23 квітня, 2024

Події 27 травня – 2 червня 2019 року

27 травня 2019
Поширити в Telegram
2299

27-29 травня, ОДЕСА - Femme in East [feminist]

Виставка Femmes in East [феміністки] досліджує різні погляди на жіночність у пострадянських країнах, за допомогою мультимедійної інсталяції. 15 жінок з усіх сфер діяльності, з Вірменії, Грузії, Молдови, України та Росії досліджують фемінізм та його нинішній стан. Вони розкривають старі стереотипи, які до цих пір володіють нашим розумом, переписують історію і створюють ситуації, в яких відвідувачі поставлять під питання свої нинішні переконання і активізуються у відповідальних суб'єктів нашого суспільства. Ця виставка є завершенням «Академії жіночого лідерства» Європейської академії лідерства та дебатів (ELDA, Німеччина). Бути жінкою в культурі переважно чоловічого лідерства може бути складним завданням, і жінки, що піднімаються кар’єрними сходами, часто стикаються з відсутністю підтримки. Наш проект має на меті мобілізувати досвід кожної з учасниць Академії жіночого лідерства ELDA і спробувати визначити, що означає бути жінкою і феміністкою [Femme In East] в пост пост-радянській реальності. Виставку можна переглянути в Invogue#Art (вул. Катерининська, 25). Сторінка події.

27 травня, ПОЛТАВА – Презентація-дискусія "Чому не варто боятися фемінізму"

Центр історико-антропологічних досліджень та Кафедра журналістики ПНПУ імені В.Г.Короленка запрошують взяти участь у презентації-дискусії «Чому не варто боятися фемінізму» за участі Тамари Марценюк Tamara Martsenyuk. Авторка презентуватиме книгу «Чому не варто боятися фемінізму?»(Комора, 2018) та проект із інтерв'ю «Безстрашні: вони творять фемінізм в Україні». У 2017-2018 роках, перебуваючи у США в Колумбійському університеті за дослідницькою програмою Fulbright Ukraine, написала книгу «Чому не варто боятися фемінізму». У книзі дослідниця подає огляд основних етапів світового феміністичного руху, його ключових постатей та праць, а також здобутків, що нині уже сприймаються як належне. Крім історії та теорії, у книзі багато інформації про сучасні феміністичні тренди, фемактивізм, людей та організації, які нині працюють в Україні задля забезпечення рівних прав для жінок і чоловіків. До кожного розділу — посилання на тексти, фільми, відеолекції та інші корисні ресурси, що стануть у пригоді всім зацікавленим. Початок об 11.30, аудиторія 301. Сторінка події.

28 травня, ЛЬВІВ - Істор(її) мистецтва. Епоха Відродження

Під час лекції йтиметься про появу гуманізму як суспільно-філософського руху, і зміну світогляду в епоху Відродження. Слухачі та слухачки лекції дізнаються, як зміни інтелектуального клімату стали сприятливими для жінок-художниць. Від чого звільнив наказ 1571-го року у Флоренції митців та мисткинь? І яку свободу принесли ці зміни жінкам? Уважно придивимося до робіт художниць, яких високо оцінив перший історик мистецтва та арт-критик Джорджо Вазарі у «Життєписах найславетніших живописців, скульпторів та архітекторів»: скульпторку Проперцію де Россі, художницю-черницю Плаутіллу Неллі та Софонісбу Ангіссолу. На прикладах їхніх робіт дізнаємось про характерні риси мистецтва Відродження.Також йтиметься про професійну конкуренцію між жінками художницями та чоловіками, яка призвела до появи дискримінаційних умов для вступу та навчання у мистецьких академіях того часу. Початок о 19.00 у Феміністичній майстерні. Сторінка події.

29 травня, ЛЬВІВ - Правове становище жінки і дитини у містах магдебургіях

Центр СУА з жіночих студій в УКУ запрошує 29 травня 2019 р. (середа) на відкриту лекцію Тетяни Гошко на тему «Правове становище жінки і дитини у містах магдебургіях на руських землях в XVI–першій половині XVIІ ст.» Доповідачка: Тетяна Гошко – історикиня, кандидатка історичних наук, доцентка кафедри класичних, візантійських і середньовічних студій Гуманітарного факультету УКУ. Місце проведення: авд. 424, Гуманітарний факультет. Час проведення: 16:00-18:00. В доповіді будуть розглянуті особливості правового становища жінки на різних етапах її життя – як доньки, дружини, матері, вдови. Ставлення до жінок було далеко не однозначним. Вони ніколи не мали повноцінних прав у місті. І навіть якщо окремим жінкам надавали міське громадянство, та вони не мали виборчих прав і не могли бути обраними до органів міської влади. Часто саме із жінками пов’язували деякі негідні професії – чаклунів, ворожбитів, повитух тощо. Осібно в цьому ряду стоїть проституція, яка з одного боку різко засуджувалася, а з іншого її намагалися не так викорінити, як унормувати і контролювати. Особливий статус мала жінки при надії, адже ї життя було пов’язано із життям ще ненародженої дитини. Як діти, так і жінки за нормами німецького міського права мали мати опікунів, контроль за виконанням функцій яких здійснювали органи міської влади. Ці питання розглянемо на лекції на прикладі правових трактатів Ейке фон Репкова, Бартоломея Гроїцького та Павла Щербича. Сторінка події. 

30 травня, ХАРКІВ - Мистецтво для змін. Освітня програма Бієнале молодого мистецтва

Чому польська художниця шиє взуття разом із кенійками і як це змінює світ? Поговоримо на лекції “Мистецтво для змін: Польща, Кенія, Бразилія” у межах освітньої програми Бієнале молодого мистецтва. Вхід вільний. У 2015 році Аліція Висоцька Alicja Wysocka приїхала до Найробі, столиці Кенії. Оселившися в міських нетрях Матере, художниця відкрила взуттєву майстерню. А незабаром, разом із кенійськими жінками та за допомоги польского неурядового фонду Fundacja Razem Pamoja, створила кооператив Ushirika Cooperative Spółdzielnia Ushirika, де жінки шиють місцевим дітям шкільну форму та рюкзаки. “Pamoja” у перекладі з суахілі, як і “razem” у перекладі з польської, означає “разом”. Ushirika працює як культурний та навчальний центр і забезпечує прибуток своїм учасницям. Про цей та інші проекти на перетині мистецьких і соціальних практик Аліція говоритиме в Харкові під час публічної лекції та лекції для Школа медіаторів Бієнале молодого мистецтва, яка працює за підтримки фонду Harald Binder Cultural Enterprises HBCE Grant Program / Програма ґрантів НВСЕ, який сприяє розвиткові культури й освіти в Україні. Початок о 19.00 у Муніципальній галереї (вул. Чернишевська, 15). Сторінка події. 

29 травня,  КИЇВ - Прес-конференція: "Гендерні квоти на парламентских виборах"

В Україні достроково стартував виборчий процес, який покликаний забезпечити демократичне представництво в парламенті усіх громадян, соціальних груп, національних громад та обох статей. Утім, український політикум досі несміливий у паритетному представленні чоловіків і жінок. Лиш Верховна Рада останнього скликання заледве долає 12% представництва жінок. Цей дисбаланс можна змінити лише цілеспрямованою політикою створення можливостей для участі жінок у політичному житті України. Елементом такої політики є впровадження ґендерних квот у виборчому процесі. Учасниці озвучать вимоги громадських організацій та жінок-політиків щодо необхідності впровадження добровільних партійних гендерних квот під час дострокових виборів до Верховної Ради. Також обґрунтують, чому збільшення представництва жінок зробить український парламент більш ефективним. Початок о 10.30 у Interfax (вул. Рейтерська, 8/5а). Сторінка події. 
 

30 травня, КИЇВ - Кінопоказ і обговорення

Від авторки: Я режисерка-документалістка. Останній мій проект - повнометражний документальний фільм "Котоспас" - став для мене справжнім випробуванням, бо в невеликій знімальній групі доводилося відповідати за камеру, звук і в, решті-решт, за монтаж. Зйомки проводилися у складних умовах - під час робочих викликів команди порятунку тварин KARG, а це кров, бруд і сильні людські емоції. Окрім зоозахистної тематики моє кіно зачепило ще й проблему гендерної нерівності. Співзасновники команди подружня пара, але з появою дитини талановита жінка була повністю витиснена у декрет. Що й призвело до розлучення. Зйомка фільму потребувала максимальної делікатності, що поєднувалася з необхідністю якнайкраще висвітлити тему і контртему. І я насправді пишаюся тим, як я з цим впоралася! Прохання зареєструватися за посиланням. Початок о 20.00 у Creative Women Space (Михайлівський провулок, 9Б). Сторінка події.

1 червня - Он-лайн захід: попередження домашнього насильства

1 червня 2019 року, у приміщенні арт-галереї ARTRAMUS відбудеться перший із серії спільних семінарів представництва міжнародного руху «Біла Стрічка» в Україні та відомої телеведучої, художниці, дизайнера Тетяни Рамус - ARTRAMUS&WHITERIBBONUKRAINE, приурочений до Міжнародного Дня захисту Дітей за підтримки організації Здорове дитинство без меж та Татьяна Репеде. У зв’язку з обмеженою кількістю місць буде зроблено он-лайн трансляцію семінару для усіх зацікавлених та охочих долучитися: на он-лайн платформах Територіального управління Юстиції та Дитина Має Право. Через невелику кількість місць для розміщення гостей вхід лише за реєстраційним підтвердженням для тих хто встиг подати заявку. З усіх питань, будь-ласка, звертайтесь: whiteribbon.ukraine@gmail.com
 

27 травня 2019
Поширити в Telegram
2299
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою