали історію здобуття своїх прав та наскільки ці права реалізуються на сьогоднішній день.
Коли: 3 березня, 14:00-15:30.
Де: Арт-простір «SKLO»
Доповідачка: Євгенія Фінчук. Сторінка події. 

4 березня, КИЇВ - Women in Power

4 березня ELSA Kyiv у партнерстві з ГО «Жіноча ліга» запрошують вас на івент «Women in power».
Тема: участь жінок у суспільному житті країни.
Спікерками будуть:
- Інна Совсун - народна депутатка, фракція «Голос», співголова МФО «Рівні можливості», викладачка Київської школи економіки та Києво-Могилянської академії.
- Ольга Поєдинок - к.ю.н., адвокатка, голова Комітету з питань юридичної освіти при Національній Асоціації адвокатів України, членкиня Науково-консультативної ради при Верховному Суді, голова правління Студії сучасного права, доцентка кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т. Шевченка.
- Лілія Антонюк - юристка, гендерна експертка, виконавча директорка ГО «Жіноча Ліга», Амбасадорка європейської молоді.
Окрім того, буде проведена соціальна гра «бути жінкою». Початок о 15.30 в Інституті міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка (вул. Юрія Іллєнка, 36\1). Сторінка події

4 березня, ХЕРСОН – Ворк шоп «Будь еко – сший мішечок»

Турбота про навколишнє середовище - це не просто розумний підхід до сміття, а й використання екологічних матеріалів в повсякденному житті. Геть целофанові пакети і кульки -ми пропонуємо альтернативу.
Під час ворк шопу ми зробимо торбинки з вже вживаних матеріалів .
Вам знадобиться будь-яка не щільна тканина та мотузки
Ми зробимо торбинки без звертання до швейної машинки ,усе буде зроблено своїми руками.
Матеріалами ми вас забезпечимо, але можете приносити й свій.
Початок о 13.00 у офісі БО "Інша" (пров. Успенський, 19). Сторінка події. 

4 березня, ХЕРСОН – Плакатна майстерня до феміністичного маршу

Прийди та вислов свою громадянську позицію. Намалюй плакат, котрий буде формою саме твого соціального протесту .
Ми збираємося для створення плакатів,, з якими вийдемо на Феміністичний Марш. Початок о 17.30 у офісі БО "Інша" (пров. Успенський, 19). Сторінка події. 

4 березня, ХЕРСОН – Паяння – корисна навичка, що може знадобитись кожному/-ій

Зустрінемося ще раз! Метою заходу є: отримання базових навичок паяння.
Очікуванні результати:
Навчитися правильно використовувати та зберігати паяльник, припой, флюс.
Навчитися застосовувати отримані навички на практиці.
З'ясувати, як вміння паяти може допомогти нам у побуті.
Оскільки паяльники небезпечний пристрій, в цілях безпеки, кількість місць на заході обмежена, тому заповніть, будь ласка, коротеньку форму. Початок о 16.00 у офісі БО "Інша" (пров. Успенський, 19). Сторінка події

4 березня, ЛЬВІВ – Створення карнавальних масок

Приходь до нас робити маски до карнавальної індиго вечірки!
Так так, Помалюй вертається в наше життя!
Ми підготували новий цикл подій, де ще більше цікавого, актуального і корисного.
А відкриваємо весняний сезон разом з Феміністичною майстернею.
Тож всім охочим!
Збираємося і розважаємося по повній! Вирізаємо маску, приклеюємо на неї блискітки, банан, дросель - словом все що забажаємо!
Нехай це буде твій унікальний політ фантазії! Відповідальність несеш тільки перед собою, адже тобі в ній тусити на Індиго вечірці 8 березня і щоб ніхто тебе не впізнав.
Феміністична майстерня / Feminist Workshop закупила частину матеріалів і частиною можна скористатися від Soma. майстерня.
Але також вітається, якщо ти зможеш принести свої. Початок о 19.00 у майстерні Soma (вул. Зелена, 20, фабрика "Атлас"). Сторінка події. 

4 березня, МЕЛІТОПОЛЬ - Жіночий клуб "JG Beauty Hall"

Радісно, ​​що в нашому місті з'явився справжній жіночий КЛУБ, без прив'язки до MLM, політичних або релігійних організацій. Це справжній жіночий клуб - затишне і комфортне простір для розвитку жінок, призначене для самопізнання, особистісного розвитку, підвищення психологічної культури, взаємної підтримки та обміну досвідом. Запрошуються досвідчені і компетентні тренери, теми піднімаються цікаві, кожен раз дивують новизною і корисністю, оригінальністю та актуальністю. Попередній запис обов'язковий, все уточнювальні питання в особисту переписку. Телефон:  096 4210 891. Початок о 18.00 за адресою: вул. Ярослава Мудрого, 8. Сторінка події

4 березня, КИЇВ - Feminist Stand up! Елайза Шлезінгер

Запрошуємо на перегляд та обговорення стендап шоу Елайзи Шлезінгер 2019 року - Unveiled (“Без прикрас”).
Елайза Шлезінгер - американська комедіантка. У шоу Unveiled вона розповідає про своє весілля та обговорює весільні традиції. Цинічно та провокативно, вона ділиться своїми інсайтами на те, як чоловіки та жінки сприймаються у сучасному суспільстві. Подвійні стандарти все ще на диво мають місце бути. Початок о 19:00 (Петропавлівська вул., 34А), після перегляду плануємо обговорення. Мова показу - англійська з російськими субтитрами. Вхід вільний. Сторінка події. 

5 березня, УЖГОРОД - Права і можливості жінок

Круглий стіл у малому залі Закарпатської ОДА на тему "Забезпечення прав та можливостей жінок і дівчат у Закарпатській області: виклики та перспективи". Початок о 14.00. Сторінка події. 

5 березня, КИЇВ - Girls in Science and Technology

«Girls in Science and Technology» — перша з відкритих зустрічей, які ми хочемо провести у Києві цього року в рамках глобальної ініціативи ЮНІСЕФ «GenerationUnlimited». Ми прагнемо підтримати молодь і зокрема дівчат отримати навички і знання, потрібні для 21 століття. На першій зустрічі й напередодні 8 Березня ми насамперед хотіли б надихнути українських дівчат, похитнути гендерні стереотипи і показати рольові моделі, яких може бракувати у звичному середовищі, — успішних жінок із сфери науки. Початок о 16.00 у Dialog hub (вул. Володимирська, 43). Сторінка події

5 березня, КИЇВ - Гендерні студії. Категорії мужності та жіночності

Сьогодні світ переживає бум гендерного розмаїття та суттєву трансформацію поглядів на мужність та жіночність. Проте як вони формуються?
Яку роль відіграють біологічні, соціальні та психологічні чинники?
Чи є межі у гендерної свободи? Навіщо потрібні гендерні стереотипи?
У яких стосунках перебувають мужність та жіночність, або, як їх називають дослідники людської поведінки - маскулінність і фемінність?
Це протистояння чи доповнення? Чи це мікс, не прив'язаний до статі?
А як щодо гендеру - як він співвідноситься із всім цим?
Відповіді на всі ці питання ви почуєте на лекції, присвяченій психології мужності та жіночності, яку проведе психолог Олександр Дмитренко у dialog hub (вул. Володимирська, 43) вже 5 березня о 19:00. Вхід вільний! Реєстрація за посиланням. Сторінка події.
 

5 березня, ОДЕСА - Зустріч «Нотатки про фемінізм»

Тобі 20 і твоя стрічка Фейсбук розбита на два табори: борців за фемінізм і прихильників смачних анекдотів про пишногрудих блондинок за кермом? Як так сталося і чому в Україні слово «феміністка» викликає змішану реакцію? 5 березня керівниця освітнього проекту «Маховик часів», Анастасія Кучеренко, проведе зустріч, на якій спробує відповісти на питання:
 
- як зрозуміти, що ти феміністка?
- навіщо взагалі потрібен фемінізм сьогодні;
- про що йдеться в сучасному фем дискурсі;
- що і відбувається з фемінізмом в Україні;
- яка роль чоловіків у фемінізмі;
- і багато іншого.

Коли: 5 березня, 19:00
Де: Креативний кластер «Простір» (Аркадійський алея, 1).
Вхід вільний за попередньою реєстрацією. Сторінка події. 

5 березня, ХЕРСОН – Лекція-тренінг «Знайди саме твій фемінізм»

Фемінізм починається з любові до себе чи з боротьби за себе, за свої права?
Запрошуємо усіх , кому цікавий фемінізм як явище, для цікавої бесіди і разом ми з'ясуємо, хто який фемінізм сповідує. Початок о 17.30 у офісі БО "Інша" (пров. Успенський, 19). Сторінка події

5  березня, ЛУЦЬК - Проблеми гендерної нерівності у сучасному соціум

5 березня 2020 року (четвер) о 12 годині у місті Луцьку (вулиця Шопена 24, ауд.106) відбудеться дискусійний круглий стіл на тему: «Проблеми гендерної нерівності у сучасному соціумі». До дискусії долучаться представниці та представники органів державної влади та органів місцевого самоврядування, поліції, Центрів надання первинної та вторинної правової допомоги, громадські діячі, науковці, студенти. Сторінка події

5 березня, ЛЬВІВ - Роль жінок у політиці та розбудові демократії

#ЛьвівськаШколаДемократії від Eastern European Centre for Multiparty Democracy - EECMD спільно з Асоціація жінок-юристок України "ЮрФем" презентує панельну дискусію «Роль жінок у політиці та розбудові демократії». Поговоримо про ситуацію з політичними правами та їх роллю в Україні та у Львові, зокрема, Львівській міській раді. Обговоримо пропозиції, що можуть зміцнити роль жінок у політичному та демократичному житті країни. Подумаємо над тим, яким змінам можемо спільно сприяти у Львові.
Учасниці панельної дискусії:
Hrystyna Kit, голова Асоціації жінок-юристок України «ЮрФем».
Юля Гвоздович - публічна сторінка, депутатка Львівської міської ради від «Української галицької партії».
Вікторія Довжик, депутатка Львівської міської ради від «Об’єднання Самопоміч», радниця міського голови Львова.
Уляна Пак, депутатка Львівської міської ради від «Блоку Петра Порошенка Солідарність».
Обов'язкова реєстрація для участі за посиланням (кількість місць обмежена).
Тривалість заходу: 17:00-18:30.
Місце проведення: м. Львів, вул. Л. Українки 16.
Вхід або з вул. Л. Українки 16 (код 157, через двір направо і вверх по сходах), або з вул. Вірменської (поворот біля Кілікії, через старовинні дерев'яні двері у двір та згодом наліво вверх по сходах). Сторінка події

5 березня, ЛЬВІВ - Дві надії

Документальна стрічка "Дві Надії" розповідає про легендарних учасниць ансамблю Древо з Крячківки - Роздабару Надію Микитівну та Реву Ніну Петрівну. Це ті самі жінки з Полтавщини, які виконують архаїчні українські пісні, зберігаючи їхню автентичність та співаючи поліфонією, що є вкрай складним навіть з точки зору професійного музиканта. Це перший показ фільму у Львові. Стрічку в Палаці Хоткевича презентуватимуть автори фільму - Уляна Осовська (Ursa Mare) (режисер) та Денис Страшний (Denis Strashnyi) (продюсер).
Обговорення
Говоритимемо про важливість збереження фольклорних традицій, про самоідентифікацію через спів - як національну, так і особисту. І, звісно, в цілому про ансамбль "Древо" та цінність їхньої діяльності в глобальній культурі. Учасниками розмови будуть визнані фахівці у своїх сферах - Наталія Половинка (співачка, акторка, ініціаторка щорічного фестивалю Традиції "Древо"); Natalia Rybka-Parkhomenko (актриса театру імені Леся Курбаса, співачка гурту KURBASY ); Jura Josyfovych (керівник Група вивчення пісень Крячківки, менеджер веб-сторінки ансамблю "Древо"); Софія Палюх (співачка, керівниця фестивальних проєктів, дослідниця архаїчних спів).
Початок о 18.30. Сторінка події

5 березня, ЛЬВІВ - Бути проєктною менеджеркою: її та його погляд

Що означає бути чоловіком / жінкою у менеджменті культури? Наскільки присутні жінки у культурному секторі? Як проєкти у сфері культури роблять видимими чи навпаки — невидимими — досвіди жінок і чоловіків? Які виклики й можливості є перед ними? Чи змінилася ситуація за останні 5-10 років? Чи може культура переосмислювати гендерні ролі та стереотипи?
На ці запитання 5 березня, у четвер, спробують відповісти учасники/ці дискусії:
Zoriana Rybchynska — керівниця програми культурології УКУ(Культурологія УКУ), має досвід координування соціокультурних, академічних, українських і міжнародних проектів.
Mykhaylo Barabash — художник, організатор і куратор Фестиваль аудіовізуального мистецтва Тетраматика, мистецького проєкту «Сакральний простір», ін.
Йош — менеджерка Феміністична майстерня / Feminist Workshop, координує просвітницьку програму і відповідає за партнерства. У минулому кураторка кінозалу Львівського палацу мистецтв і арт-директорка кінотеатру «Боммер» (Харків); графічна дизайнерка; за освітою місто планувальниця
Grigory Semenchuk — поет, музикант, голова ЛМГО Мистецька рада "Діалог"
Модеруватиме Natalia Otrishchenko - соціологиня, Центр міської історії
Вхід вільний, за попередньою реєстрацією. Початок о 18.30 за адресою "Інститут стратегії культури" (площа Міцкевича, 6-7). Сторінка події

5 березня, ПОЛТАВА - Жіночі історії за келихом вина. Історія перша

Жінка як вино. Особлива, таємнича, терпка, надихаюча.
Жінка може бути суворою, примхливою, стриманою, грайливою, рішучою, розкішною, спокійною, лагідною….
Жінка надихає, інтригує, кокетує, творить, любить …
Жінка як вино, розгадати її таємниці не просто…
Запрошуємо у світ неймовірних жіночих історій за келихом вина
Цикл екскурсій про неймовірних полтавок, жінок чия доля пов’язана з нашим містом. Початок о 18.00 у "Феєрверк мрій" (пр-т Першотравневий, 19, оф. 18). Сторінка події

5 березня, КИЇВ - Відкриття виставки #професіїбезобмежень

5 березня о 10-00 біля інформаційної стійки в терміналі D Міжнародного аеропорту “Бориспіль” відкриється виставка  #професіїбезобмежень. У виставці представлені 13 історій працівниць аеропорту “Бориспіль”, «Украероруху»,  Міжнародних авіаліній України та прикордонників. Героїнями стали пілотеса, диспетчерки, кінологиня, пожежниця, інженерка, керівниці відділів в аеропорту. Всі ці історії показують, що головне в роботі – це високі професійні стандарти. Стереотипи обмежують, тоді як авіація дає можливості всім, незалежно від статі. Виставка буде доступною для всіх відвідувачів та відвідувачок терміналу D Міжнародного  аеропорту “Бориспіль” з 5 по 10 березня, а з 11 до 31 березня – у терміналі F. Офіційне відкриття відбудеться 5 березня о 10-00 годині за участі героїнь виставки, а також заступника представника Фонду ООН у галузі народонаселення пана Павла Замостьяна та заступника генерального директора з комерційної діяльності та розвитку інфраструктури Георгія Зубка.
Організатори виставки: 
UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення та Міжнародний Аеропорт “Бориспіль”. 

5 березня, ПАВЛОГРАД - Жінки Війни

На сході нашої країни, вже шостий рік триває війна. Наше місто, як форпост між мирними городами і селами, та палаючим у вогні Донбасом. Цією виставкою ми хочем показати та привернути увагу, всіх небайдужих до наших жінок: матері, доньки, сестри, дружини. Наші жіночки проявляли та проявляють себе у всьому, що торкається теми- Війна в Україні. Волонтерки та госпітальєрки; дружини та матері; переселенки та дівчата, що взяли до рук зброю...Запрошуємо прийти, та поглянути на світлини наших землячок. Поглянути у їх очі, відчути все що у душі кожної, підтримати Дівчат! Початок об 11.00 у Міському культурно-дозвільницькому центрі. Детальніше - за посиланням

5 березня, КИЇВ - Лекція "Розвиток сексуальності"

Запрошуємо вас на п’яту, завершувальну, лекцію циклу «5 секретів жіночої сексуальності» "Розвиток сексуальності".
На цій лекції ми поговоримо про:
- жіночність, сексуальність та вік;
- як говорити зі своїм партнером про свої бажання;
- кохання та невірність;
- як піклуватися про своє здоров’я;
- як розвивати свій еротичний інтелект.
КОЛИ: 5 березня 2020, 19:00.
ДЕ: Київ, Creative Women Space, провул. Михайлівський 9Б, домофон 64.
Сторінка події. 

5 березня, ДНІПРО - Зустріч ветеранок і волонтерок

Як давно ми збирались разом? Мабуть ніколи. Давайте зустрінемося в четвер і просто поговоримо про потреби і сподівання військових жінок-ветеранок, волонтерок. Поговоримо про наше життя до та після повернення. З нас безпечне приміщення, чай, піцца та неформальна зустріч. З вас - обнімашки за спільної згоди). Ви можете прийти з дітьми (для них ми організуємо досуг). Запрошуємо жінок військових, госпітальєрок, волонтерок, поліціанток та представниць служб сектору безпеки. Зустріч відбудеться у форматі "Коло довіри" – це дуже ефективний підхід, що сприяє залученню до вирішення проблеми усіх зацікавлених осіб та забезпечує їх активну участь у обговорення ситуації та прийнятті рішень. Головною особливістю Кола є те, що кожен з учасників має можливість висловити власну точку зору та бути почутим іншими членами кола. Початок о 18.00 у Першому музеї АТО (проспект Д. Яворницького, 16). Сторінка події. 
Зустріч ініціювали заступниця голови обласної адміністрації Ирина Грицай та громадська організаця Gender Stream.
Приходьте у зручному для вас одязі.
 

5 березня, ХАРКІВ - Публічний діалог про жінок у сфері безпеки

Яка користь суспільству від збільшення кількості жінок-службовиць у сфері безпеки? Яким чином неурядові організації, громадські групи та професійні об’єднання можуть підтримувати жінок у секторі безпеки?
Будемо шукати відповіді на ці питання разом з поважними запрошеними експертками та експетрами:
Корнела Обліньска - полковник (на пенсії), власниця тренінгової компанії “EGIDA”,
Данута Буковецька - полковник (на пенсії), дослідниця у галузі національної оборони та безпеки
Вільям Брейм - головний інспектор (на пенсії), керівник операційного департаменту, Timothy Shilston Associates Ltd.
Початок о 19.00 у Аврора Прем'єр Готель. 
Сторінка події. 

5 березня, КИЇВ - Публічна дискусія “Добре/зле 8 березня”

Коли: 5 березня (чт) 18:00 до 21:00
Де: Київ, центр (місце проведення буде надіслано учасникам після реєстрації)
Реєстрація: (дедлайн 28 лютого 23:59).
Спікери: високопосадовці, народні депутати/-ки, керівники/-ці медіа та представники міжнародних структур.
Запрошуємо медійників, політиків, чиновників, активних громадян, дослідників на публічну дискусію щодо актуальних гендерних питань в Україні. Зокрема обговоримо, чому гендерні стереотипи та сексизм погіршують якість життя, чи треба святкувати 8-ме березня, “видимість” жінок і чоловіків в медіа, та інші “гендерні” питання.
ГО “Інститут масової інформації” здійснює системні дослідження гендерного балансу в медіа з 2014 року. За даними останніх досліджень ІМІ, жінки-героїні вчетверо рідше трапляються в матеріалах, ніж чоловіки. У середньому цей показник становить 26% жінок проти 74% чоловіків. Сторінка події

5 березня, ЧЕРКАСИ - Виставка картин "Жіночі історії"

Дві харківські художниці - Валентина Однолько та Ніколь Вишневецька об'єдналися для створення картин, що спонукають до роздумів про механізм взаємодії сучасного жіночого суспільства, стереотипи їх мислення, вимоги і оціночні судження.
Унікальний союз надав можливість поглянути на жіночий соціум з двох протилежних сторін, але це не наблизило до розуміння істини навколишнього світу, а дало лише відчуття двухмірності і площини поглядів, а також усвідомлення того, що не буває єдиної оціночної думки, адже немає однозначного вирішення питання або правильної на нього відповіді. Для кращого розуміння тривимірного жіночого світу необхідними ще є глядачі та глядачки. Так як жінка все життя перебуває у пошуках істини, пропонуємо відшукати її разом через викриття “Скелетів”, які ховаються у жіночих історіях авторських картин. 5 березня 2020 року о 16.00 у Центрі гендерної культури за адресою: просп. Московський, 124-А відбудеться відкриття виставки "Жіночі історії", що триватиме протягом двох тижнів.
Вхід на подію вільний. Сторінка події

5 березня, КИЇВ - On fire: історія про активізм і вигорання

У четвер, 5-го березня, ми запрошуємо вас на зустріч, яка буде цінною як для феміністичних активісток і активістів, так і для всіх, хто борсається у безлічі викликів і сенсів, проте не може знайти або віднайти свій. Поговоримо про вигорання - емоційне, активістське, професійне, про вигорання серед жінок і про те, як відновлювати у собі сили і ресурси. 

Таня Касьян, письменниця, громадська активістка, журналістка поділиться своєю історією про вигорання і тими історіями, які стали частиною її активістської позиції. Час проведення заходу: четвер, 5 березня. Чай/печиво о 18:30, початок заходу - о 18:45. Місце проведення: офіс ГО «Трудові ініціативи», С.Петлюри, 10. Сторінка заходу

6, 7 березня, ЛЬВІВ - Прем'єра. Дами чекають

Вистава "Дами чекають" Сибілле Берг
Місце - бутафорка, вхід через центральні двері
Драматургиня – Сібілле Берг
Перекладачка – Наталка Сняданко
Режисер – Дмитро Захоженко
Сценограф – Олексій Хорошко
Читають: Михайло Понзель, Оксана Цимбаліст
Так, це феміністична п’єса. Так, вам без сумнівів варто почути цю п’єсу. Історії про мрії і тривоги від чотирьох випадкових жінок, котрі на мить вивільнились з лещат щоденної рутини. Історії про чоловіків, які зазвичай розповідають в день 8-го березня.
Історії про своє тіло, які інколи розповідають, сидячи в салоні краси. Історії кар’єрного росту і карколомних падінь, які показують зворотній бік життя кожної з них - сексуальної красуні, милої домогосподарки, завзятої професіоналки та люблячої матері.
Історії про те, як, насправді, складно чоловікам і жінкам жити поруч щасливо і поважати одне одного.
Так, в цій п’єсі є чоловік і він помирає в кінці. Так, це - спойлер, але це очевидно від початку, без огляду на вашу стать.
В рамках проекту FIT театру Лесі та за підтримки Гете-Інституту в Україні.
Початок о 19.00  (6го і 7го березня) у Театрі Лесі Українки (вул. Городоцька, 36). Сторінка події

6 березня, ПОЛТАВА - Fem Кino

Документальний фільм про розгортання другої хвилі фемінізму у США у 1966-1971-х рр. Вустами самих активісток стрічка розказує про розвиток феміністичного руху і його виклики у другій половині ХХ ст..Тут можна почути виступи Бетті Фрідан (NOW), послухати спогади Кейт Міллет та дізнатись про різноманіття активістського досвіду від представниць таких рухів, як SNCC Black Women Liberation Commitee, Cell 16, Jane, Lavander Menace. З екрану з вами також поговорять авторки відомого бестселеру «Our Bodies, Our Selves», а ще історикині, мисткині та журналістки, які писали й творили про жінок і для жінок. Починаючи від Національної Організації Жінок (NOW), яка, перш за, все критикувала видиму економічну і політичну нерівність жінок в американському суспільстві 1950-60-х, фільм розкриває, як поступово феміністичний рух звертав увагу на все глибші проблеми суспільства, за вирішення яких варто боротися. Початок о 17.00 в Обласному молодіжному центрі Полтави (вул. Міщенка, 2, каб. 50). Сторінка події.  

6 березня, ХЕРСОН - Панельна дискусія: Трансгендерність та фемінізм

Що трансгендерні люди думають про фемінізм?
Чому ставлення до трансгендерності стало причиною безперервних конфліктів між феміністками різних течій?
Чи можливий консенсус у питаннях, пов'язаних із закритими жіночими просторами?
Що таке транс-фемінізм, і що таке квір-фемінізм?Спробуємо поговорити на ці теми (і не посваритися!) Під час панельної дискусії, в якій візьмуть участь транс*активісти Фріц фон Кляйн і Дан Ауте і феміністка Марина Усманова. Початок о 18.30  у офісі БО "Інша" (пров. Успенський, 19). Сторінка події. 

6 березня, КИЇВ - Публічна розмова «Кому та чим заважає гендер?»

Останніми роками все частіше можна почути про так звані «антигендерні рухи». Вони пишуть петиції до Президента з вимогою заборонити «пропаганду гендерної ідеології». Влаштовують марші на підтримку сім’ї. Намагаються зірвати феміністичні та ЛГБТ-події (Марш 8 березня, КиївПрайд, різні події в регіонах тощо). Твердо заявляють, що гендеру в Україні нема, а є «традиційні цінності», які непохитні.
Ми спробуємо розібратися, хто входить у ці рухи, які в них аргументи, яка навіщо їм це. До розмови запрошені люди, які зіштовхувалися з безпосередніми нападами на свої заходи чи на роботу, або працювали над аналізом аргументів цих «рухів».
Ми не маємо відповідей на всі питання, але ми запрошуємо до розмови, щоб разом зрозуміти, нащо хтось намагається відкотити історію назад. Учасниці:
- Olena Shevchenko, голова ГО «Інсайт»
- Катерина Левченко, Урядова уповноважена з питань гендерної політики
- Анастасія Рябчук, доцентка кафедри соціології НаУКМА, дослідниця антигендерної риторики
Модераторка: Anna Dovgopol, координаторка гендерної програми, Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine
Кількість місць обмежена. Вхід вільний за реєстрацією. Форма для реєстрації - http://bit.ly/2PqRWcl.
Початок о 18.30 в Urban Space 500 (вул. Б. Грінченка, 9). Сторінка в ФБ

6 березня, ЗАПОРІЖЖЯ - Жінки козацької старшини у XVIII ст., або Настя носить булаву

Лекція Олени Кравцової «Жінки козацької старшини у XVIII ст., або «Настя носить булаву, а Іванко — плахту»
Книгарня «Є» та Національний заповідник «Хортиця» запрошують на лекцію Олени Кравцової «Жінки козацької старшини у XVIII ст., або «Настя носить булаву, а Іванко — плахту». Захід відбудеться 6 березня. Початок – о 18:30. Модерує В'ячеслав Зайцев.
Дружини козацьких старшин, як загалом українські жінки, відігравали значну роль у сім'ї. Чоловіки часто бували в ­походах під час воєн, які вела Російська імперія. Тож тягар домашніх справ падав на жінок. Вони мусили бути діяльні, не покладатися лише на управителів. "Ибо весьма то глупо и чудно было, если бы мы хозяйство наше по мыслям прикащчика, а не по своим вели", – писав дружині той самий Григорій Полетика. Самі вирішували, за яку ціну продати горілку та збіжжя, відправляли у Крим валки, укладали купчі на землю, позичали гроші, піклувалися про освіту дітей. А залишившись вдовами, переймали на себе всю відповідальність за сім'ю. Олена Кравцова — старший науковий співробітник відділу історії НЗ «Хортиця». 
Адреса Книгарні «Є»: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 139. Тел.: (094) 885 3903. Вхід вільний. Сторінка події у ФБ - тут

6-8 березня - ВибориМати: жіноче обличчя

Анонсуємо довгоочікувану серію прокачок про жінок і для жінок – Місцеві вибори: жіноче обличчя. Здивовані? Так, ви не помилились, цього року знову вибори. Тільки вже на місцевому рівні. Чи готові ми до нового сезону політичних баталій? Партії та місцеві еліти вже працюють над стратегією як втриматися при владі та потрапити у місцеві ради. Боротьба за місце у партійних списках буде ще та. Як і застосування різноманітних технологій. Чи спрацюють старі перевірені методи засівання округів? Чи переможе знову форма над змістом? Чи з‘являться шанси у незалежних кандидаток конкурувати з монополією партій? Чи вдасться жінкам-кандидаткам цьго року вибороти більше місць у місцевих радах чи їх знову посядуть чоловіки? На ці питання спробуємо дати відповідь на прокачці для жінок 6-8 березня у Київській області. Детальніше - за посиланням

Основна ідея – подискутувати щодо участі жінок в політичних процесах, обговорити можливі шляхи підвищення сенсу політики через більшу участь жінок, а також отримати реальний інструментарій для участі у політичних перегонах. Та зробити це максимально динамічно та з практичною складовою.

7 березня, ХЕРСОН - Воркшоп Марини Габи «Перформанс як практика фем-артивізму»

Воркшоп Марини Габи «Перформанс як практика фем-артивізму». Початок о 14.00 у офісі БО "Інша" (пров. Успенський, 19). Сторінка події. 

7 березня, КИЇВ - 336-та Перша кава. 8 березня назустріч!

Вперше навесні Перша кава ! І одразу- святкова!
Після участі в Жіночому марші- найкраща автепаті- в Купідоні!
Кава, вірші ... що може бути більш весняною програмою?
Приходьте, друзі й подруги! Поети і поетки! Кава наша, вірші ваші!
О 13.00 за адресою вул. Пушкінська, 1-3. Сторінка події

7 березня, ХЕРСОН - Відкриття квартирної виставки "Ціна кохання"

7-10 березня

Відкриття 7 го березня о 17:00 у виставковому просторі «Інша» (пров. Успенський, 19).
+18

Найчастіше в нашій уяві кохання – це, в першу чергу, романтичне почуття. Але цей ідеал відносин виник порівняно недавно, в епоху Просвітництва, коли неочікувано економічні реалії переплелися з ідеями про те, що у людей є права та почуття. Новий ідеал стосунків став полягати не лише у тому, щоб одружитися «по любові», але й у тому, щоб ця любов була вічною. Таким чином, лише порівняно недавно - 150 років тому - народився вічно популярний ідеал «щасливого кохання» та чи таке вже воно щасливе?
«Романтична» любов (статева любов, любов-пристрасть) є практикою гендерованих відносин, яка створює один з основних елементів у системі соціальної субординації жінок. Цей образ підпорядковує жінок, звеличує жертовність, самовідданість, виправдовує контроль над жінками та є відмінним середовищем для образливих ситуацій або насильства.
Виставка «Ціна кохання» зосереджується на дослідженні різноманітних проявів любові у царині людського досвіду і їхнім реальним впливом на життя жінок. Сторінка події

7 березня, ХЕРСОН - Artist-talk з Оксаною Казьміною

Оксана Казьміна - режисерка та художниця, працює із позицій інтерсекційного фемінізму та постгуманізму. Співзасновниця міждисциплінарного проекту про тілесність «Практики Тіла». Разом із продюсеркою Юлією Сердюковою працює над документальною трилогією «Underwater», що досліджує систематичну природу насильства. Початок о 18.30 у офісі БО "Інша" (пров. Успенський, 19). Сторінка події. 

7 березня, СЛОВ'ЯНСЬК - МК "Весняний букет"

7 березня о 12:00 запрошуємо на майстер клас із створення весняного букета з овочів і фруктів. Все геніальне – просте!
Яскраві букети з овочів та фруктів, з якими можна фотографуватись і які можна з’їсти! Прийдіть і спробуйте для себе щось нове. Експериментуйте! В теплій камерній атмосфері надихатимось на нові ідеї і розмови про весну, тепло і хороші історії. Заберіть свій букет із собою чи подаруйте його найріднішим! Захід для дітей, батьків та всіх охочих. Забронюйте місця для себе в "першому ряді" аби ми попіклувались про все. Місце проведення майстер-класу: "Книгарня Є" (вул. Василівська, 27). Сторінка події

7 березня, ДНІПРО - Що таке фемінізм для вас?

Для когось це боротьба за права і рівність у всьому, для когось — слово, що лише дратує. Це фемінізм — явище, що набирає обертів у сучасному світі та його повсякденні. На жаль, не всі ми до кінця розуміємо його справжню суть і місію, роблячи хибні висновки та рішення. Бажаєте поставити крапку над І в розумінні фемінізму? Тоді запрошуємо до ЦеХАБ Дніпро! Ми покликали сюди 4 представниць Gender Stream — проекту, що займається досягненням рівності прав чоловіків та жінок у будь-яких сферах життя, а також висвітленням проблем фемінізму.
Ольга Полякова (Olha Poliakova) "Інтерсекційний фемінізм: про що та навіщо"
Ольга Руденко. "Чому серед студентів багато дівчат, а серед ректорів — чоловіків"
Юлія Шлєпакова. "Як пов’язані сексуальна освіта і фемінізм"
Софія Грубова. "Чим важливий фемінізм для жінок з інвалідністю".
Після виступів ми проведемо панельну дискусію, щоб ви отримали інформацію від експертів та спитали у них будь-що про фемінізм в сучасному світі. Місце: ЦеХАБ Дніпро (пр. Яворницького, 58) з 16:00 до 18:00. Сторінка події. 

7 березня, ДНІПРО - Ніжні долоньки

Ніжні долоньки - ніч, коли можна танцювати і не танцювати, знайомитися і не знайомиться, обіймати і обніматися, наповнюватися і переповняться новим емоційним досвідом. Це перша з серії Girls Power Party вечірка для дівчат і жінок, лесбіянок, пан- і бісексексуалок, транс- і гетеро-френдлі. З нас - комфортне, безпечне, наповнене цікавими людьми простір, музика і звичайно ж бар. З вас - танцювати, розслаблятися і пам'ятати про систему спілкування - для зручності запам'ятовування все як на перехресті:
 зелений - ти за спілкування і одягнувшись такий же браслет за спілкування,
червоний - вона з партнером / -кою і жадає тільки танців в цей вечір,
жовтий - так, партнер / ка є, але все відкриті до спілкування.
Початок о 22.00 у Арт Центрі Квартира. Детальніше - за лінком

7 березня, ЛЬВІВ - Жіноча оптика. Екскурсія виставкою Влодка Костирка

До дня боротьби за права жінок запрошуємо відвідати екскурсію виставкою Влодка Костирка «Руки та світ мистецтва». Ми уважно прочитаємо жіночі історії в мистецтві - Вів’єн Маєр, Марти Реслер, Валері Соланас, Дороти Нєзнальської та Оксани Сачко. Під час бесіди, застосуємо уважну до деталей, жіночу оптику та концепти провідних мистецтвознавиць сучасності. Початок об 11.00 у Ya Gallery Lviv (вул. Шота Руставелі, 8). Сторінка події. 

7 березня, ЛЬВІВ - Праце(не)влаштована: зін про жінок* у прекарній праці

«Праце(не)влаштована» — це зін, що складається з історій 9 жінок й однієї небінарної персони. Всі вони різного віку, професій та звичок, але об'єднує їх відсутність стабільного чи офіційного працевлаштування. Як так сталося, що жінка* опинилася в ситуації нестабільної зайнятості? Чого в цій ситуації більше — недоліків чи переваг? Та чи все-таки зобов'язана секретарка готувати каву? Приходьте поговорити про наболіле, поділитися своїм досвідом і отримати власний примірник зіну.
Авторки зіну:
Ната Луньо — авторка текстів та упорядниця
Настя Левицька — ілюстраторка
Даша Ганненко — ілюстраторка
Прекарна праця – вид нестабільного працевлаштування, яке не задокументоване офіційно або задокументоване строковим договором, що ставить працевлаштовану людину в хитке становище й позбавляє соціальних гарантій.
Зін – саморобний журнал. Цей захід реалізується за фінансової підтримки МБФ «Український жіночий фонд».
Відповідальність за зміст несе Вінницька громадська організація «Інформаційно-просвітницький центр «ВІСЬ». Зміст заходу не завжди відображає погляди МБФ «Український жіночий фонд». Початок о 18.00 у Феміністичній майстерні (площа Ринок, 42). Сторінка події

7 березня, ХАРКІВ - Харків: сoffee talks з YEAs до Міжнародного жіночого дня

Посли європейської молоді в Україні у співпраці з ГО «Жіноча ліга» проведуть серію інтерактивних заходів у різних містах присвячених до Міжнародного жіночого дня та камапінї #youcantoo У програмі заплановані цікаві активності з розповідями від відомих жінок України про те, як стати успішною людиною сучасності та інтерактивні ігри про ЄС, опісля яких учасники та учасниці зможуть отримати цінні брендові призи. Час:14.00- 16.00, «Synergy Park», проспект Науки, 14. Сторінка події

7 березня, КИЇВ - Показ фільму "Вона прекрасна, коли злиться" та розмова з вином

href="https://www.facebook.com/genderindetail/" target="_blank">Гендер в деталях за підтримки Фонду ім. Г. Бьолля в Україні запрошують вас на показ фільму «She’s Beautiful When She’s Angry» («Вона прекрасна, коли злиться», 2014, реж. Mary Dore).

«She’s Beautiful When She’s Angry» – це документальний фільм про розгортання другої хвилі фемінізму у США у 1966-1971-х рр. Вустами самих активісток стрічка розказує про розвиток феміністичного руху і його виклики у другій половині ХХ ст. Тут можна почути виступи Бетті Фрідан (NOW), послухати спогади Кейт Міллет та дізнатись про різноманіття активістського досвіду від представниць рухів як SNCC Black Women Liberation Commitee, Cell 16, Jane, Lavander Menace. З екрану з вами також поговорять авторки відомого бестселеру «Our Bodies, Our Selves», а ще історикині, мисткині та журналістки, які писали і творили про жінок і для жінок. Починаючи від Національної Організації Жінок (NOW), яка, перш за, все критикувала видиму економічну і політичну нерівність жінок в американському суспільстві 1950-60-х, фільм розкриває, як поступово феміністичний рух звертав увагу на дедалі глибші проблеми суспільства, за вирішення яких варто боротися: право на аборти і контрацепцію, видимість і права лесбійок, права кольорових жінок, класова нерівність, жіноча сексуальність, використання жіночих образів у мистецтві і репрезентація жіночого досвіду в історії.

Після фільму запрошуємо вас долучитись до дискусії про феміністичний активізм в Україні від 1990-х до сьогодення. Пригощаємо келихом вина і заохочуємо за бажанням приносити корисні смаколики до вина (фрукти, горішки). До зустічі 7 березня о 15.00! Адреса: провулок Михайлівський 9б, домофон 64. Сторінка події

7 березня, КИЇВ - Свобода, рівність, сестринство: жінки укрліту

Українські літераторки не цнотливі, милі й слабкі створіння, які від високої любови або хвороби творили тексти. Це незалежні, сильні й розумні жінки, які поруч із визвольно-жіночою боротьбою вели національну. Їх боялася влада, обожнювали (і теж часом боялися) чоловіки та пригнічували суспільні умови. А вони просто займалися своєю сродною працею на правах свободи, рівности й сестринства.
У суботу, сьомого березня, о 14:00 в Port.agency (Port Creative Hub, вул. Набережно-Хрещатицька, 10-а) ми прочитаємо лекцію “Свобода, рівність, сестринство: жінки укрліту”, де розповімо про Марко Вовчок, Олену Пчілку, Лесю Українку, Ольгу Кобилянську, Олену Телігу та інших діячок української культури, щоб зрозуміти: фемінізм – це вже майже українська традиція. Буде і історія про ошалілого від кохання Пантелеймона Куліша, і розповідь про те, як одна буковинка замість чоловіків зі смереками говорила, і серйозні аналізи текстів волинянки, в якої Еврідіка рятує Орфея, а жінки використовують одруження, як спосіб керувати людьми. І меми, меми теж будуть.
Вхід за внеском 30 грн й реєстрацією. Подія відбуватиметься в рамках HeForShe Arts Week 2020, який вже втретє проводиться організацією UN Women Ukraine.

7 березня, УЖГОРОД - Нагородження відзнакою "Жіноче намисто Закарпаття”.

Центр ґендерної освіти при Ужгородському національному університеті започатковує щорічну відзнаку „Жіноче намисто Закарпаття”. „Жіноче намисто Закарпаття” – це відзнака, яка вручатиметься щорічно напередодні 8 березня – Міжнародного дня прав жінок та миру. Вшановані відзнакою можуть бути жінки та дівчата, котрі за результатами опитування будуть визнані такими, що здійснили найпомітніший вклад у розвиток Жіночого руху у Закарпатській області. Участь в опитуванні можуть брати представниці та представники різних галузей, неурядових організацій, активістки і діячки Жіночого руху у Закарпатській області (проведення опитування регламентується Положенням про вручення відзнаки „Жіноче намисто Закарпаття”, від 2 лютого 2020 року).

7 березня, ПОЛТАВА - Fem talk Полтава

Рух за права жінок (фемінізм) здебільшого розглядають як загрозу сімейним цінностям. Втім, фемінізм не заперечує сімейний спосіб життя, а пропонує радше певну критичну оптику для аналізу інституту сім’ї. Напередодні Міжнародного дня захисту прав жінок таку оптику запропонують етнологиня та соціологиня для огляду стану сім’ї в традиційній та сучасній Україні. Що означало бути матір’ю/батьком більше як двісті років тому? Чи була у подружньої пари можливість свідомо відмовитися від батьківства? Чи могло подружжя хоча б регулювати вагітність? Чи була бажаною для батьків кожна народжена дитина? Хто доглядав за дітьми? З опорою на дані соціології та демографії ми також поговоримо про те, що відбувається з сучасною української сім’єю та критично проаналізуємо найпоширеніші міфи про її стан. Підсумуємо, чи є конструктивними заклики «повернутися до традицій» у публічних дискусіях та яка є науково обґрунтована альтернатива цим закликам. Початок о 15.00 у Нова Полтава (вул. Котляревського, 6). Сторінка події. 

8 березня, КИЇВ - Гендер і велосипед в українській історії

Сьогодні ти вільно можеш узяти свій ровер та покрутити педалі містом чи найближчим парком. Але не завжди було так, адже жінкам доводилося виборювати своє право носити штани, кататися одній чи брати участь у перегонах.
Запрошуємо на лекцію Ольги Мартинюк, яка на прикладах української та світової історії ХІХ-ХХ ст., розповість про гендерні особливості велосипедного виробництва, поширення та використання у щоденному житті.
Лекторка: кандидатка історичних наук, старша викладачка "Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського", дослідниця історії велосипедної мобільності. Пригощатиме вело та фем дружня кав‘ярня Sereda vegan point
Час: 8 березня, 16:00
Місце: вул. Бориса Грінченка, 9.
Сторінка події. 

8 березня, ЛЬВІВ - Лекція «Жінка і тату»

В Міжнародний день боротьби жінок за свої права ми хочемо розпочати розмову про татуювання , його історію та сучасне сприйняття в контексті жіночої тілесності. Підшкірне оздоблення вже давно стало невід'ємною частиною сьогодення. Проте його місце та розвиток в традиційних культурах, символіка та значення, зазвичай, невідомі широкому загалу.
Проект Inkttoo запрошує усіх, кому цікава і небайдужа тема тату та його місця в жіночій історії, провести вечір за цікавими розмовами та в хорошій компанії в творчому просторі SOVA Space (пл. Міцкевича, 8). Початок о 18.00. 
Лекцію для нас читатимуть мистецтвознавиця, кураторка та художниця Anita Nemet та квір-анархістка Ксеня Кропоткіна, адже подія відбуватиметься у рамках "Феміністичної весни". Також пропонуємо відкриту розмову між усіма учасниками про фемінізм, татуювання, татуювання на жінках, жінок на татуюванні, смисли, стереотипи та кому насправді належить наше тіло.
Також всі бажаючі зможуть почастуватись сманими чаями від Мішка Мішковcького, придбати тематичні стікери, а також записатись на тату ФемМарафон від проекту Inkttoo за створеними до події ескізами! Вхід безкоштовний. По закінченню, лекція плавно перейде у Вечірка 8 березня. Всіх охочих просимо купити квитки в подіі вечірки. Сторінка події

8 березня, ЛЬВІВ - Голосні

Жіночою називають риму, у якій наголос падає на передостанній склад. Голосними називають тих, кого можна почути навіть у шумному натовпі. Голосних звуків в українській мові менше, ніж приголосних, але вони відіграють вирішальну роль у словотворі.
8 березня п'ять українських поеток: Marianna Kijanowska, Halyna Kruk, Julia Musakovska, Olga Povoroznyk та Iryna Starovoyt, читатимуть свої вірші. Адже жінки в українській літературі повинні бути помітними та почутими, а їхні голоси — звучати на рівні з іншими.
Читання пройдуть у межах «Феміністична весна», програми заходів, спрямованих на відзначення 8 березня: Міжнародного дня боротьби за права жінок.
Повна програма: bit.ly/femvesna
Коли? 8 березня о 17:00
Локація: бібліотека імені Р. Іваничука, пл. Ринок 9
Учасниці: Маріанна Кіяновська, Ірина Старовойт, Галина Крук, Юлія Мусаковська, Ольга Поворозник
Організатори: Форум Видавців і Львівська обласна бібліотека для юнацтва ім. Романа Іваничука. Вхід вільний. Сторінка події

8 березня, ЗАПОРІЖЖЯ - Марші Жінок* 8 березня у Запоріжжі

Ми - активістки у сфері прав жінок, забезпечення сталого миру та безпеки - наголошуємо на гендерному вимірі конфлікту, висвітлюємо його вплив на жінок та підкреслюємо роль жінок у безпеці та просуванні сталого миру. Початок о 12.00 за адресою: Соборний проспект, 164. Детальніше про вокалізовані проблеми - за посиланням. 

8 березня, ЛЬВІВ - Феміністичний марш у Львові

8 березня — день солідарності жінок у боротьбі за свої права й у Львові традиційно пройде феміністичний марш. Ми виходимо на вулиці міста, щоб ще раз нагадати, що права жінок — це права людини. Незважаючи на деякі позитивні зміни в Україні щодо захисту прав жінок, усе частіше спостерігаються спроби держави обмежити наші репродуктивні та соціальні права. Тому ми об’єднуємося для того, щоб жінок нарешті почули. Ми виступаємо проти домашнього насильства, сексуального насильства, сексизму, низької оплати праці, репродуктивного насильства та дискримінації на роботі.
Ми вимагаємо ратифікації Стамбульської конвенції, яка спрямована на запобігання домашнього насильства та насильства щодо жінок, захист і підтримку постраждалих, а також на залучення винних до відповідальності. Ми солідаризуємося з Міжнародним жіночим страйком, який відбудеться в багатьох країнах світу саме 8 березня. Приходьте, щоб відчути солідарність разом з іншими жінками та привернути увагу на те, що права жінок — це права людини! Будьмо разом у Міжнародний день захисту прав жінок та миру! Початок о 13:00 біля входу в Ратушу (пл. Ринок 1). Сторінка події

8 березня, УЖГОРОД - Міжнародний день прав жінок та миру в Ужгороді

8 березня – не просто Жіночий день, це не свято „краси, весни, ніжності й тепла”. 8 Березня - День прав жінок, день, коли кожна жінка має нагоду пригадати усіх тих жінок, котрі зробили її права та можливості реальними. День, коли важливо нагадати про значення забезпечення прав і можливостей жінок і дівчат у суспільстві. Ми, жінки Ужгорода та Закарпаття, закликаємо жіночі та правозахисні громадські організації, представниць органів державної влади, органів місцевого самоврядування, політичних партій, всіх жінок вийти на нашу акцію 8 березня 2020 року у м.Ужгороді (пл. Театральна, поч. о 12:00). Ми закликаємо також чоловіків, котрим не байдужі права жінок як складова прав людини, підтримати нас та долучитися до заходу. Ми солідаризуємося з Міжнародним жіночим рухом та акціями, які пройдуть у багатьох містах України та світу саме 8 березня 2020 року. Сторінка події. 
 

8 березня, ЛЬВІВ - Soma Sunday Night Indigo

Одного разу дівчатка-індиго (бо, типу, з 90-х) зібрались разом. І ввімкнули синю заливку. І виникла у них ідея…
Що об'єднує 8 березня, карнавал і колір індиго? Мабуть, нічого. Але все ж..
Вечірка до 8 березня - це вже звичний і очікуваний івент для всіх нас. І вже вкотре Феміністична майстерня колаборується з Soma.майстернею. Ми продовжуємо серію кольорових небінарних вечірок у просторі, вільному від нормативності у гендерних ідентичностях, сексуальних орієнтаціях, танцях та залицяннях, формах тіла та луків.
Вечірка-карнавал — це можливість для тебе перевтілитися у будь-який образ, обов'язковим елементом якого є маска.
Створити свою маску ти зможеш під час Помалюй! ДРЕС-КОД – маска
Но шуз (умови простору – босоніж \ в шкарпетках).
Заохочуємо вас до комфортних вам луків та способів тусовки.
Простір існує твоєї підтримки, тому вхід - за донейшн від 50 грн 
На вході можна буде придбати маску. Однак попереджаємо, що їхня кількість буде обмеженою і куплена маска не принесе стільки задоволення, скільки зроблена своїми руками. Тому закликаємо зібрати в маленькі долоньки всю свою креативність і втілити це на папері, картоні чи інших матеріалах! Початок о 20.00 у майстерні Soma (фабрика "Атлас", вул. Зелена, 20). Сторінка події

8 березня, ХЕРСОН - Феміністичний марш

Ми не збираємось віддавати права, відвойовані поколіннями жінок до нас, та погоджуватись на меншовартісність . Чи то у зарплаті, чи то у доступі до прийняття рішень, чи то у будь-якій іншій сфері. Саме тому ми виходимо на Феміністську ходу 8-го березня. Запрошуємо вас до участі у "Феміністічній ході" за ратифікацію Стамбульської Конвенції та фемінізацію у суспільстві! 
Розклад:
11.45 - 12.00 збір учасн_иць Маршу на пл. Свободи, формування колон.
12.15 - 12.45 рух учасн_иць Маршу по маршруту пр. Ушакова – вул. Перекопська.
12.50 -13.00 завершення Маршу на площі перед к/т Ювілейний.
Сторінка події. 

8 березня, ХЕРСОН - Відкритий показ документального фільму "Жіноча Солідарність"

ГО "Громадський центр "Нова генерація" запрошує 8 березня, у Міжнародний жіночий день, на відкритий показ повнометражного документального фільму «Жіноча Солідарність» сценаристки та режисерки Марта Дзідо та режисера Пьотра Шлівовського (Польща). Фільм розповідає про десяток сміливих польських жінок, чия мудрість, рішучість та відданість опозиції 1980-х років змінили політичні реалії в Польщі. Що поєднує дві площини фільму - історичну та сучасну - це персонаж режисера та оповідача - Марта Дзідо, 1981 року народження, символічної дочки Солідарності. Після показу фільму відбудеться дискусія "Солідарність по відношенню до жінок". Місце показу: офіс БО "Інша" (пров. Успенський, 19). Початок о 15.30. Сторінка події

8 березня, ХЕРСОН - Культура згоди - лекція Дар'ї Андрєєвої

У 2019 року в Україні набуло чинності нове законодавство про сексуальне насильство. В ньому йдеться про те, що будь-яка сексуальна взаємодія має відбуватися за взаємною згодою, і що секс без активного згоди є насильством. Але що таке згода і як зрозуміти, чи вона є?

На тренінгу ми розберемося:

- Чим культура згоди відрізняється від культури зґвалтування.
- Як стереотипи про секс і сексуальності заважають нам жити собі на втіху
- Що таке згода і який вигляд вона має на практиці
- Що робити, щоб навчитися культурі згоди

Про лекторку: Дар'я Андрєєва, дослідниця культури згоди, феміністка, авторка блогу "Неведична жіночність". Початок о 17.30 у офісі БО "Інша" (пров. Успенський, 19). Сторінка події

8 березня, КИЇВ - Інтерактивна світлова інсталяція від студентів Kyiv Academy of Media Arts

Студенти та студентки Kyiv Academy of Media Arts (KAMA) представляють інтерактивну світлову інсталяцію, яка дає змогу побачити роботи українських художниць XX століття у просторі музею. Проект супроводжується генеративною аудіовізуальною частиною, що передає відчуття розгойданості, шуму, що застилає очі. Локація - Національний художній музей України. 

8 березня, КИЇВ - Вистава "Шрами" від Дикого театру

Дикий театр представляє виставу «Шрами», засновану на реальних історіях українських жінок, які пережили насильство. Початок о 20.00 на сцені 6 Театру Довженка. Детальніше - тут

8 березня, МАРІУПОЛЬ - Акція "Pink Riot: Зробимо місто рожевим"

На свято "весни та краси" ми закликаємо жінок до сестринства та взаємопідтримки! Через рожевий колір ми хочемо об'єднатися та солідаризуватися з усіма жінками* різних ідентичностей, вподобань, походжень та переконань. Ми можемо перепривласнити цей колір та визначати самостійно його значення — кожна для себе, та поважати вибір кожної.

Ми закликаємо жінок* приєднатися до рожевого бунту, і всіх охочих — підтримати акцію. Вдягайте рожеве, долучайтеся до сестринства! Початок о 14.00 на Театральній площі. Більше інформації - тут

8 березня, ХАРКІВ - Марш Жіночої Солідарності. Жінка на часі

Марш Жіночої Солідарності - найбільш видима подія на підтримку жінок у Харкові. В цей день жінки виходять на вулиці міста, щоб надихнути, підтримати та заохотити одна одну до боротьби за свої права, права інших та тих, хто позбавлені голосу.
Цього року Марш Жіночої Солідарності відбудеться вп’яте і пройде під гаслом "Жінка на часі".
Ми збираємося, щоб нагадати місту, людям та владі, що завжди начасі обговорювати і знаходити рішення проблем гендерної нерівності та пригнічення жінок, які виявляються у домашньому та гендернообумовленому насильстві, нерівних умовах праці, образливих жартах, сексистській рекламі тощо. 8-го березня о 14:00 розпочнемо ходу неподалік від станції метро Університет: збір біля Палацу дитячої та юнацької творчості. Хода крокуватиме вулицею Сумською до площі Конституції. Сторінка події.

8 березня, ПОЛТАВА - Марш лагідноі фемінізації в Полтаві

Нам пропонують обрати - свято жінок з квітами у подарунок, не святкувати або згадати, що це насправді свято феміністок. І фемінізм - це боротьба жінок за свої права. Рівні права для всіх. Ми хочемо заявити що ми є і ми не тільки об’єкти краси. В нас є свої мрії, ми реалізуємо свої проекти. І ми за безпечний світ - щоби не страшно було ходити в ночі, за коротку спідницю не називали повіями, вдома не вимагали перше-друге-третє і тп. Краса не є протилежністю рівним правам. Ми різні, але ми вільні. Ні, ми не організація. Ми - жінки і пам’ятаємо, що рівні права ще потрібно виборювати. Кожного дня. Щоби наш діти могли носити одяг будь-якого кольору, грати героями Марвел або їх не будуть ганити що вони недостатньо жіночні або маскулінні. З Корпусного парку по Соборності до Білоі Альтанки. Початок об 11.00. Сторінка події. 

8 березня, КРАМАТОРСЬК - Акція проти домашнього насильства 

8 березня о 12:00 на площі Миру в м. Краматорськ активісти й активістки, а також мешканки інших міст регіону зберуться разом, щоб закликати владу ратифікувати Стамбульську конвенцію та привернути увагу до проблеми насильства щодо жінок і дітей, а також домашнього насильства. Приєднуйтесь!
Україна підписала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству (Стамбульську конвенцію) іще 2011 року, але досі її не ратифікувала. Цей документ має на меті захистити жінок, чоловіків і дітей від домашнього насильства та його наслідків. Приєднатися до нашої акції й написати лист до влади з вимогою ратифікувати Стамбульську конвенцію можна скориставшись зразком – тут. Сторінка події.

8 березня, КИЇВ - Праце(не)влаштована: зiн про жiнок* у прекарнiй працi

Aтипова зайнятість — як квіти в подарунок на восьме березня. Майже кожна з нею стикалася, хтось вважає її перевагою, а комусь вона як п'яте колесо до воза. «Праце(не)влаштована» — це зін, що складається з історій 9 жінок й однієї небінарної персони. Всі вони різного віку, професій та звичок, але об'єднує їх відсутність стабільного чи офіційного працевлаштування. Як так сталося, що жінка* опинилася в ситуації нестабільної зайнятості? Чого в цій ситуації більше — недоліків чи переваг? Та чи все-таки зобов'язана секретарка готувати каву?
Приходьте поговорити про наболіле, поділитися своїм досвідом і отримати власний примірник зіну в Кощей (Ярославська, 4Б) 8 березня о 16 годині. Цей захід реалізується за фінансової підтримки МБФ «Український жіночий фонд». Відповідальність за зміст несе Вінницька громадська організація «Інформаційно-просвітницький центр «ВІСЬ». Зміст заходу не завжди відображає погляди МБФ «Український жіночий фонд». Цей захід реалізується за фінансової підтримки МБФ «Український жіночий фонд». Відповідальність за зміст несе Вінницька громадська організація «Інформаційно-просвітницький центр «ВІСЬ». Зміст заходу не завжди відображає погляди МБФ «Український жіночий фонд». Сторінка події

8 березня, КИЇВ - Марш Жінок* 2020

Ратифікуймо Стамбульську конвенцію, зупинимо насильство проти жінок! Вимагаємо дій, а не обіцянок. Вимагаємо ратифікації Стамбульської конвенції! Цей міжнародний договір, ще у 2011 році підписаний Україною, покладає на нашу державу різні зобов’язання — щодо криміналізації насильства щодо жінок та домашнього насильства, переслідування кривдників і кривдниць, захисту жертв, можливості правоохоронних органів реагувати на різні форми насильства, освіти громадян і громадянок щодо неприпустимості застосування насильства. Водночас, передбачається контроль міжнародних органів, зокрема Групи експертів з дій проти насильства стосовно жінок і домашнього насильства (ГРЕВІО, англ. — GREVIO), а також Генерального секретаря Ради Європи. Україна, слід віддати належне, багато зробила у сфері криміналізації домашнього насильства, однак ухвалення законодавчих актів до кінця не вирішило основної проблеми — системного застосування насильства щодо жінок та дітей і в багатьох випадках бездіяльності поліції.
Саме тому ми виходимо на Марш: змусити державу почути про наші проблеми, ратифікувати Стамбульську конвенцію та зменшити кількість насильницьких злочинів, забезпечивши належну реакцію правоохоронних органів та захист жертв.
Ми — жінки різного віку, соціальних класів, сексуальної орієнтації, ґендерної ідентичності, кольорів шкіри, етнічності та національності. Ми живемо у різних соціальних контекстах та реаліях, але всі ми кожного дня стикаємося з сексизмом, дискримінацією та насильством, які називаються «традиційними цінностями». Початок о 12.00 на Михайлівській площі. Сторінка події.

8 березня, КИЇВ - Феміністський Марш

Ми закликаємо жіночі громадські організації, представниць політичних партій, всіх українських жінок вийти на марш і солідарно заявити про своє право пліч-о-пліч із чоловіками будувати свою країну. У нас достатньо знань та досвіду, аби зруйнувати міф про те, що політика — не жіноча справа. Ми вкотре хочемо наголосити, що 8 березня день — день боротьби за права жінок. Колона буде долучена до загального Маршу жінок, який розпочне свою ходу о 12:00 з Михайлівської площі. Зареєструватися можна ось тут. Сторінка події. 

1 березня 2020
Поширити в Telegram
4293
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою