28 квітня, 2024

Події 21-27 травня

21 травня 2018
Поширити в Telegram
2831

Події 21-27 травня

23 травня, КИЇВ - Лекція Аляйди Ассман «1968 у Німеччині»

Під час своєї лекції «1968 у Німеччині: покоління з двома етапами та обличчями» Аляйда Ассман згадає покоління ‘68, народжене в Німеччині між 1940 та 1950 роками та марковане Другою Світовою війною, її наслідками в дезінтегрованій країні, а також сильним прагненням до оновлення, повернення до нормального стану та стабільного життя. Воно росло в часи швидких технічних інновацій, економічного розквіту та модернізації. Рух до особистого звільнення був виразно європейським та західним явищем і живився американською поп-культурою, візіями «влади квітів» та мріями хіпі. У німецькому контексті ці ідеали пройшли кілька етапів: від витоків, пов’язаних зі змінами в культурі та способі життя, до політизації і до перетворення руху на, як дехто вважає, терористичний. Однак історичний внесок покоління ‘68 не обмежується тим, що сталося у 1960–1970-х роках. Наступний бунт у 1980-х був таким же ключовим для постання нової Європи. Аляйда Ассман зосередиться на обох революційних моментах і на тому, як вони змінили Європу. Лекція відбудеться о 19.00 у Синій залі Будинку кіно в рамках проекту «Київський Інтернаціонал – ’68 СЬОГОДНІ» http://vcrc.org.ua/68-now/. Сторінка події – тут.

23 травня, КИЇВ - Дискусія “Ґендерна рівність в українській політиці”

У розвинених демократіях участь жінок у політичному житті невпинно зростає. Натомість в Україні існує значний дисбаланс ґендерного представництва в вищих органах влади: серед поточного складу Парламенту жінки-депутати становлять лише 12,3% (відповідно до Порталу відкритих даних ВРУ). Дискусія за участю народних депутатів поточного скликання, представників громадських організацій та журналістів — один з багатьох необхідних кроків, що має актуалізувати проблему та сприяти встановленню ґендерного балансу в українській політиці. 
Учасники:
Інна Борзило, громадська діячка, виконавча директорка ГО “Центр UA”; Ганна Довгопол, координаторка програми «Ґендерна демократія» Фонд імені Гайнріха Бьолля в Україні; Олена Єна, керівниця програми «Жінки-Лідери» Національного демократичного інституту (НДІ); Світлана Заліщук, депутатка Верховної Ради; Олександр Черненко, депутат Верховної Ради України; Наталія Шульга, науковець, д.н., депутатка Київської міської ради.
Модерація: Ірина Славінська, журналістка, координаторка кампанії «Повага», продюсерка радіо «Культура».
Початок о 17:00 в Українському кризовому медіа-центрі (вул.Хрещатик, 2, Київ). Сторінка події у ФБ - тут

23 травня, ЛЬВІВ - Жінки у львівському авангарді: живопис, танець, фотографія

23 травня 2018 р. о 18.30 запрошуємо на лекцію Малогожати Радкевіч "Жінки у львівському авангарді: живопис, танець, фотографія" у Центрі міської історії (вул. Академіка Богомольця, 6). Лекція сфокусується на авангардних проектах жінок, які мешкали у Львові у 1920-1930-х р.р. Мистецтво, танець і фотографія того часу у сфері експериментів та інноваційних заходів знайшли своє відображення у проектах мисткині Маґріт Райх-Сєльської, танцівниці і хореографині Бели Кацової і фотографині Яніни Мєжецкої. Твори цих жінок містять багато рис авангардистського захоплення рухом, ритмом і новими виражальними формами. Детальніший аналіз показує, що ці жінки не лише були відкриті для нових ідей, але достатньо вмотивовані використовувати їх у своїх роботах.  Сторінка події – тут.

23 травня, ДРОГОБИЧ - Сертифікований тренінг "Від стереотипів до дискримінації"

Сертифікований треніг проводитиметься для Ініціатива Дрогобич 3D та представників громади міста Дрогобич в рамках проекту "Сприяння відбудові та сталому розв'язанню проблем ВПО та постраждалого від конфлікту населення України" за сприяння IOM Ukraine European Union in Ukraine. Тренери Olesya Arkhipova, Yaroslav Minkin. Участь безкоштовна за попередньою реєстрацією. Кількість місць обмежена.  Початок о 9.00 за адресою вул. І. Франка, 20. Сторінка заходу в соц. мережі – за лінком.

23 травня, КИЇВ – Бізнес-форум жінок Естонії та України

Керсті Кальюлайд, президентка Естонії, приїжджає у iHUB, щоб надихнути українських жінок розпочати власний бізнес. Вона буде спікеркою на форумі у рамках програми розширення прав жінок у бізнесі. Визнаючи суттєві розбіжності в економічному залученні українських чоловіків та жінок, а також відсутність знань, можливостей та натхнення для українських жінок для старту власного бізнесу, в 2017 році iHUB об'єднали зусилля з «Насіннєвим форумом Естонії» для реалізації проекту підтримки жінок підприємиць в Україні. Програма отримала фінансову підтримку Міністерства закордонних справ Естонії в рамках Естонського фонду розвитку співробітництва, і протягом 9 місяців стало можливим забезпечити жінкам по всій Україні значну підтримку освіти, наставництва та розподілу. Для того, щоб відзначити досягнення iHUB та поділитися результатами проекту, проводиться Українсько-Естонський жіночий бізнес-форум. Початок о 10.10 за адресою вул. Хрещатик, 10. Деталі – за посиланням.

23 травня, КИЇВ – Лекція «Як війни і революції окреслили Новітню історію України»

Презентація проекту COURAGE: «Культурна опозиція - розуміння культурної спадщини інакодумства у колишніх соціалістичних країнах». Про проект розповість ОРИСЯ КУЛИК – американська дослідниця, стипендіатка Програми імені Фулбрайта U.S. Student Program 2003-2004 у Національному університеті "Києво-Могилянська академія". Мова лекції - українська. Реєстрація https://goo.gl/forms/V12VtD6wvkXIJMWk1 . Початок о 18.00 за адресою вул. Еспланадна, 20. Більше інформації – тут.

23 травня, КИЇВ - Social talks / Жіноче лідерство і соціальний бізнес

Що мотивує жінок ставати лідерками? Чому вони хочуть не просто будувати кар’єру, а й приносити користь суспільству? Як борються з емоційним вигоранням та де черпають натхнення? Питань безліч, як і думок. Дискутувати та надихати на нові звершення будуть чотири успішні жінки: Natalia Zaverukha, консультанка по опису та оптимізації процесів, Viktoriya Movchan, співзасновниця коворкінгу GoodLook Цех, Daryna Brykaylo, співзасновниця проекту Soul Sisters. Четверта спікерка – це сюрприз від УСА, про який розкажуть пізніше. Також в програмі міні-ярмарок, де ви зможете побачити (а, за бажанням, і придбати) плоди діяльності успішних соціальних підприємств. Від «авосьок» до футболок -  буде все. О 18.30 захід відбудеться за адресою Українська Соціальна Академія, вул. Стрілецька 7/6. Для участі необхідна реєстрація. Деталі – за лінком.

24 травня, КИЇВ – Лекція «ЛГБ™, Квір®: куди зникає низовий активізм?»

Ідея цієї дискусії жевріла, певно, на кожній активістській (і не дуже) кухні, «власній кімнаті», після чергової акції протесту, маршу, публічної лекції чи виснажливої дискусії у соціальних мережах. На перший погляд, саме вигорання є причиною того, що низові ініціативи та активіст_ки поступово щезають з публічного простору. Проте, за вигоранням стоїть неоліберальна культура соціального активізму, який має бути максимально ефективним, відповідним до останніх міжнародних трендів, і звісно, приносити певні символічні дивіденди. Тому в рамках цієї дискусії ми спробуємо обговорити, з низової активістської перспективи, наступні питання: 
1) як глобальний капіталізм впливає на формування стратегій та повістки українського ЛГБТ/квір-активізму, як мейнстрімного (професійного) так і низового? 
2) Наскільки важливими та актуальними для нашого контексту є західні критичні концепти «пінквошингу» та «гомонаціоналізму»? 
3) Як НДОїзація, професіоналізація ЛГБТ-активізму створює не лише «видимість» ЛГБТ-спільноти, але й додаткову систему ієрархій всередині активістської спільноти? Початок о 19.00 (вул. Рейтарська 29Б). Більше інформації – тут.

26 травня, КИЇВ - Жінка в Кримському Ханстві: дискусія та виставка

26 травня (субота) о 15:00 в Кримському Домі відбуться дискусія, присвячена образу, ролі Жінки в житті Кримського Хансва. Яким був їх статус, щоденне життя, а також як їх уявляли і відображали в своїх творах митці, поети і прозаїки того часу. Після завершення дискусії запрошують на відкриття виставки-продажу картин на склі Афізе Юсуф-кизи.
Учасники дискусії:
►Афізе Юсуф-кизи, художниця.
►Гулізар Бекірова, артистка, співачка.
►Джемілє Сулейманова, літературознавиця.
►Гульнара Абдулаєва, історикиня.
Модератор: 
Алім Алієв, програмний директор Кримського Дому.
Сторінка події у ФБ. 

26 травня, ЛЬВІВ - Програма «Жіноче лідерство та управління змінами» 

Бізнес, публічні виступи, персональний бренд: #LvBS спільно з Center for Leadership of UCU запрошують на навчальну програму «Жіноче лідерство та управління змінами». Навчання стартує 26 травня і триватиме 2 навчальні модулі по 3 дні, упродовж яких учасниці працюватимуть над розвитком характеру та компетенцій лідера. Деталі та реєстрація за посиланням: https://tinyurl.com/yb4jpdj8. Сторінка події у ФБ – тут.

27 травня, КИЇВ - Sunny Bunny та квір-кіно на Молодості-47/Queer films at Molodist

Програма «Сонячний зайчик» щороку з часу заснування у 2001-му змінюється, еволіціонує, аби представити якомога більше різноманіття ЛГБТК-фільмів українським глядачам, залишаючись найбільшою культурною ЛГБТК-подією у країні. Шляхом кіномистецтва шукають засади порозуміння й закликають до суспільного діалогу. Найкращий ігровий фільм в конкурсній секції визначає окреме міжнародне журі, а поза конкурсом показують документальне, класичне та короткометражне кіно. Більше інформації про програму – за лінком.

27-29 травня, ЗАПОРІЖЖЯ - Мистецько-адвокаційна майстерня з прав жінок

Творчо-адвокаційна майстерня відбувається в рамках проекту “Одна з нас”. Цей перший, дослідницький етап для планування подальших адвокаційних дій на місцевому та/або національному рівні у форматі законодавчого театру. Громадська організація “Театр для діалогу” запрошує жінок-ВПО та інших жінок, на яких вплинув конфлікт на сході та в Криму, 27-29 травня творчо осмислити свій досвід, дослідити потреби, знайти коло однодумниць, щоби захищати свої права та побудувати діалог з владою у своїй громаді. Початок 27 травня о 10.00. Деталі – за посиланням.

Анонс підготувала: Антоніна Рибка

21 травня 2018
Поширити в Telegram
2831
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою