19 квітня, 2024

Події 26 листопада – 2 грудня 2018 року

26 листопада 2018
Поширити в Telegram
2528

Події 26 листопада – 2 грудня 2018 року

26 листопада – 1 грудня, КИЇВ – Виставка «Подих вогню»

Жіноча лінія в керамічному мистецтві є дуже органічною. Жива пластика глини нагадує пластику жіночого тіла, її волога гладенька поверхня – жіночу шкіру, а гармонія та непередбачуваність образів, що з неї народжуються – жіночу душу. Арт-проект «Подих вогню» – це виставка сучасного керамічного мистецтва, що представляє художнє трактування традиційних образів та пошук нових ідей та сюжетів, а також оновлені конструктивні та кольорові можливості одного з найдавніших у світі мистецтв. Керамічні об’єкти, представлені в експозиції відбивають увесь спектр художнього формотворення. За допомогою антропоморфних форм мисткині Марта Бережненко, Світлана Гібаленко, Людмила Давиденко, Олександра Лебедкіна, Надія Отряжа та Ната Попова – візуалізують власне бачення людини в світі. Виставка проходить в рамках проекту Women’s.Art.Now. Переглянути виставку можна в просторі Це.Глина.Арт (вул. Набережно-Лугова, 2В). Сторінка події.

26 листопада – 2 грудня, КИЇВ - Культурно-мистецька програма «Білокурівський листопад»

До 118-ої річниці від дня народження народної художниці України Катерини Білокур з 12 листопада до 7 грудня. Культурно-мистецька програма «Білокурівський листопад». Кожного дня на вас чекає захоплива зустріч з «квітковими» полотнами Катерини Білокур у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва (вул. Лаврська, 9, корпус 29). Тематичні екскурсії передбачають знайомство з епістолярною спадщиною художниці, яка розкриває ще одну сторону її таланту – таланту письменниці. Ви зможете поринути у загадковий світ і красу квітів, овочів, фруктів, ставши учасником квесту та відкрити у собі талант художника, взявши участь в екскурсії-грі. Сторінка події.

 27 листопада, ХАРКІВ - Презентація антидискрімінаційної гри "Бути жінкою"

“Бути жінкою” - це настільна гра, яка належить до категорії так званих “серйозних” ігор. Її мета ­­– через ігрову механіку пропрацювати стереотипи щодо ролі жінок в суспільстві та знайти способи протидії дискримінації. Цільова аудиторія продукту – чоловіки і жінки, які не є експертами та експертками у правах жінок. Проект “Настільна антидискримінаційна гра “Бути жінкою” реалізується Благодійною організацією “Благодійний фонд “Стабілізейшн Суппорт Сервісез” за фінансової підтримки Міжнародного благодійного фонду “Український Жіночий Фонд”. Презентація проводиться в рамках щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», що триває з 25 листопада по 10 грудня. Участь в заході за попередньою реєстрацією за посиланням. Кількість місць обмежена. Подія відбудеться за адресою: Московський проспект, 124 А. Початок о 15.00. Сторінка події у ФБ.

27 листопада, КИЇВ - Рожеві окуляри. Жінка в дзеркалі українських медіа

Кампанія проти сексизму в ЗМІ та політиці “Повага” запрошує до участі у Круглому столі "Рожеві окуляри. Жінка в дзеркалі українських медіа", що відбудеться 27 листопада 2018 року в “Укрінформ” (вул. Б.Хмельницького, 8/16, рожева зала) о 15:30. До обговорення пропонуються наступні питання: Який образ жінки формують сучасні медіа? Які причини та передумови такого погляду на жінку? Як сформований у медіа образ впливає на ставлення до жінки в українському суспільстві? Які є позитивні практики з протидії сексизму у медіа? Хто та яким чином проводить моніторинг дотримання ґендерного балансу та недискримінації у медіа? Якими є міжнародні зобов’язання України та стандарти щодо дотримання балансу висвітлення жінок та чоловіків у медіа? Планується онлайн-трансляція. Тому запрошують долучатися не залежно від того, де ви знаходитеся! Захід організований Національним Демократичним Інститутом (НДІ), Інститутом розвитку регіональної преси та Кампанією проти сексизму в ЗМІ та політиці “Повага”. Сторінка події у ФБ.

27 листопада, КИЇВ - День Білої Стрічки/White Ribbon Day

З 25 листопада по 10 грудня в Україні і світі щорічно проходить найпотужніша міжнародна акція з протидії насильству щодо жінок «16 Днів Активізму проти гендерно-зумовленого насильства щодо жінок». Кампанія розпочинається з 25 листопада - Міжнародного дня білої стрічки - як світового символу протидії насильству щодо жінок. Акція «16 днів проти насильства» ініційована Центром Жіночого Глобального лідерства у 1991 році з метою привернення уваги громадськості до проблем насильства в сім’ї, а також активізації діяльності державних структур і громадських організацій з метою захисту прав жінок та формування ненасильницької ідеології в суспільстві. У зв’язку з цим громадська організація «Біла Стрічка Україна» 27 листопада о 18:00 в Американському Домі проводить захід, приурочений до Міжнародного дня протидії насильству щодо жінок та запрошує Вас відвідати День білої стрічки, в рамках якого відбудеться виступ спікерів щодо протидії насильству щодо жінок, показ соціальних мотиваційних роликів за участю амбасадора Білої Стрічки Андрія Шевченко, роликів Білої Стрічки Польщі та ролика, відзнятого в Україні по протидії домашньому насильству. Для реєстрації на захід заповніть, будь ласка, форму. Сторінка події.

27 листопада, КИЇВ - Невідома Україна: поетки та феміністки українського модернізму

Невідомі імена українського літературного модернізму: чи був фемінізм в Україні на зламі ХІХ-ХХ століть? У 2018 році в Україні вистачає тих, хто досі переконані в чужорідності й непотрібності ідей фемінізму та фемактивізму в українському контексті. Для них вже той факт, що феміністичний рух в Україні зародився й активно функціонував понад півтора століття тому, стає неабияким сюрпризом. Як і той, що він не обмежувався іменами двох чи трьох письменниць, які у всіх на слуху. Проте історія як українського фемруху, так і літературного модернізму, великою мірою й досі захована в архівах, досі має чим здивувати й значно більш обізнаних. Повноцінний феміністичний рух, активістками якого були не лише письменниці, а й лікарки, правознавиці й науковиці з усіх галузей? Жінки в радянському письменницькому русі, які писали про актуальні проблеми жінок свого часу? Відверті описи жіночого досвіду у всіх його можливих формах?  Так, все це про Україну, віддалену від нас на понад століття. Про імена, які досі лишаються незаслужено забутими, твори, які неодмінно мають бути прочитані й досвіди активізму, у яких нам досі є чому повчитися, й поговоримо 27 листопада. Лекцію читатиме літературна критикиня, літературознавиця Iryna Nikolaichuk (Ірина Ніколайчук). Захід організований у партнерстві з проектом Гендер в деталях за підтримки Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine. Вхід вільний за умови попередньої реєстрації.  Подія відбудеться в Creative Women Space (Михайлівський провулок, 9Б). Детальніше – тут.

28 листопада, КИЇВ - Гендерні аспекти візуальних зображень

З 25 листопада стартує щорічна кампанія "16 днів протидії гендерному насильству", спрямована на привернення уваги до проблеми насильства щодо жінок.  У рамках кампанії у Могилянці відбудеться лекція, присвячена проблемі об'єктивації в рекламі, яку прочитає Tamara Martsenyuk, кандидатка соціологічних наук, доцентка кафедри соціології Національного університету "Києво-Могилянська академія". Також після лекції відбудеться невелика дискусія, під час якої можна буде поставити запитання за темою. Тож чекаємо всіх 28 листопада о 16:30 в Американці (Американська бібліотека НаУКМА, вул. Волоська 8/5). Сторінка події.

28 листопада, ЛЬВІВ - Cтосунки чоловіка і жінки у Великому князівстві Литовському XVст

Відкрита лекція Наталі Сліж про стосунки чоловіка і жінки у Великому князівстві Литовському в XVI-XVII ст. В межах діяльності Центру СУА з жіночих студій. Доповідачка: Наталя Сліж, кандидат історичних наук, доцент Білоруського інституту правознавства, Гродненська філія. Доповідь присвячено взаєминам між жінкою і чоловіком у Великому князівстві Литовському в XVI-XVII ст. Основну увагу буде звернено на сферу контактів між ними, в першу чергу на сімейно-шлюбні стосунки. На систему цих відносин безпосередньо впливали законодавство, судова практика, традиції, звичаї, релігія. Тому ці аспекти будуть провідними в доповіді. Відбудеться в Гуманітарному факультеті УКУ (вул. Козельницька 2а – вул. Свєнціцького, 17). Початок о 16.15. Детальніше – за посиланням.

29 грудня, КИЇВ - Дискусія «Небезпечний інтимний простір: домашнє насилля»

На підтримку всесвітньої акції «16 днів проти домашнього насилля» та в рамках публічної програми до виставки «Свій простір», PinchukArtCentre запрошує на дискусію «Небезпечний інтимний простір. Шляхи порятунку та життя після домашнього насилля». Місце проведення - 4-й поверх PinchukArtCentre, експозиція виставки «Свій простір». Участь безкоштовна. Реєстрація обов’язкова: tockify.com/pinchukartcentre/detail/212/1543510800000. Дім жінки, її кімната - один із просторів, до якого апелює виставка - буває дуже небезпечним, якщо в ньому здійснюється насилля. Найчастіше жертвами домашнього насилля стають діти та жінки, як у випадку художниці Поліни Райко, яка роками терпіла фізичне насилля з боку свого дорослого сина. Під час дискусії піде мова про ставлення українського суспільства до проблеми домашнього насилля, історії жінок, які пережили насилля в сім’ї, а також про можливі шляхи порятунку від домашнього насилля, одним з яких може бути вихід у публічний простір. В дискусії візьмуть участь правозахисниця Natalia Serebry та Вита Чигрина, сімейна радниця від Міністерства Юстиції України, активістка громадської платформи Дитина має право, акторка, блогерка, багатодітна мати. Модераторка дискусії - Нина Потарская, консультантка Міжнародної жіночої ліги за мир і свободу, соціологиня, директорка Центру соціальних і трудових досліджень. Початок о 19.00. Деталі - за посиланням

29 листопада, КИЇВ - Дискусія «Нові часи - старі загрози»

29 листопада в рамках Форуму організаційного розвитку громадянського суспільства відбудеться дискусія «Нові часи - старі загрози: стратегії захисту та розширення прав людини в умовах активізації антиґендерних рухів».  На думку правозахисних організацій, у 2018 році суттєво загострилася ситуація у сфері прав людини. Причому деструктивні зміни відбулися як у політичній площині (блокування прийняття законодавства з питань протидії домашньому насильству тощо), так і в питаннях особистої безпеки правозахисниць/ків (почастішали напади праворадикальних угруповань як на публічні заходи, так і на просвітницькі події).
На сьогодні можна впевнено, хоча і з сумом, стверджувати, що правозахисницям/кам протистоять організовані рухи, а це означає, що активістки/ти мають справу з системними заходами, які мають на меті саботувати, блокувати діяльність, а часто і залякати тих, хто працює у сфері захисту прав жінок, ЛГБТІК+ та інших сферах, пов’язаних з правами людини. Участь у дискусії візьмуть гендерні експертки, феміністки, ЛГБТІК+ активіст(к)и, представники та представниці громадянського суспільства, які так само стривожені згортанням прав людини в Україні, втручанням релігійних організацій у державну політику, розгулом праворадикальних формувань. Модераторка: Світлана Дубина. Аудиторія Фортіус. Адреса: Olympic NSC (вул. Велика Васильківська, 55). Початок о 14.00. Сторінка події. 

30 листопада – 2 грудня, с. ПУХІВ - Другий Злет Ветеранок

"Невидимий батальйон" вже вдруге організовує триденну зустріч жінок-ветеранок з 30-го листопада до 2 грудня. Злет відбудеться в селі Пухівка, Броварського району на базі 
конференц-готелю "Фортуна". Запрошують приєднатися жінок-військовослужбовиць та жінок-ветеранок! Вони зберуться для того, щоб поговорити про те, що важливого вже зроблено, що ще можемо зробити для України загалом і одна для одної зокрема. Мета цього злету - остаточно сформувати та юридично зафіксувати народження Жіночого Ветеранського Руху!
Попереду на вас чекають три дні складної роботи та надихаючих зустрічей. Лінк на реєстрацію. За підтримки UN Women Ukraine та NDI Ukraine - National Democratic Institute. Детальніше – тут.

2 грудня, КИЇВ - Психологічне насильство: як не потрапити в пастку?

Яким може бути домашнє насильство? Чому психологічне насильство теж насильство? Якщо партнер не б'є, але постійно ревнує і ображає - це вважається насильством? А якщо таке трапилося тільки один раз? Чому люди завдають страждань іншим? Яка стратегія та поведінка кривдника? Як зрозуміти, що ви або ваші близькі піддалися аб’юзу та що це таке? Як допомогти собі або іншим вийти з таких ситуацій?Яка анатомія насильства та що треба знати, щоби не потрапити в пастку? Допоможе розібратися зі своїми страхами і міфами психотерапевтка, тренерка Olga Semenova. Вхід вільний! Потрібна реєстрація. Зустріч відбуватиметься у рамках радіопрограми на Громадське радіо"Правда про жіноче здоров'я" у партнерстві Проект Кешер. Подія відбудеться в креативному просторі «Часопис» (вул. Льва Толстого, 3). Початок о 13.00. Сторінка події в ФБ.

26 листопада 2018
Поширити в Telegram
2528
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою