29 березня, 2024

Події 4-10 грудня

3 грудня 2017
Поширити в Telegram
3198

4 грудня, КИЇВ – Лекція «Жіноче тіло: гігієна, пологи, хвороби»

У Національному музеї медицини України відбудеться лекція кандидатки історичних наук та видавчині Ірини Ігнатенко, на якій обговорюватимуться такі теми, як знання про власне тіло, його будову і функції української сільської жінки середини ХІХ – початку ХХ ст.; розвиток жіночої сексуальності, вибір шлюбного партнера, здатність регулювати народження, доля дівчини, яка втратила цноту до шлюбу й народила позашлюбну дитину, подвійні моральні стандарти та норми щодо жіночої поведінки в патріархальній українській культурі, зміни в царині приватного та інтимного життя українки за останні 100 років. Лекція відбудеться о 16.00. Вхід вільний. Після лекції буде можливість придбати книги Ірини Ігнатенко за ціною видавництва. Посилання на подію в соц. мережі – тут.

5 грудня, ЛЬВІВ - Лекція "Що таке Стамбульська конвенція"

Лекція на підтримку Стамбульської конвенції відбувається у межах всесвітньої кампанії "16 днів проти насильства над жінками і гендерно зумовленого насильства", яка стартувала 25 листопада. На лекції говоритимуть про види насильства, якого зазнають жінки, та про масштаб цієї проблеми. Більш детально буде розглянуто Стамбульську конвенцію як всесвітній системний метод протидії насильству та захисту постраждалих, а також обговорюватимуть складнощі для ратифікації конвенції в Україні. Захід відбудеться у Феміністичній Майстерні (пл. Ринок, 42) о 19.00. Подія проходить за підтримки Amnesty International Ukraine. Сторінка події у Фейсбуці - тут

5, 7 грудня, ДНІПРО - Перформанси в рамках "16 днів проти гендерного насильства"

5 та 7 грудня в Галерея Артсвіт відбудеться серія перформансів в рамках міжнародної акції "16 днів проти гендерного насильства". Ініціаторка показів художниця Марина Москальова (Sequin Lalaguna). Від першого дня акції мисткиня щодня здійснює 16-ти хвилинні перформанси, протягом 16 днів, мета яких привернути увагу до існуючої проблеми. А 5 та 7 грудня в Галереї Артсвіт, де до неї приєднаються художниці Алена ЗагребельнаяGalia GurovaДарья Лукьяненко (Darja Lukjanenko) та Ира Харламова (Irina Kharlamova), перформанси можна буде спостерігати наживо, а можливо навіть взяти участь. Вхід вільний, початок о 18:00. Усі деталі - за посиланням

5 грудня, КИЇВ - Розтин тіла гендеру або молитва за оргазм

Гендерна дослідниця й активістка Валерія Зубатенко підготувала другу лекцію з авторського циклу філософії гендеру. Чому монашки молилися за оргазм? Як змінилася гендерна ситуація у епоху Відродження в порівнянні з Середньовіччям, яке свого часу стало пунктом відліку в розвитку нової гендерної парадигми. Про це – о 19.00 в "Плівці" (вул. Васильківська, 1). Вхід вільний. Сторінка заходу – тут.

6-8 грудня, КИЇВ - Виставка триптиху картин «Біла стрічка»


З 6 по 8 грудня 2017 року у приміщенні Верховної Ради України, за адресою: м. Київ, вул. Грушевського, 5, кулуари 3-го поверху, відбудеться виставка триптиху картин «Біла стрічка» художниці Анни Діанової та низка інформаційних заходів, присвячених всесвітній ініціативі «16 днів проти ґендерного насильства» та Міжнародному дню прав людини. Ініціаторами заходу є громадські організації Ліга захисту прав жінок “Гармонія Рівних” та “Біла Стрічка”, народний депутат України Ірина Суслова, а також Анна Діанова, українська художниця, член міжнародної мистецької виставки GemlucArt у Монако та благодійного мистецького аукціону Фонду Принца Альберта у Монако. За деталями переходьте за посиланням

7 грудня, ЛЬВІВ – Бесіда «Маскулінність у житті та в літературі»

Вільна наукова бесіда з літературознавицею, аспіранткою Інституту Івана Франка НАН України Катериною Шмегою, у фокусі уваги якої буде проблема маскулінного дискурсу в українському літературознавстві. Дискусія розгортатиметься навколо таких питань, як  «криза маскулінності» в українській літературі,  вплив літератури на наше сприйняття маскулінного ідеалу. Відповіді будуть проілюстровані прикладами з прозових творів Івана Франка, які найкраще репрезентують зміни соціально-політичного та морально-етичного устроїв перелому ХІХ-ХХ століть із їхнім безпосереднім впливом на норми поведінки українських чоловіків та жінок. Захід відбудеться в Домі Франка о 15.30 (вул. Івана Франка, 150-152). Більше інформації про захід можна знайти, перейшовши за цим посиланням.

7 грудня, КИЇВ – Проект «Я зможу»

Головна мета проекту - довести, що жінка в Україні може стати успішною в будь-якій сфері. До проекту доєдналися успішні та відомі жінки, історії яких надихають, стають прикладом для дівчат та спонукають до пошуку нових можливостей. У проекті «Я зможу!» жінки-лідери будуть ділитися досвідом та знаннями з учасницями. Для участі необхідна реєстрація до 5 грудня. Дискусія з менторами проекту відбудеться 7 грудня о 18.30. Більш детально про подію та проект шукайте за посиланням.

8 грудня, ЛЬВІВ - Круглий стіл «Міжнародний досвід та найкращі практики у справах пов’язаних із гендерно-обумовленим насильством та дискримінацією»

Захід організовано Асоціацією жінок-юристок України "ЮрФем". На заході будуть обговорюватися основні аспекти застосування юристами та адвокатами національного та міжнародного законодавства у справах пов’язаних із гендерно-обумовленим насильством та дискримінацією, рекомендації Комітету з ліквідації дискримінації щодо жінок. Для участі у заході необхідно зареєструватися надіславши на e-mail: jurfem.ua@gmail.com своє ПІБ, контактний номер тел. та місце роботи. Круглий стіл розпочнеться о 15.00 за адресою площа Ринок, 9. Сторінка заходу - тут

9 грудня, ДНІПРО – Семінар «Гендерна урбаністика»


Координаторка проектів Гендерного центру Харківського національного університету міського господарства імені О.М.Бекетова Галина Фесенко представить методологію розбудови «міста рівних можливостей», що враховує гендерні аспекти у практиках благоустрою міських територій. Навчально-практичний семінар дозволить поглянути на проблеми безпеки та зручності міського простору з урахуванням прав різних груп населення, а також застосувати презентовану методику на прикладі території м. Дніпра. Участь за обов’язковою реєстрацією. Захід триватиме з 12:30 до 18:45 у галереї «Артсвіт» (вул. Січових Стрільців 4а). Більше інформації – тут.

9 грудня, Кривий Ріг – Лекція «Гендер: від наукового терміну до особистої історії»

Термін «гендер» вже вийшов за межі наукових досліджень та університетських аудиторій. А як цей «соціальний конструкт» чи «психологічна стать» співвідносяться з кожною та кожним з нас? Наскільки гендерні стереотипи та настанови увійшли у різні сфери нашого життя? Протягом лекції слухачі та слухачки разом з гендерною експерткою та феміністкою Мариною Герц досліджуватимуть прояви терміну «гендер» та його концепції, зміну понять «фемінності» та «маскулінності» з плином часу та в зв’язку з соціальними процесами, а також визначення постгендерного суспільства. Організовано за сприяння проекту «рівні в кривому». Детальніше – за лінком.

9 грудня, КИЇВ - Лекція "Феміністський потенціал в історіях жінок"

Лекторка Анастасія Кириченко буде говорити про світову історію крізь призму історій жінок. Про те, що об'єднує три таких різних романи трьох різних письменниць – «Звільнення жінки» Урсули Ле Гуїн, «Кохання і пітьма» Ісабель Альєнде та «Прислуга» Кетрін Стокетт. Також розмова торкнеться теми громадянського руху і зростання громадянської самосвідомості в 60-70х роках ХХ століття в США і Чилі, загальножіночих проблеми – дискримінацію жінок в суспільстві, тиск маскулиного світу на жінку, становище жінки в цьому світі і її спроби висловитися та боротися за свої права. Лекція розпочнеться о 15.00 в "Хармсі" (вул. Володимирська, 45а). Захід проходить в рамках публічного лекторію "Гендер в деталях" за підтримки Фонду ім. Г. Бьолля в Україні. Більше деталей - тут

9 грудня, ЛЬВІВ – Дискусія про насильство над людьми приналежними до ЛГБТКІ+ спільноти

О 13.00 у у Перша Львівська Медіатека (вул. Мулярська, 2) голова організації “Інсайт” Olena Shevchenko розкаже про насильство над людьми приналежними до ЛГБТКІ+ спільноти, а психологиня Olga Semenova розкриє психологічний аспект насильства. Крім цього, говоритимуть про варіанти виходу з ситуацій пов'язаних з насильством.

9 грудня, КИЇВ – Показ вистави «Розширення вен, або Навіщо нам потрібен фемінізм»

Вистава про сім'ю різного покоління жінок, що базується на реальних історіях. Головна героїня - дівчинка-підліток, яка намагається достукатися до дорослих, але вони її не чують. Всі ці жінки, разом з мертвою прабабусею - читають їй рецепти успішного життя, але на неї саму абсолютно не звертають уваги. Це п'єса-біль, п'єса-крик, п'єса, яка ставить питання, але не дає відповіді. Захід відбудеться о 18.00 в PostPlayТеатрі, що на Подолі (вул. Нижньоюрківська, 31). Вхід вільний. Сторінка заходу в Фейсбуці.

3 грудня 2017
Поширити в Telegram
3198
Репліки Спільноти
Реплік ще немає, Ваша репліка може бути першою